Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Pizzát sütni

89 bájt hozzáadva, 2013. augusztus 26., 16:21
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 91.83.167.22 (vita) szerkesztéséről Hogyankell szerkesztésére
== Lépések ==
# '''Elsőként a tésztát kell elkészítenünk az alábbi módon''':
## 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kávéskanál cukrot és belemorzsolunk fél csomag (2,5 dkg) élesztőt. Meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (8-10 perc alatt).
## Ezután dagasztótálba szitálunk fél kilogramm lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a megdagadt élesztőt. Fakanállal a tál széleitől az élesztőre húzunk egy kis lisztet, esetleg egy kicsit össze is keverhetjük. Ezután hagyjuk további 10 percig dagadni az élesztőt.
## A tésztához adunk még 3 kávéskanál sót, 4 evőkanál olajat (bár ezt el is hagyhatjuk, ha kicsit egészségesebb tésztát szeretnénk), valamint 1-1,5 dl vizet. A fakanállal összekeverjük, majd kézzel vagy a robotgép dagasztó szárával addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Ezután szórjunk még egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (ez mintegy 30-40 percet vesz igénybe).
## A kész pizzatésztát gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kézzel vagy sodrófával a kívánt formára és nagyságúra nyújtjuk. (Ez a mennyiség 4 tálnyi vékonyabb vagy 3 tálnyi vastagabb, kerek pizzához elegendő, de két nagyobb tepsibe is tehetjük.) Ezután olajjal megkent tepsibe fektetjük.
# '''Közben melegítsük elő a sütőt – állítsuk a legmagasabb fokozatra.'''# '''A kész, de még nyers pizzatésztát megkenjük szósszal, majd ráhalmozzuk a feltéteket.'''## A paradicsomos alaphoz egy kisebb lábosba tegyél teszünk sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Nyomj bele Belenyomunk pár gerezd fokhagymát, adj majd adunk hozzá sót, borsot ízlés szerint. A fűszerek közül az oregánó és a bazsalikom elengedhetetlen, de adhatsz adhatunk hozzá még majorannát vagy szárított petrezselymet is. Kis lángon egy kicsit főzd össze összefőzzük és már kenheted kenhetjük is a pizzatésztára. ## Tejfölös alaphoz pizzánként fél kis pohár tejfölt keverj keverünk össze sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, esetleg egy kis fokhagymával, ezután – hidegen – kend kenjük rá a nyers pizzatésztára.## A feltéteknél az alábbiakra figyeljkell figyelni:### Ha húst tennél teszünk rá (például csirkemell csíkokat), előtte pirítsd megkell pirítani, hiszen a pizza sütési ideje viszonylag rövid, ami alatt a hús nem sülne át.### A gomba viszonylag sok levet ereszt, ezért ha teszel teszünk a pizzára belőle, a pizzaszószt sűrűbbre kell készíteni (ne tegyél nem kell bele vizettenni). Ez a lédúsabb zöldségekre is igaz (pl. brokkoli, kaliforniai paprika).### A zöldségeket próbáld próbáljuk apró, viszonylag egyforma nagyságú darabokra felkockázni. Ez nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy egyforma módon süljenek át.### Ha konzerv alapanyagot használsz használunk (pl. kukorica, gomba, ananász), mindig alaposan csepegtesd le kell csepegtetni a levét, mielőtt a pizzára teszedtennénk.### Ha minden feltétet rátettél rátettünk a pizzára, amit szerettél volna, reszelj sajtot reszelünk a tetejére.# '''Végezetül nincs más hátra, mint megsütni a pizzát: magas fokozaton rövid idő (10-15 perc) alatt lesz ropogós. '''
== Tippek ==
* A pizzatésztát kenyérsütő gépben is elkészíthetjük: ilyenkor nincs más dolgunk, csak a hozzávalókat a gépbe öntjük, és a masina elvégzi helyettünk a dagasztás és kelesztés hosszadalmas folyamatát. Ezután a tésztát vegyük ki, nyújtsuk ki, majd a fent leírtak szerint tegyük rá a feltéteket és süssük meg.
* Ha kézzel készíted készítjük a pizzatésztát, érdemes nagy mozdulatokkal dolgozni, így több levegőt keversz keverünk a tésztába, és könnyebb, ízletesebb lesz a pizza.* A pizzatészta jól tűri a fagyasztást – a kész tésztát nejlonba csomagolva a hűtőbe is tehetedtehetjük, ha pár napon belül újra szeretnél szeretnénk pizzát sütni, de le is fagyaszthatodlehet fagyasztani, így hónapokig is eláll.* Ha nem szeretnédszeretnénk, hogy megkeményedjen a pizza széle, akkor a szósz és a feltétek alól kilógó részt vékonyan kend kenjük meg egy kis olivaolajjal.* A pizza hagyományosan forró kemencében, rövid idő alatt sül meg. Ha óvatosabb vagyóvatosabbak vagyunk, elég 220 fokra vagy közepesen melegre állítani a sütőt, így viszont hosszabb sütési idővel is kell számolnod számolni (20-30 perc).
== Amire szükséged lehet ==
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>v6m1NqH0M2c </youtube>
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.pizza-pizzeria.com/pizza-receptek/ Minden a pizzasütésről – tészták, szószok, feltétvariációk]
* [http://thechefviki.blogspot.com/2009/04/pizzasutes-otthon.html Pizzaasütés otthon]
* [http://logout.hu/cikk/pizzakeszites_hazilag/teljes.html Pizzasütés minden részletre kiterjedő alapossággal]
[[Kategória:Étel-ital]]
3 567
szerkesztés