Megszüntetni a lábszagot

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megszüntetni a lábszagot?

Labszag-cipo-kep.jpg

A lábszag alapvető oka az izzadás, habár ez a fajta nedvesség önmagában nem okoz kellemetlen szagokat, de kitűnő táptalaja a különböző baktériumoknak, melyek elszaporodása végül lábszaghoz vezethet. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, melyek a lábszag megszüntetéséhez vezetnek.

[szerkesztés] Lépések

 1. Moss rendszeresen lábat! Legalább naponta moss lábat, ha teheted, akkor akár többször is. Érdemes a lábat a lábmosás után levendula olajjal bekenni, ez nem csak kellemes illatot biztosít, de a lábszagért felelős baktériumokat is megöli.
 2. Amikor teheted, vedd le a cipőd! Ahogy a bevetőben is említettük, a lábszagot az izzadás hatására elszaporodó baktériumok okozzák. Ha teheted, vedd le a cipődet, munkahelyen járj például papucsban, így a lábad nem izzad, illetve a friss levegő hatására gyorsan megszárad.
 3. Használj speciális, a lábszag kialakulását gátló zoknit, általában pedig pamutzoknit! A zoknik legtöbbször polieszterből vagy nejlonból vannak, ezek nem szellőznek tökéletesen. Boltokban kaphatók olyan zoknik, amik segítik a láb „levegőztetését”, így az izzadság gyorsabban szárad a lábadon.
 4. Gyakran válts lábbelit! Ha minden nap ugyanabban a cipőben, szandálban jársz, akkor a lábbelinek nem lesz ideje kiszáradni, így ismét könnyen szaporodnak el a lábszagot okozó baktériumok. Válts cipőt naponta! Létezik olyan berendezés, amivel fertőtleníteni és szárítani is tudod a cipőidet, de persze egy száraz előszoba is megfelelő lehet.
 5. Használj lábizzadásgátló sprayt vagy hintőport! Lábmosás után, mielőtt zoknit húzol, fújd be a lábad izzadásgátló spray-vel, vagy dörzsöld át alaposan hintőporral. Mindkét megoldás segít szárazan tartani a lábat, így kisebb az esélye a lábszag kialakulásának.
 6. Használj cipő dezodort! A cipőben is könnyen elszaporodhatnak olyan baktériumok, amik kellemetlen szagot okozhatnak. Ezért időnként érdemes a cipőt is befújni olyan dezodorral, ami megöli ezeket.
 7. Használj benzoil-peroxid-tartalmú zselét! A benzoil-peroxid képes elpusztítani a kellemetlen lábszagot okozó baktériumokat, a szer egyébként recept nélkül kapható a patikákban, gyógyszertárakban.
 8. Kezeld a stresszt! Az intenzív lábizzadást, s így az erős lábszagot sokszor a stressz okozza, sportolj sokat, illetve relaxálj. Ha teheted csökkentsd a stresszfaktorokat, így a lábszag kialakulásának is kisebb lesz az esélye.
 9. Fordulj orvoshoz! Az erős lábszag gombás fertőzés eredménye is lehet, így ha nem válnak be az itt leírt módszerek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki megfelelő gombaölő kenőcsöt ír fel.

[szerkesztés] Tippek

 • Cserélj gyakran zoknit! Ha nagyon izzad a lábad, érdemes többször is zoknit cserélni. Sportoláshoz mindenképpen jó nedvszívó képességű pamut zoknit használj.
 • Ha az időjárás engedi, válassz olyan lábbelit, ami „lélegzik”, vagyis a szövete könnyen átereszti a levegőt, esetleg lyukacsos, így a lábon lévő izzadság könnyen megszárad.
 • Fürdés után áztasd a lábad sós vízben, majd óvatosan töröld meg és húzz rá zoknit. Ez a házilag könnyen kivitelezhető módszer segít a láb szárazon tartásában.
 • Cipőidet, papucsaidat tárold olyan helyen, ahol könnyen kiszellőznek, gyorsan megszáradnak. Ha valakinek izzad a lába, akkor semmiképpen nem jó, ha lábbelijeit cipős szekrényben tartja, hiszen itt nem tudnak kiszáradni.
 • A lábszag eltüntetésének módszere lehet, ha lábunkat fekete, vagy zöld teába áztatjuk. A teában található csersav megöli a baktériumokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Pamutzokni
 • Szellőzést biztosító lábbelik
 • Izzadásgátló spray
 • A lábbelik száradását segítő cipőtároló
 • Nyugalom
 • Cipőspray


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az erős, az itt fel sorolt praktikák segítségével sem mérséklődő lábszag gombás fertőzésre is utalhat, így mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások