Online kérdőívet szerkeszteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell Online kérdőívet szerkeszteni?

Kerdoiv-szerkesztes.jpg

Tudományos munka (pl. szakdolgozat) készítésekor a legtöbb esetben szükség van valamilyen kutatásra. A legegyszerűbb módja, hogy minél több ember véleményét megismerjük valamivel kapcsolatban, egy kérdőíves kutatás elkészítése. A fiatalabb korosztályt könnyen elérhetjük az interneten, véleményük megismeréséhez pedig az online kérdőívek nyújtanak segítséget.

Lépések

 1. Gondold végig már a kérdőív szerkesztése előtt, hogy milyen kérdéseid vannak, és írd össze, nehogy kimaradjon valami!
 2. Válaszd ki a kérdőívszerkesztő programot! Több oldal is kínál ilyen szolgáltatást, például a kerdoivem.hu, a ripet.hu vagy a Google Docsban található kérdőívszerkesztő.
 3. Adj meg egy címet! Így a potenciális résztvevők könnyebben eldönthetik, hogy kompetensek-e a témában, vagy van-e egyáltalán véleményük.
 4. Pár szóban, egy-két mondatban írd le, hogy mi a kutatásod célja, mihez fogod felhasználni a kapott adatokat! Az emberek szeretik tudni, hogy mi az, amiben közreműkönek.
 5. Rendezd kategóriákba a kérdéseid! Pl.: feleletválasztós, feleletválasztós több válaszlehetőséggel, szöveg (pl. ahol a lakhelyet kell a válaszadónak beírni), sorrendbe állítós, osztályozós.
 6. Írd be a programba a kérdéseid, és add meg a válaszokat is! Törekedj arra, hogy lényegretörően fogalmazz!
 7. Állítsd sorrendbe a kérdéseket!
 8. Csinálj legalább egy próbakitöltést!
 9. Juttasd el a kérdőívet azokhoz, akiktől a válaszokat várod!
 10. Értékeld ki, készíts belőle diagramokat!

Tippek

 • Ne ess kétségbe, ha először elrontasz valamit: a legtöbb kérdőívkészítő oldalon egyszerűen át lehet írni a kérdéseket, azok típusát, vagy felcserélheted akár a sorrendjüket is.

Amire szükséged lehet

 • Egy barát, aki publikálás előtt csinál egy próba-kitöltést, és észreveszi a helyesírási hibákat.

Figyelmeztetések

 • Csak akkor kezdd el terjeszteni a kérdőívet, ha már véglegesítetted, és nem akarsz több kérdést beletenni!
 • Ügyelj a helyesírásra!
 • Ne legyen túlzottan sok a kifejtős kérdés!

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Fru, Hogyankell