Meghatározni a legkisebb közös többszöröst

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell meghatározni a legkisebb közös többszöröst?

Hogyan-kell-meghatarozni-a-legkisebb-kozos-tobbszorost.jpg

Kétségtelen, hogy a legkisebb közös többszörös meghatározása az egyik legfontosabb matematikai művelet, amelyet a számokkal kapcsolatban tanulni lehet. A legkisebb közös többszörös (LTK) meghatározása azt jelenti, hogy megtaláljuk azt a legkisebb számot, amely osztható minden megadott számmal. A következőkben egy konkrét példán keresztül mutatjuk meg, hogyan lehet meghatározni a legkisebb közös többszörösét lépésről lépésre.

[szerkesztés] Lépések

 1. Prímtényezőkre bontás: A prímtényezőkre történő bontás az egyik legegyszerűbb és leggyakrabban használt módszer a legkisebb közös többszörös meghatározására. Legyen a példa a következő: Határozzuk meg a 6, 8 és 15 számok legkisebb közös többszörösét.
 2. Írjuk fel a számok prímtényezős felbontását:
  • 6 = 2 x 3
  • 8 = 2 x 2 x 2
  • 15 = 3 x 5
 3. Szorozzuk össze az összes előforduló prímszámot a legmagasabb hatványával és így megkapjuk a legkisebb közös többszöröst. Ez a konkrét példában a következőképpen néz ki: a prímtényezőre bontásban a 2, a 3, illetve az 5 szerepel. Minden szám esetében a legmagasabb hatvánnyal kell szerepeltetni a szorzatban az adott számokat. A kettő esetében a harmadik hatványt (2x2x2), a három (3), illetve az 5 esetében az első hatványt (5). Az eredmény tehát 2x2x2x3x5 = 120, vagyis a 6, a 8 és a 15 legkisebb közös többszöröse 120.
 4. Ellenőrizzük a végeredményt. A 120 osztható 6-tal, 8-cal és 15-tel is. Azt is ellenőrizhetjük, hogy nincs olyan kisebb szám, amely osztható az összes három számmal, tehát a 120 a legkisebb közös többszörös. Reméljük, hogy ez a példa segített abban, hogy megértsd, hogyan lehet meghatározni a legkisebb közös többszörösét, és hogyan kell végrehajtani a fenti lépéseket bármely más számokkal is.

[szerkesztés] Tippek

 • A legkisebb közös többszörös meghatározása a fent bemutatott módszer mellett más megoldások is léteznek. Az LKT meghatározható a legnagyobb közös osztó felhasználásával is. Nagy számok esetén a törzstényezős felbontás nehéz feladat, de a legkisebb közös többszörös (LKT) és a legnagyobb közös osztó (LKO) kapcsolata ekkor is hatékony módszert ad. Erről bővebben a források között megemlített weboldalakon olvashatsz.

[szerkesztés] Amire szükséges lehet

 • Az alapvető matematikai műveletek ismerete
 • Esetleg számológép
 • Türelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A számításokat érdemes kétszer elvégezni, hogy ellenőrizzük, a kapott végeredmény biztosan megfelelő.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell