Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Okos fűtőpanelt választani

Szerkesztés Hogyan kell okos fűtőpanelt választani?

Okos-futonapel-1.jpg

Az okosfűtési megoldások egyik, s talán a legnagyobb előnye, hogy segítenek az energiafogyasztás csökkentésében, és ezáltal sok pénzt megspórolhatunk a segítségükkel. Ezenkívül olyan kényelmi szolgáltatásokat is nyújtanak, amikről korábban álmodni sem mertünk. Nincs ez másképp az okosfűtőpanelekkel sem, amelyeknek kicsi a helyigénye, könnyen telepíthetők, biztonságosak, ráadásul még csendesek is. De vajon mi alapján és hogyan válasszuk ki? Cikkünkben ehhez adunk technikai és a funkcionalitást érintő támpontokat.

Szerkesztés Lépések

 1. Teljesítmény: A fűtőpanel teljesítménye határozza meg, hogy mekkora alapterületű szoba befűtésére alkalmas. Érdemes mindig az adott szoba méretéhez keresni a megfelelő fűtésteljesítményű panelt (vagy nagyobb szoba esetén paneleket). Általánosságban elmondható, hogy egy 900 wattos fűtőpanel – átlagos belmagasság (2,5–2,8 méter) mellett – maximum 11-15 m2-es helyiségekben használható eredményesen. 20-30 m2 befűtéséhez – értelemszerűen – duplaannyi teljesítmény leadására képes fűtőpanelre van szükségünk, vagy választhatjuk azt a megoldást is, hogy kettőt helyezünk el a szobában. Ez utóbbi egyébként egyenletesebb hőleadást eredményez, vagyis kevésbé lesz olyan érzetünk, hogy a szoba egyik felében – távolabb a fűtőpaneltől – valamivel hidegebb van.
 2. Okosfunkciók: A fűtőpanel azért okos, mert bizonyos helyzetekben helyettünk cselekszik, illetve olyan kényelmi szolgáltatásokat nyújt, amelyeket a hagyományos radiátorok nem tudnak. A fűtőpanel kiválasztása során az alábbi okosfunkciók meglétére érdemes odafigyelni:
  • Telefonos applikáció segítségével távolról vezérelhető.
  • Beprogramozható a hőmérséklet, ami a napi igényünkhöz igazítható. Ez biztosítja a mindennapi kényelmet, ráadásul óvja a környezetet és a háztartást a felesleges kiadásoktól és áramfelhasználástól.
  • „Nyitott ablak” funkció. Ennek köszönhetően az eszköz automatikusan kikapcsolja a fűtést, ha érzékeli, hogy az ablakot kinyitották.
  • Előfűtés funkció. Ennek segítségével a fűtőpanel úgy fűti be a helyiséget, hogy az a kívánt hőmérsékletet egy adott időpontban elérje. A fűtőberendezés ráadásul idővel megtanulja, hogy a helyiség hőmérséklete milyen ütemben melegszik, ha a fűtés bekapcsol. A készülék ezáltal tudja, hogy mikor kell elkezdeni a fűtést ahhoz, hogy az alkalmazásban beállított időpontban a helyiség elérje a kívánt hőmérsékletet.
 3. Fürdőszobai használat: Ha a fűtőpanelt fürdőszoba befűtésére szeretnénk használni, mindenképpen ellenőrizzük, hogy a kiszemelt eszköz rendelkezik-e IPX4 védettséggel, amelynek köszönhetően a fürdőszobában (2. zónában) való használata is biztonságos!
 4. Megjelenés: Beszéljünk végül picit a külcsínről is! Ma már ezek az eszközök – a letisztult dizájnnak és formavilágnak köszönhetően – jól illeszkednek a lakások stílusához. A radiátorok esetében a fehér a legjobb választás, hiszen ez a szín tükrözi, illetve közvetíti legjobban hőt, ezért a legjobban képes melegíteni a szobát. Emellett a fehér szín általában jól illeszkedik az otthoni belső terek stílusához, és persze könnyen tisztítható. (A legtöbb esetben egyébként nincs is más alternatíva, mint a fehér szín.)

Okos-futonapel-2.jpg

 • A fűtőpanelek alkalmazása igazán széles körű, hiszen nemcsak az otthonokban, de irodákban, műhelyekben is egyszerűen kiépíthetők.
 • Az okos fűtőpanelekhez ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével akár több ház és tetszőleges számú fűtőtest vezérelhető távolról.
 • A fűtés korszerűsítése mellett érdemes a szigetelés modernizálásáról is gondoskodni, hiszen ezáltal még több energiát és pénzt spórolhatunk.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • Előzetes teljesítménykalkuláció szobákra, illetve helyiségekre lebontva
 • A tervezést, illetve a beszerelést elvégző szakember
 • A helyiségek elektromos kábelezésének ellenőrzése, szükség esetén bővítése, cseréje
 • A használathoz és az irányításához WIFI-hálózat, illetve okostelefon

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Habár a fűtőpanel beszerelése rendkívül egyszerű, a szükséges „fűtésmennyiség” megtervezése során mindenképpen forduljunk szakemberhez, illetve kérjük ki a szakáruházban dolgozó szakember véleményét!
 • Fontos tudni, hogy mivel ezeknek a megoldásoknak a használata az átlagos áram-felhasználáshoz képest többletterhet ró az elektromos hálózatra, ezért a bevezetés előtt mindenképpen ellenőrizni kell a kábelek minőségét, illetve azt a maximális villamos teljesítményt, amit a hálózat biztonságosan elvisel! Ennek ismeretében szükség lehet az elektromos kábelek cseréjére vagy bővítésére!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell