Megtisztítani a billentyűzetet

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2021. május 19., 14:36-kor történt szerkesztése után volt. (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 5.204.13.51 (vita) szerkesztéséről JViki szerkesztésére)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell megtisztítani a billentyűzetet?

Billentyuzet.png

Ha sok időt töltünk számítógép előtt, időnként sort kell kerítenünk azoknak az elemeknek a megtisztítására, amelyeket leggyakrabban megérintünk. A billentyűzet különösen kényes, hiszen a billentyűk közé könnyen lerakódnak az apró porszemek, szöszök – és a morzsák, ha szoktunk nassolni is a gép előtt. Súlyosabb esetben még az is előfordulhat, hogy a szennyeződések miatt működésképtelenné válik valamelyik gomb. Az alábbi lépéseket követve azonban ismét tisztává varázsolhatod a billentyűzetet.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Kevésbé szennyezett billentyűzet tisztítása

 1. Kapcsold ki a laptopot, az asztali gépből pedig húzd ki a billentyűzet kábelét vagy vezeték nélküli csatlakozóját.
 2. A különálló billentyűzetet egy szemeteskuka felett fordítsd meg, és gyengéden rázd meg vagy ütögesd, hogy kiessen a morzsák, szöszök egy része.
 3. Távolítsd el a billentyűk alatt összegyűlő por maradékát is:
  • Ha van kéznél sűrített levegő, akkor azzal fújd ki a billentyűk alól a szennyeződést.
  • Sűrített levegő híján porszívóval is el lehet távolítani a szöszöket – érdemes úgy beállítani, hogy gyengébben szívjon, és egy kisebb fejet csatlakoztatni a csőhöz. Kézi porszívót (morzsaporszívót) is használhatsz.
  • Emellett érdemes egy vékony ecsettel is végigsöpörni a billentyűk közét, ezzel azokat a pici porcicákat is fel lehet szedni, amelyek részben a billentyűk alá szorultak.
 4. Egy törlőkendőre spriccelj egy kevés ablaktisztító folyadékot vagy mosószeres vizet, majd alaposan törölgess át minden egyes billentyűt.
 5. Ha a billentyűk közét így nem tudod megtisztítani, akkor egy fültisztító pálcikát márts mosószeres vízbe, és ezzel menj végig a réseken.
 6. Hagyd, hogy a billentyűzet tökéletesen kiszáradjon, csak ezután használd újra.

[szerkesztés] Szennyezett billentyűzet tisztítása

Ha a billentyűzet már annyira szennyezett, hogy a fenti lépésekkel nem tudod elfogadhatóan tisztává tenni, nincs más hátra: ki kell szedni a billentyűket. A laptopok esetén ez elég kockázatos művelet, mert a billentyűk könnyen törnek, a laptop billentyűzet alapos kipucolását tehát érdemes inkább gyakorlott szakemberre bízni. A külső billentyűzetek nagyobb, magasabban kiálló gombjait azonban könnyű kipattintani, ezek tisztításával tehát otthon is megpróbálkozhatunk.

 1. Mielőtt bármi mást teszel, készíts egy fotót a teljes billentyűzetről. Ez segít majd abban, hogy a megfelelő helyre tedd vissza a gombokat.
 2. Egy pici csavarhúzóval, esetleg egy meghajlított dróttal vagy vékonyabb kés pengéjével nyúlj az első billentyű alá, majd emeld fel és feszítsd meg. Fokozatosan növeld a billentyűre kifejtett erőt, amíg le nem pattan a helyéről. A nagyobb billentyűk (Space, Enter) lepattintása nehéz lehet, ezeket akár a helyükön is hagyhatod.
 3. A kiszedett billentyűket áztasd be langyos, enyhén mosószeres vízbe.
 4. Amíg a billentyűk áznak, a billentyűzetből rázd ki a maradék szennyeződést, de porszívóval vagy ecsettel is rásegíthetsz. Ezután egy enyhén megnedvesített ruhával is áttörölgetheted a gombok helyét.
 5. Ha ezzel végzel, ellenőrizd a mosószeres vízben ázó gombokat. Ha szükséges, dörzsöld át mindegyiket, így a makacsabb foltokat is el tudod távolítani.
 6. A gombokat öblítsd le, majd tedd egy törölközőre és így egy jól szellőző, meleg helyen hagyd teljesen kiszáradni. Egy idő után forgasd át az összeset, hogy mindenhonnan kifolyjon a maradék víz. Érdemes akár egy egész éjszakán át szárítani a billentyűket.
 7. Végül a korábban készített fotó alapján rakj vissza minden egyes billentyűt a helyére. Elég, ha óvatosan rányomod a megfelelő tartóelemre, nem kell nagyon erőltetni.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha szeretnéd megóvni a billentyűzet tisztaságát, akkor mindig moss kezet a számítógép használata előtt. Ne egyél számítógépezés közben, vagy legalább fordulj el egy kicsit oldalra, hogy a morzsák ne essenek a billentyűk közé. A fésülködésre sem a billentyűzet felett érdemes sort keríteni.
 • Ha időnként letörölgeted a billentyűzetet és kirázod belőle az apró szennyeződéseket, már azzal is nagyon sokat tehetsz az élettartam megnöveléséért.
 • Lehet kapni billentyűzettisztító „ragacsot”, amit bele kell nyomkodni a gombok közé, hogy összeszedje a szöszöket. Bár ez sem tud mindent összeszedni, viszonylag gyorsan használható. A legnagyobb hatásfoka azonban annak van, ha ecsettel aprólékosan kisöpröd a szennyeződéseket a gombok közül, illetve szétszeded a billentyűzetet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Sűrített levegő, ecset, porszívó
 • Törlőkendő (olyan, amelyik nem szöszöl)
 • Mosószer, langyos víz, esetleg ablaktisztító folyadék
 • Fültisztító pálca
 • Egy kisebb csavarhúzó vagy kés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A billentyűket ne próbáld alkohollal vagy acetonnal tisztítani! Az aceton oldhat bizonyos műanyagokat, az alkohol pedig a gombok feliratát moshatja le bizonyos esetekben…
 • A billentyűzet tisztítása után mindig hagyj elég időt a száradásra!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki