Mi van akkor, ha a PC túl nagy, a laptop meg túl kevés porttal rendelkezik - Mutatjuk

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Mi van akkor, ha a PC túl nagy, a laptop meg túl kevés porttal rendelkezik? Mutatjuk!

Hogyan-kell-zenwire.jpg

Napjainkban a hordozható számítógépek a legtöbb esetben képesek kiváltani az asztali konstrukciókat. De ez nem mindig és nem minden helyzetben igaz, mivel különösen a kisméretű, modern formatervű variációk alig rendelkeznek csatlakozókkal, tehát nagyjából egy pendrive behelyezésére alkalmasak.

Ez olykor elég, főleg ha a felhasználási terület a böngészésre korlátozódik, ám roppantul kevés, ha az irodai tevékenységek, sőt a multimédiás feladatok teljesítése is képbe kerül. Ugyanakkor az is tény, hogy a PC nem mobilizálható, azaz bizonyos élethelyzetekben még akkor is használhatatlan, ha amúgy tudás terén rendben van. De akkor mi a megoldás, ha egyáltalán létezik ilyen? A jó hír az, hogy a Zenwire nem ismer lehetetlent!

[szerkesztés] A cél a csatlakozók számának, típusainak bővítése!

Nem nehéz belátni, hogy az asztali gépek nem varázsolhatóak hordozhatóvá, tehát ezzel a trükkel kár lenne kísérletezni. Ellenben egy kis kiegészítéssel a hordozható konstrukciók nagyon is felruházhatóak PC-s tulajdonságokkal.

Úgyhogy akkor jöjjön ez az irány! A számítógép hubok, számítógép dokkolóállomások pazar megoldásokként lépnek a színre. Alapvetően kompakt méret jellemzi őket, nem nehezek, és nem is túl nagy méretűek. Vagyis nem mondhatni kényelmetlennek a hordozásuk. Akkor meg pláne jelentéktelenek a fizikai paramétereik, ha történetesen otthoni filmnézésről, médiaszerkesztésről van szó, mert ekkor a napközben hordozott gép fix helyre kerülhet, így a dokkolás is megvalósítható mindenféle kényelmetlenség nélkül.

Ilyen módon máris tető alá hozható a fent megfogalmazott cél, azaz a csatlakozók fajtáinak, valamint számának növelése, bővítése. Ha pedig ez adott, akkor tulajdonképpen onnantól kezdve a laptop átminősülhet ideiglenesen PC-vé.

[szerkesztés] Melyik számítógép hub, dokkolóállomás az ideális választás?

Ez már egy jóval összetettebb, nehezebben megválaszolható kérdés. Miért? Azért, mert nem nehéz belátni, hogy mindenkinek mások az igényei. A felhasználói törekvések ezerfélék lehetnek. Van, aki nem vágyik másra, csak arra, hogy munka után elindíthasson egy jó kis filmet. Megint más a médiaszerkesztés minden mozzanatában éli ki a legjobban önmagát. Akad, aki ellenben pusztán praktikusan a megnövekedett számú USB portra tart igényt.

Mindezt azért jó látni és felismerni, mert ennek fényében nincsen jó vagy rossz választás. A sikeres vásárlás egyetlen egy záloga az egyéni igények, elvárások felmérése, pontos ismerete, az azokhoz való maximális ragaszkodás, kompromisszumok nélkül.

A paletta hatalmas, a választék óriási, tehát nincs hiány jelentkezőkből. Egyes fajták külső tápegységekkel, akkumulátorokkal hasítanak, megint mások segítségével olyan külső perifériák csatlakoztathatóak könnyedén, aminek következtében komplett multimédiás rendszer hozható létre. A legegyszerűbb hubok pedig nem tudnak többet annál, minthogy elegendő számú USB portot biztosítanak, ellenben az esetükben ez az elvárható, tehát nem is kell több.

[szerkesztés] Mennyire problémás, kényelmetlen a kiegészítők cipelése?

Sokan azért tartózkodnak a beszerzéstől, mert úgy vélik, hogy bár igen, ezek az eszközök jócskán tartogatnak előnyöket, de mégis macerás a használatuk, mert a hordozható gépek nagysága éppen abban rejlik, hogy hordozhatóak, mindenféle tartozék nélkül. Ám ha a képbe bejön egy dokkoló, akkor máris változik a felállás, mert az állomás sem maradhat otthon.

Ez mind igaz. De a valamit valamiért elv mentén ez mégsem akkora áldozat. Elég egy jó kis több rekeszes laptoptáska, vagy az autó, bicikli csomagtartójában némi hely, és máris viszonylag kényelmesen elrendezhető a mobilizálás kérdése.

Az oldal szerzői

Hogyankell