Meghatározni a szabadságok számát

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 84.236.47.11 (vitalap) 2013. június 30., 17:33-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell meghatározni a szabadságok számát?

Szabadsag-kiszamitasa-hogyan-kell.jpg

Az egy év során a munkavállalónak járó szabadságok számát törvény szabályozza, ugyanakkor az adott munkáltatónál érvényben lévő kollektív szerződés alapján is járhat plusz szabadságnap. Alapvetően két szabadságtípus létezik: az alap- és a pótszabadság, ezen kívül nem árt tudni pár fontos szabályt, a szabadságok kivételével és következő évre történő átvitelével kapcsolatban. Az alábbiakban néhány lépésben ismertetjük, hogyan lehet meghatározni, hogy hány nap szabadság jár.

[szerkesztés] Lépések

 1. Határozd meg, mennyi alapszabadság jár! Az alapszabadság 20 nap és életkortól függően emelkedik az alábbi táblázat szerint:
  1. 25. életévtől az alapszabadság 21 nap.
  2. 28. életévtől az alapszabadság 22 nap.
  3. 31. életévtől az alapszabadság 23 nap.
  4. 33. életévtől az alapszabadság 24 nap.
  5. 35. életévtől az alapszabadság 25 nap.
  6. 37. életévtől az alapszabadság 26 nap.
  7. 39. életévtől az alapszabadság 27 nap.
  8. 41. életévtől az alapszabadság 28 nap.
  9. 43. életévtől az alapszabadság 29 nap.
  10. 45. életévtől az alapszabadság 30 nap.
 2. Számold ki, hogy mennyi pótszabadság jár! A pótszabadságokat a Munka törvénykönyve szabályozza. Ezek olyan speciális esetek, melyek egyedi helyzetek kezelése alapján biztosítanak a munkavállaló számára az alapszabadságon felül járó pótszabadság napokat.
  1. Fiatalkorúaknak (18. életévüket még nem betöltött munkavállalóknak) 5 nap pótszabadság.
  2. Vak munkavállalóknak 5 nap pótszabadság.
  3. 16 évesnél nem idősebb gyermekek után, mindkét szülő – szintén pótszabadságra jogosult. 1, illetve 2 gyermek után - gyermekenként – 2 pótszabadság jár, e fölött pedig maximum 7 nap pótszabadságot vehet igénybe a szülő.
 3. Példa a szabadság meghatározására. Egy 30 éves anya, aki 4 éves gyermekét férjével közösen neveli, a következőképpen számolhatja ki a szabadnapok számát. (A férjnek, amennyiben munkavállaló és a gyermeket közös háztartásban nevelik, ugyanezen elvek alapján jár a pótszabadság,teljes mértékben.)
  1. 30 éves, így 22 nap alapszabadság jár.
  2. A 4 éves gyermek után plusz 2 nap szabadság jár.
  3. A munkavállalónak összesen 24 nap szabadsága van egy naptári évben.

[szerkesztés] Tippek

 • A Munka Törvénykönyvén kívül az adott dolgozói kollektívára vonatkozó speciális szabályokat ún. kollektív szerződésben rögzítik, mely minden munkáltatónál más-más feltételeket és jogokat határoz meg a munkavállalókra vonatkozóan. Érdemes a kollektív szerződés alapján ellenőrizni, hogy milyen speciális kitételek vonatkoznak további pótszabadságok igénybevételére.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Munkaviszony
 • Kollektív szerződés ismerete


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az alapszabadság kiszámítása során figyelembe kell venni, hogy a munkavállaló a teljes év mekkora részét töltötte munkával, vagyis ha valaki például július elsejével kezdte meg a munkát, ami az adott évben fél év munkaviszonyt jelent a munkáltatónál, akkor a korának megfelelő alapszabadság fele vehető ki.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Munka törvénykönyve / Szabadság számítás

Az oldal szerzői

Hogyankell