Pénzt kölcsön adni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2014. március 16., 18:28-kor történt szerkesztése után volt. (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 89.165.153.26 (vita) szerkesztéséről Kiscsillag szerkesztésére)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell pénzt kölcsönadni?

Penzkolcson.jpg

Elképzelhető, hogy barátod, családtagod segítséget kér. Pénzt kér kölcsön, és te szívesen adnál is neki. Abban segít ez a cikk, hogy a tartozás ténye ne menjen a barátság rovására. Hiszen tudod: üzletben nincs barátság...

[szerkesztés] Lépések

 1. Pontosan beszéljétek meg, mennyi pénzt kér tőled ismerősöd. (Vadidegennek sose adj kölcsön.) Mikor van a folyósítás (pénzátadás vagy átutalás) napja, és mikorra kell visszafizetnie. Abban is állapodjatok meg, mennyi lesz a kölcsön éves kamata. A kamatot időarányosan kell számítani.
 2. Ha lehetséges, kérj valamilyen biztosítékot is (fedezet: zálogtárgy vagy ingatlan jelzálog, esetleg kezes). Ez inkább nagyobb összegeknél jöhet szóba.
 3. Ha megállapodtatok a részletekben, írjatok egy nem túl bonyolult kölcsönszerződést. Mindenképpen legyen rajta 2 tanú aláírás is, mert ez később (ha baj van), máris erősebb okiratnak minősül, mintha csak ti ketten írtátok volna alá.
 4. Megállapodhattok részletfizetésben is, ha a visszafizetést nem egyösszegben, a futamidő végén kell teljesíteni. Ez hasznosabb is, hiszen kisebb részletek folyamatos teljesítésével mindig csökken a tartozás összege, így tehát az az összeg is, ami beragadhat...
 5. Ha lejárt a határidő, és az adósod nem fizet, azonnal, már a határidő lejárta utáni napokban küldj neki egy fizetési emlékeztetőt. Így udvariasan, de határozottan hívod fel a figyelmét a fizetésre. Ha erre sem fizet, legközelebb már a késedelmi kamatot is számítsd ki a tartozás alapösszege melle a második felszólításban, így látni fogja, jobban jár, ha fizet, mert csak nőnek a költségei.
 6. Ha visszakapod a pénzedet, írj alá egy igazolást arról, hogy kifizették a teljes tartozást.(Add vissza a kapott biztosítékot is.) Részletfizetések esetén is mindig igazold, mekkora összeget kaptál és még mekkora a hátralévő tartozás összege.
 7. Ha nem kapod vissza a pénzedet, azonnal fordulj ügyvédhez, és vidd el hozzá az összes okiratot, szerződést, felszólítást, amit aláírtál és kiküldtél. Minél előbb indítsd el a behajtási eljárást, mert a késedelem további veszélyt rejt.

[szerkesztés] Tippek

 • Mindig írásos szerződést készíts, mert a szó elszáll, az írás megmarad.
 • A szerződésben pontosan, precízen rögzítsd az adós személyes adatait, mert ez a későbbi eljárásokban (behajtás, per stb.) nagyon hasznos lesz.
 • Biztosítékként mindig a tartozás, kölcsön összegénél nagyobb értékű vagyontárgyat kérjél. Csak így biztosíthatod, hogy ezért cserébe visszaadják majd a pénzedet.
 • Próbálj meg egy közokiratot készíttetni! Ez nem fizetés esetén gyorsabban végrehajtható lesz majd.
 • Mindig köss ki részletfizetést, mert jobban jársz annál, mintha csak a futamidő végén kellene egy összegben fizetni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Számológép, a kamatszámításhoz
 • Bankszámla - ha erről utalod a pénzt, később nehéz lesz azt állítani, hogy nem is adtad oda.
 • Egy jó ügyvéd vagy egy pénzbehajtó cég, ha nem fizetnék vissza a pénzedet.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig köss ki kamatot és késedelmi kamatot is, hiszen mások használják a pénzedet. Ha nálad lenne, te is kamatoztatnád, nem?
 • Mindig figyeld, tartsd fejben a lejárt határidőket, az elmulasztott részletfizetéseket, így te magad nem okozol a kelleténél nagyobb kárt magadnak. Menj a pénzed után!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell, Kiscsillag