Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Megvédeni a döntésed, hogy nem akarsz gyereket

Szerkesztés Hogyan kell megvédeni a döntésed, hogy nem akarsz gyereket?

Gyerek-nelkul.jpg

A gyerekek örömet hoznak a családba, ezért a rokonságnak nehéz lehet megérteni, ha te történetesen nem szeretnél egyet sem. Ha meghoztad a döntést, és úgy érzed, ez így jó, az csak egy dolog – még ott van a családod, akik minden összejövetel alkalmával megkérdezik, mikor lesz már végre unokájuk. Az alábbiakban segítünk abban, hogy ki merj eléjük állni, és elmondani, miért nem szeretnél gyereket.

Szerkesztés Lépések

  1. Ne feledd, hogy a családod szeret téged! Bár a végtelen kérdezősködés egy idő után nagyon fárasztó tud lenni, de meg kell értened, hogy mindezt azért teszik, mert szeretnek és a legjobbat szeretnék neked. Ez lebegjen a szemed előtt, amikor már ezredszer is válaszolsz nekik.
  2. Légy határozott! Ha nem akarod, hogy az elkövetkezendő 25 évben is ez legyen a téma, szilárdan ki kell állnod a döntésed mellett. Ha házas vagy, mondd a házastársadnak, hogy ő is ugyanolyan határozottan álljon a kérdéshez, mint te. Egyeztessétek, hogy miért határoztok így, és ragaszkodjatok hozzá. Ha csak kerülgetitek a forró kását, azzal reményt adtok a rokonságnak, hogy előbb vagy utóbb meggondoljátok magatokat. Légy direkt, például: „Tudom, hogy talán nem értetek egyet vagy nehéz megérteni, de meghoztuk a döntést, hogy nem szeretnénk gyereket. Ha valami folytán bármikor is megváltoztatnánk a döntésünket, azt tudatni fogjuk.”
  3. Csak akkor mondj okot, ha szeretnél. A döntésed okai csak rád tartoznak. Csak akkor mondd el másoknak az okokat, ha te is szeretnéd. Nem szükséges megindokolnod a döntést.
  4. Hagyd, hogy kifejezzék csalódottságukat, bánatukat és egyéb érzéseiket. Talán te vagy az utolsó fiú, az utolsó reménység, hogy tovább vidd a család nevét a következő generációra. Ez egy nagy nyomás rajtad, és rengeteg elvesztett álom a családod számára. Vagy egyszerűen egy olyan nő vagy, aki úgy dönt, nem szeretne anya lenni. Bármi legyen is az oka, próbáld meg részvéttel fogadni, hogy a családod talán gyerekkorod óta arról álmodik, hogy majd egyszer a te gyerekedet tarthatják a kezükben. Engedd nekik, hogy gyászolják ezt a veszteséget. Ha fontosak számodra, el kell fogadnod, hogy egy ideig bánkódni fognak. Jogod van hozzá, hogy úgy élj, ahogy szeretnél, és nem szabad csak miattuk megváltoztatnod a döntésedet, de azt is el kell fogadnod, hogy kissé szomorúak.
  5. Emlékeztesd rá őket, hogy a gyereknevelés nem egy ember döntése. Ha egy pár nem ért egyet abban, hogy szeretnének-e gyereket vagy sem, akkor a válasz nem. Gyereknek olyan családba kell születnie, ahol mindenki várja.
  6. Hallgasd végig az összes javaslatot. Ha biztosan nem akarsz gyereket, nem lesz semmi bajod azáltal, hogy meghallgatod az ő kompromisszumos javaslataikat. Nem kell minden egyes családi összejövetelen ezt végigcsinálni, de legalább egyszer engedd meg nekik, hogy elmondják, mit gondolnak, és fontold meg a javaslataikat. Így érezhetik, hogy fontos az ő véleményük is a számodra. Ugyanakkor ezeket nem kell megfogadnod. Csak emlékezz arra, hogy ez a te életed, nem az övék az utódnevelés feladata sem az övék lenne, hanem a tied.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

Szerkesztés Figyelmeztetések

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag