Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Pizzát sütni

47 bájt hozzáadva, 2012. január 23., 18:03
egységesítés
# Közben melegítsük elő a sütőt – állítsuk a legmagasabb fokozatra.
# A kész, de még nyers pizzatésztát megkenjük szósszal, majd ráhalmozzuk a feltéteket.
## A paradicsomos alaphoz egy kisebb lábosba tegyél teszünk sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Nyomj bele Belenyomunk pár gerezd fokhagymát, adj majd adunk hozzá sót, borsot ízlés szerint. A fűszerek közül az oregánó és a bazsalikom elengedhetetlen, de adhatsz adhatunk hozzá még majorannát vagy szárított petrezselymet is. Kis lángon egy kicsit főzd össze összefőzzük és már kenheted kenhetjük is a pizzatésztára. ## Tejfölös alaphoz pizzánként fél kis pohár tejfölt keverj keverünk össze sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, esetleg egy kis fokhagymával, ezután – hidegen – kend kenjük rá a nyers pizzatésztára.## A feltéteknél az alábbiakra figyeljkell figyelni:### Ha húst tennél teszünk rá (például csirkemell csíkokat), előtte pirítsd megkell pirítani, hiszen a pizza sütési ideje viszonylag rövid, ami alatt a hús nem sülne át.### A gomba viszonylag sok levet ereszt, ezért ha teszel teszünk a pizzára belőle, a pizzaszószt sűrűbbre kell készíteni (ne tegyél nem kell bele vizettenni). Ez a lédúsabb zöldségekre is igaz (pl. brokkoli, kaliforniai paprika).### A zöldségeket próbáld próbáljuk apró, viszonylag egyforma nagyságú darabokra felkockázni. Ez nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy egyforma módon süljenek át.### Ha konzerv alapanyagot használsz használunk (pl. kukorica, gomba, ananász), mindig alaposan csepegtesd le kell csepegtetni a levét, mielőtt a pizzára teszedtennénk.### Ha minden feltétet rátettél rátettünk a pizzára, amit szerettél volna, reszelj sajtot reszelünk a tetejére.
# Végezetül nincs más hátra, mint megsütni a pizzát: magas fokozaton rövid idő (10-15 perc) alatt lesz ropogós.
* A pizzatésztát kenyérsütő gépben is elkészíthetjük: ilyenkor nincs más dolgunk, csak a hozzávalókat a gépbe öntjük, és a masina elvégzi helyettünk a dagasztás és kelesztés hosszadalmas folyamatát. Ezután a tésztát vegyük ki, nyújtsuk ki, majd a fent leírtak szerint tegyük rá a feltéteket és süssük meg.
* Ha kézzel készíted készítjük a pizzatésztát, érdemes nagy mozdulatokkal dolgozni, így több levegőt keversz keverünk a tésztába, és könnyebb, ízletesebb lesz a pizza.* A pizzatészta jól tűri a fagyasztást – a kész tésztát nejlonba csomagolva a hűtőbe is tehetedtehetjük, ha pár napon belül újra szeretnél szeretnénk pizzát sütni, de le is fagyaszthatodlehet fagyasztani, így hónapokig is eláll.* Ha nem szeretnédszeretnénk, hogy megkeményedjen a pizza széle, akkor a szósz és a feltétek alól kilógó részt vékonyan kend kenjük meg egy kis olivaolajjal.* A pizza hagyományosan forró kemencében, rövid idő alatt sül meg. Ha óvatosabb vagyóvatosabbak vagyunk, elég 220 fokra vagy közepesen melegre állítani a sütőt, így viszont hosszabb sütési idővel is kell számolnod számolni (20-30 perc).
== Amire szükséged lehet ==
1 100
szerkesztés