Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Meggyőzni a férjünket, hogy segítsen a házimunkában

Szerkesztés Hogyan kell meggyőzni a férjünket, hogy segítsen a házimunkában?

Ferj-hazimunka.jpg

Sajnos a munka, a gyereknevelés és a szociális találkozások mellett a házimunka is gyakran a feleség nyakába szakad. Ettől persze sok feleség lesz egy idő után bosszús, nem csoda, hiszen a házimunka egy fizetés nélküli második műszak lesz. Ha azonban cselekvési tervet állítasz fel, nem csupán a házimunka lesz meg könnyen, de nagyobb békét és egyensúlyt is teremthetsz a házasságodban.

Szerkesztés Lépések

 1. Határozd meg, hogy miket kellene megtenni. Készíts egy listát a heti házimunkákról, és hogy jelenleg ki végzi el ezeket a feladatokat. Így jobban átláthatjátok majd, hogy milyen teendők vannak. Tipikus házimunkák például:
  • a teljes ház tisztítása,
  • mosás, vasalás, hajtogatás, a ruhák szekrénybe tétele
  • bevásárlás
  • főzés, mosogatás
  • számlák befizetése
  • kerti munka, karbantartás
  • a gyerekeket elvinni a tanórán kívüli tevékenységekre, orvosi vizsgálatokra stb.
  • háziállat gondozása beleértve az ápolást, az állatorvoshoz vitelt, az etetést.
 2. Határozd meg, hogy mely feladatok könnyűek, közepesen nehezek és nehezek. Értékeld, hogy az egyes feladatok mennyire időigényesek, megerőltetőek és milyen gyakran kell ezeket elvégezni. Gondold végig, mi az, amin könnyíteni tudnál valahogy, például egy jobb porszívó vagy egy jobb mosószer segítségével. Ezek jó feladatok lehetnek a férjed számára. Azáltal, hogy ő vásárolhatja meg a szükséges tételeket, büszkébb lehet arra, hogy ő végzi ezekkel a feladatokat.
 3. Kérj segítséget! Addig, amíg nem kérsz segítséget, talán azt gondolja a férjed, hogy nincs is szükséged rá. Jelölj ki egy napot, amikor átbeszélitek a feladatokat, de ne mondjuk egy veszekedés után vagy amikor valami miatt stresszel vagy elvonja valami a figyelmét. Fogj egy üveg bort, küldd el valahova a gyerekeket, és fogd a listát.
 4. Kezdd azzal a beszélgetést, hogy mennyire értékeled azt, amit a férjed a ház körül tesz. Hivatkozz azokra a dolgokra, amiket már elvégzett, és hogy ez milyen nagy segítség a családotoknak. Aztán magyarázd el, hogy úgy érzed, több feladatot kellene megcsinálnod, mint amire képes vagy, ezért szeretnéd, ha tudna ezekben segíteni.
  • Mutasd meg neki a listát, így tisztán láthatja, hogy mennyi dolgod van.
  • Ne mondd neki, hogy szerinted ez igazságtalan, hogy te végzed a házimunka nagyját – nagy az esélye, hogy ő egyszerűen soha nem gondolta ezt. Csak mondd neki, hogy a segítségével több energiád maradna és több időt tudnátok együtt tölteni.
 5. Kérd meg, hogy nézze át a listát, és keressen benne olyan munkát, amit szívesen átvállalna. Irányítsd őt azok felé a munkák felé, melyek nem igényelnek korábbi tapasztalatokat, így például a háziállatok fürdetése, a söprés vagy a WC tisztítása.
 6. Mivel lehet, hogy soha nem foglalkozott ilyen munkákkal, mondd el neki, hogy hogyan és mikor szoktad végezni ezt a munkát. Ne azt mondd, hogy hogyan „kell”, hanem azt, hogy neked ez és ez működött. Ne borulj ki azon, ha nem pontosan úgy csinálja, ahogy te.
 7. Fontoljátok meg, hogy csapatként végezzétek a házimunkát. Például kijelölhettek egy napot, amikor mindketten ráértek, és elvégezhetitek a házimunkát.
  • Így feloszthatjátok a feladatokat kisebb falatokra, például te kiteregetsz, ő majd elpakolja a ruhákat, te felporszívózol, ő pedig felmos, stb.
 8. Légy rugalmas és türelmes. Időbe telik, míg a régi dolgok és szokások megváltoznak, különösen, ha a házimunkáról van szó. Lehet, hogy néha óvatosan emlékeztetned kell és tovább győzködni.
  • Adj neki időt! Azért, mert nem csinálja tökéletesen, ne szakítsd meg a munka közben. Emlékezz, ha segítséget akarsz, el kell fogadnod, ahogy ő csinálja.
  • Adj neki olyan feladatokat, amiket biztosan nem tud elrontani.
 9. Vezessétek be azt a szokást, hogy megköszönitek a másiknak, hogy elvégzi a házimunkát. Mindketten hozzájárultok az otthonotok harmóniájához, és ezt mindkettőtöknek tudnia kell. Minél jobban mutatod neki, hogy mennyire értékeled ezt, annál jobb lesz minden.
 • Adj át néhány házimunkát a gyerekeidnek is. Nekik is meg kell tanulniuk, hogy hogyan kell fenntartani egy otthont. Engedheted nekik például, hogy kiteregessenek, megtisztítsák a tükröket vagy bevessék az ágyukat. Fokozatosan emeld ezen munkák számát.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • türelem, kitartás
 • lista írása a házimunkákról

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Ne kiabálj, ne harcolj vele!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag