Réteges joghurtot készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2015. március 4., 16:00-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell réteges joghurtot készíteni?

Réteges joghurt.jpg

Sokak számára kihívást jelent laktató és mégis egészséges ételeket kitalálni és elkészíteni. Ha tízóraira, uzsonnára csak épp bekapni van időnk valamit, ám mégis szeretnénk tudatosan táplálkozni, akkor jó megoldás a réteges joghurt, amit azzal keverünk be, amivel szeretnénk. Gyorsan el tudjuk pusztítani, finom és jó hatással van az emésztésre. Persze ahhoz, hogy egészséges legyen, pár szabályt mindenképp be kell tartani az összeállítás során.

[szerkesztés] Lépések

  1. A különböző gabonapelyheket fogyasztás előtt pár órával keverd bele a joghurtba, hogy kellő mértékben megpuhuljon, és ne ropogjon a fogad alatt, amikor eszed. Egy pohár joghurthoz összesen fél evőkanálnyi pehelymennyiség az ideális.
  2. Tartsd szem előtt, hogy a réteges joghurt elkészítésének fő titka, hogy kis mennyiség kell bele minden hozzávalóból ahhoz, hogy élvezhető, mégis könnyen emészthető, és laktató maradjon.
  3. Készítsd elő a tálkát, amiből el fogod fogyasztani a joghurtot vagy amiben vinni fogod a munkahelyre, suliba.
  4. Élőflórás/probiotikus joghurttal dolgozz (pl.: Activia, Actimel, görög joghurt). Ezek megfelelő baktérium mennyiséget tartalmaznak ahhoz, hogy túljutva a gyomor savas közegén, beépüljenek a bélflórába és kifejtsék jótékony hatásukat.
  5. A tál aljába teríts szét sűrű lekvárt.
  6. Boríts rá fél pohár joghurtot, amibe előzőleg már belekeverted a gabonapelyheket.
  7. Tedd bele a feldarabolt gyümölcsöket és a többi darabos hozzávalót.
  8. Borítsd rá a maradék joghurtot.
  9. A tetejét csorgasd le mézzel vagy csokiöntettel.
  10. Gyümölccsel, magvakkal díszítsd.


[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Élőflórás joghurt, sűrű, görög joghurt
  • Aszalt/friss gyümölcsök, mazsola (pl.: banán, alma, kiwi, mandarin, áfonya)
  • Magvak (pl.: lenmag, napraforgómag, dió, mogyoró)
  • Édesítetlen pelyhek (pl.: zab, kukorica, búza), korpa, zabkeksz
  • Cukrozatlan, sűrű lekvár
  • Méz
  • Kókuszreszelék, fahéj, vanília, étcsoki


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Lehetőség szerint a fogyasztás időpontja előtt közvetlenül állítsd össze a réteges joghurtot. Ugyanis egy idő után kiválik belőle a tejsavó, így a joghurt folyós állagú lesz, és összekeveri a rétegeket. Ez nem túl gusztusos.
  • Ne tegyél bele kb. egy evőkanálnál több gabonapelyhet, mert kis mennyiségben jótékony hatású, viszont ennél nagyobb mennyiségben már nehéz egyszerre megemészteni. Főleg, ha még egyéb rostos táplálék - mint a gyümölcsök - is társul mellé. Ezért óvatosan adagold ezeket.
  • A lenmagra jellemző, hogy megduzzadva telíti a gyomrot, ezért bőven elég pár mag belőle.
  • Ha fagyasztott gyümölccsel dolgozol, akkor várd meg míg felenged, majd csöpögtesd le, különben folyós állagú lesz a joghurtod.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk