Optimistának lenni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2013. január 20., 07:31-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell optimistának lenni?

A kiegyensúlyozott, harmonikus élet és a boldogság megteremtésében nagy segítségünkre lehet az optimista életfelfogás és tudatos életvezetés. Az optimista szemlélet nem mindenki esetében jön magától, legtöbbször tudatos életszemléletre van szükség ennek kialakításához, hogy megvédjük magunkat a környezetünkből érkező állandó stresszfaktoroktól.

[szerkesztés] Lépések

 1. A világ olyan amilyennek látjuk! Sokszor gondolunk bele, hogy vajon tényleg ekkora különbségek vannak-e az emberek és élethelyzetek között, vagy mi az oka, hogy a másik mindig vidám, nekünk pedig mindig a rossz dolgok jutnak? Természetesen a világban fennálló különbségek megcáfolhatatlanok, pont ezért mindig találhatunk olyan összehasonlítást, melyben alulmaradunk, de mindig gondolhatunk olyanokra is, akiknél jobban jártunk. A saját életünk független megítélése azonban sokkal célravezetőbb és kifizetődőbb az összehasonlítgatásoknál. Ez viszont sok tekintetben a látásmódunkon múlik, melynek alapja az érzékelés és az észlelés. Amennyiben figyelmünket a jó dolgok felé fordítjuk, olyan optimista életszemléletet alapozhatunk meg, melyekben a nehézségek is eltörpülnek. Azonban létezik az a pesszimizmus, amiben a problémák csak egyre halmozódnak és a jó dolgok mit sem segítenek. Kezdjük minden nap egy jó hírrel, majd a jó sportolókhoz hasonlóan nehezítsük edzéstervünket, és időről-időre egyre több jó hírrel lepjük meg magunkat a nap végén! A tréning előrehaladtával észrevehetjük magunkon, hogy szinte csak a jó dolgokra figyelünk oda.
 2. Flow.jpg
  Találjuk meg, ami igazán érdekel minket, és csináljuk azt! Csíkszentmihályi Mihálynak köszönhetően már egy jó ideje a magyar köztudatban is szárnyra kapott a flow (áramlat) gondolata. Ennek lényege, hogy az ember találjon egy olyan elfoglaltságot, mely esetében igaz az, hogy a lehetőségei és a készségei szintje kiegyensúlyozottnak mondható. Így elérhető a flow (áramlat) állapota, melynek lényege, hogy az ember teljesen átadja magát az éppen végzett tevékenységének. Eközben teljesen függetlenné válik a külső tényezőktől, nem zavarják a külvilágból érkező ingerek, ideiglenesen elveszti az időérzékét, csak az adott feladatra koncentrál. Mindez minden megerőltetéstől mentes és kellemes boldogságérzettel jár, miközben energiával telten és sikerélménnyel gazdagon fejezzük be a „feladatot”.
 3. Feledkezz meg a félelmeidről! Az áramlat élménye félelmeinkre is jó hatással van, hisz a flow lényege, hogy annyira magával ragad az adott tevékenység, hogy nincs módunk a félelmeinkre koncentrálni, így azok „láthatatlanná” válnak, csökkentve ezzel belső szorongásunkat!
 4. Rendszeresen tudatosítsuk magunkban mentális és pszichológiai erősségeinket, és keressünk olyan tevékenységeket és területeket, melyeken mindezeket nap mint nap használni is tudjuk! Ha minden jól megy rendszeres sikerélményben lesz részünk, mely jótékonyan hat majd önbizalmunkra és kedélyállapotunkra egyaránt.
 5. Ölelésre fel! A szeretteinkkel való fizikai kontaktus növeli boldogságérzetünket. Szakértők azt ajánlják, hogy minden nap öleljük meg szeretteinket, hogy érezzük fizikai és lelki közelségüket, ezáltal növelhetjük biztonságérzetünket és megnyugvást hozhat számunkra a mindennapokban!
 6. Tarts tükröt a világnak! Az ember mint társas lény magán viseli azt a jellegzetességet, hogy visszatükrözi a körülötte lévők lelki világát. Így ha Te is mosolyogva nézel a világra az esetek nagy többségében pozitív érzelmeket váltasz majd ki az emberekből, akik kedvességgel viszonozzák hozzáállásodat, ami téged is boldogsággal tölt majd el!
 7. Mert segíteni jó! A pozitivizmus kialakításához nagyban hozzájárulhat, ha tudatosan odafigyelünk, hogy a mindennapjainkban segítséget nyújtsunk társainknak. Mert a segítség, még ha viszonzatlan vagy hála nélküli marad, akkor is jó érzés a lelkünknek, és segít felépíteni és megtartani emberi tartásunkat.

[szerkesztés] Tippek

 • Az optimizmus egyik előnye, hogy rövid időn belül jelentősen növeli eredményességünket, hatékonyságunkat és energiaszintünket, ennek köszönhetően sikeresebbek lehetünk a magánéletünkben és a szakmánkban egyaránt.
 • Egy szemléletes példa az optimizmus és pesszimizmus mibenlétére: Van tíz almám, minden nap egy-egy almát akarok megenni. Ha optimista vagyok, minden nap megeszem a legszebb almát, így kilenc napig eszem szép almát, és csak egy napig csúnyát. Ha pesszimista vagyok, minden nap megeszem a legrondább almát, majd kilenc napig eszem csúnya almát, és csak egy napig szépet. Ugyanazokat az almákat fogyasztottuk el! Hát nem jobb optimistának lenni? Együnk mindannyian kilenc napig szép almát!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • elhatározás
 • odafigyelés
 • tudatosság

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az életünk során sokszor elmegyünk az optimizmus kérdése mellett, anélkül, hogy foglalkoznánk vele, mondván, hogy ”jó így ez, ahogy van, mi bajunk lehet”? De sajnos elég sok bajunk lehet belőle, ha nem változtatunk. Ma már az orvostudományban is elismert a pszichoszomatikus betegségek kialakulása, melyeknek lényege, hogy a rendellenes belső lelki működések és életformák súlyos fizikai betegségekhez vezethetnek. Ezek alapján külön személyiségtípusokat különböztetnek meg, akik lelki alkatuknál fogva más-más betegségekre vannak predesztinálva. Az A-típusos (manager) személyiség a folytonos kiélezett verseny és stressz miatt szív- és érrendszeri problémák által veszélyeztetett, a B típusú szorongó, depressziós személyiség gyakran küzd például gyomor- és bélrendszeri problémákkal. Ennek tükrében, kijelenthető, hogy jobb minél előbb váltani az optimizmusra!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell