Megvédeni a döntésed, hogy nem akarsz gyereket

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. július 11., 07:26-kor történt szerkesztése után volt. (Kapcsolódó források, hivatkozások)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell megvédeni a döntésed, hogy nem akarsz gyereket?

Gyerek-nelkul.jpg

A gyerekek örömet hoznak a családba, ezért a rokonságnak nehéz lehet megérteni, ha te történetesen nem szeretnél egyet sem. Ha meghoztad a döntést, és úgy érzed, ez így jó, az csak egy dolog – még ott van a családod, akik minden összejövetel alkalmával megkérdezik, mikor lesz már végre unokájuk. Az alábbiakban segítünk abban, hogy ki merj eléjük állni, és elmondani, miért nem szeretnél gyereket.

[szerkesztés] Lépések

  1. Ne feledd, hogy a családod szeret téged! Bár a végtelen kérdezősködés egy idő után nagyon fárasztó tud lenni, de meg kell értened, hogy mindezt azért teszik, mert szeretnek és a legjobbat szeretnék neked. Ez lebegjen a szemed előtt, amikor már ezredszer is válaszolsz nekik.
  2. Légy határozott! Ha nem akarod, hogy az elkövetkezendő 25 évben is ez legyen a téma, szilárdan ki kell állnod a döntésed mellett. Ha házas vagy, mondd a házastársadnak, hogy ő is ugyanolyan határozottan álljon a kérdéshez, mint te. Egyeztessétek, hogy miért határoztok így, és ragaszkodjatok hozzá. Ha csak kerülgetitek a forró kását, azzal reményt adtok a rokonságnak, hogy előbb vagy utóbb meggondoljátok magatokat. Légy direkt, például: „Tudom, hogy talán nem értetek egyet vagy nehéz megérteni, de meghoztuk a döntést, hogy nem szeretnénk gyereket. Ha valami folytán bármikor is megváltoztatnánk a döntésünket, azt tudatni fogjuk.”
  3. Csak akkor mondj okot, ha szeretnél. A döntésed okai csak rád tartoznak. Csak akkor mondd el másoknak az okokat, ha te is szeretnéd. Nem szükséges megindokolnod a döntést.
  4. Hagyd, hogy kifejezzék csalódottságukat, bánatukat és egyéb érzéseiket. Talán te vagy az utolsó fiú, az utolsó reménység, hogy tovább vidd a család nevét a következő generációra. Ez egy nagy nyomás rajtad, és rengeteg elvesztett álom a családod számára. Vagy egyszerűen egy olyan nő vagy, aki úgy dönt, nem szeretne anya lenni. Bármi legyen is az oka, próbáld meg részvéttel fogadni, hogy a családod talán gyerekkorod óta arról álmodik, hogy majd egyszer a te gyerekedet tarthatják a kezükben. Engedd nekik, hogy gyászolják ezt a veszteséget. Ha fontosak számodra, el kell fogadnod, hogy egy ideig bánkódni fognak. Jogod van hozzá, hogy úgy élj, ahogy szeretnél, és nem szabad csak miattuk megváltoztatnod a döntésedet, de azt is el kell fogadnod, hogy kissé szomorúak.
  5. Emlékeztesd rá őket, hogy a gyereknevelés nem egy ember döntése. Ha egy pár nem ért egyet abban, hogy szeretnének-e gyereket vagy sem, akkor a válasz nem. Gyereknek olyan családba kell születnie, ahol mindenki várja.
  6. Hallgasd végig az összes javaslatot. Ha biztosan nem akarsz gyereket, nem lesz semmi bajod azáltal, hogy meghallgatod az ő kompromisszumos javaslataikat. Nem kell minden egyes családi összejövetelen ezt végigcsinálni, de legalább egyszer engedd meg nekik, hogy elmondják, mit gondolnak, és fontold meg a javaslataikat. Így érezhetik, hogy fontos az ő véleményük is a számodra. Ugyanakkor ezeket nem kell megfogadnod. Csak emlékezz arra, hogy ez a te életed, nem az övék az utódnevelés feladata sem az övék lenne, hanem a tied.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

[szerkesztés] Figyelmeztetések

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag