„Olajat cserélni autóban” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
(Lépések)
5. sor: 5. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# [[Fájl:olajcsere-szerszamok.JPG|right]]'''Gyűjtsd össze a szükséges szerszámokat.''' Ha már az autó alatt vagy, ne akkor kelljen keresgélni azokat az eszközöket, amivel az olajcserét megcsinálhatod, sokat segít, ha minden kéznél van.
+
# '''Gyűjtsd össze a szükséges szerszámokat.''' Ha már az autó alatt vagy, ne akkor kelljen keresgélni azokat az eszközöket, amivel az olajcserét megcsinálhatod, sokat segít, ha minden kéznél van.[[Fájl:olajcsere-szerszamok.JPG|right]]
 
# '''Olajcsere előtt nyisd fel a motorháztetőt és csavard le az olaj betöltésére szolgáló sapkát.''' Így a fáradt olaj könnyebben fog távozik a motorból.  
 
# '''Olajcsere előtt nyisd fel a motorháztetőt és csavard le az olaj betöltésére szolgáló sapkát.''' Így a fáradt olaj könnyebben fog távozik a motorból.  
 
# '''Az óramutató járásával ellentétesen lazítsd meg az olajleeresztő csavart.''' A csavar az autó alatt, az olajteknő alján helyezkedik el. Érdemes megnézni az autó szerviz- vagy gépkönyvében a pontos elhelyezkedést.  
 
# '''Az óramutató járásával ellentétesen lazítsd meg az olajleeresztő csavart.''' A csavar az autó alatt, az olajteknő alján helyezkedik el. Érdemes megnézni az autó szerviz- vagy gépkönyvében a pontos elhelyezkedést.  

A lap 2012. augusztus 23., 14:45-kori változata

Hogyan kell olajat cserélni autóban?

Olajcsere-hogyan.jpg

Az olajcsere az egyik legfontosabb dolog, amivel az autód hosszú életét garantálhatod. A vezetési szokásokat valamint az autód szervizkönyvét figyelembe véve minden típusnak más és más az olajcsere ciklusa.

Lépések

 1. Gyűjtsd össze a szükséges szerszámokat. Ha már az autó alatt vagy, ne akkor kelljen keresgélni azokat az eszközöket, amivel az olajcserét megcsinálhatod, sokat segít, ha minden kéznél van.
  Olajcsere-szerszamok.JPG
 2. Olajcsere előtt nyisd fel a motorháztetőt és csavard le az olaj betöltésére szolgáló sapkát. Így a fáradt olaj könnyebben fog távozik a motorból.
 3. Az óramutató járásával ellentétesen lazítsd meg az olajleeresztő csavart. A csavar az autó alatt, az olajteknő alján helyezkedik el. Érdemes megnézni az autó szerviz- vagy gépkönyvében a pontos elhelyezkedést.
  • A kiömlő nyílás alá helyezz el egy megfelelő méretű tartályt (edényt), amibe a fáradt olaj ömleni fog.
  • Használj a csavarnak megfelelő méretű kulcsot.
  • Óvatosan távolítsd el a csavart, ha nem akarsz a fáradt olajban percekig keresgélni.
 4. Az olajleeresztő csavar alatt általában van alátét, ha fém, akkor az újra felhasználható, ha valamilyen más anyag, akkor azt érdemes cserélni, így a későbbiekben elkerülhető az olajszivárgás.
 5. Keresd meg az olajszűrőt a motortérben. A régi olajszűrő eltávolítása nem könnyű, ezért érdemes olajszűrő kulcsot. Ha sikerült eltávolítani, ellenőrizd, hogy a gumitömítést is sikerült levenni, ha nem, akkor az új szűrő nem fog passzolni, ezért érdemes óvatosan eltávolítani.
 6. Csavard vissza az olajleeresztő csavart. Nem csavard túl a mentet, feszes legyen, de semmiképpen nem szabad erőltetni (ha teheted használj nyomáskulcsot, a pontos értéket a gépkönyv tartalmazza). Ne feledkezz meg a tömítőgyűrűről sem!
 7. Csavard be az új olajszűrőt. Az új szűrőről távolítsd el a csomagolást, majd egy kis olajjal kend be a peremét és így csavard vissza.
 8. Töltsd be az új olajat az olajbeöntő nyíláson. Az olaj pontos mennyiségéről a gépkönyvből, vagy az autó használati utasításából tájékozódhatsz. Miután beöntötted a megfelelő mennyiséget, várj pár perccet, majd ellenőrizd az olajszintet a nívópálca segítségével.
 9. Csavard vissza az olajbeöntő fedelet. Nézd meg, hogy nem hagytál-e szerszámot a motortérben, majd csukd be a fedelete.
 10. Indítsd el a motort, figyelj az olajnyomás lámpára, hogy kialszik-e. 1 perc után állítsd le a motort és ellenőrizd, hogy nincs-e olajfolyás.

Tippek

 • Mindig az autó típusának megfelelő motorolajat és szűrőt válaszd.
 • Az olajcserével párhuzamosan érdemes a levegőszűrő cseréjét is megejteni.
 • Ha nem állnak rendelkezésre megfelelő szerszámok, nem érdemes próbálkozni, inkább fordulj szakemberhez, szakszervizhez.
 • Legalább 1000 kilométerenként ellenőrizd az olajszintet.


Amire szükséged lehet

 • Megfelelő méretű szerszámok.
 • Az adott típusnak megfelelő olaj és olajszűrő.
 • A gépjármű használati útmutatója, gépkönyve, szervizkönyve.
 • Akna, vagy négykarú emelő berendezés.
 • Egy autó alá helyezhető edény, lavor.

Figyelmeztetések

 • Sima kézi emelőt soha ne használj, ez nem biztonságos. Vagy állj egy akna fölé, s így távolítsd el az olajteknőn lévő csavart, vagy használj négykaros emelőt.
 • Ha az autóval nemrég mentél, a motor nagyon forró lehet, ezért érdemes használat után legalább 15 percet várni.
 • Ha az olajnyomás lámpa nem alszik ki, azonnal állítsd le a motort, a nívópálcával ellenőrizd az olajszintet.
 • A fáradt olajat ne öntsd ki, hanem add le a helyi autószervizben, autóalkatrész kereskedésben, esetleg benzinkúton.

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell