Megfelelően szedni táplálékkiegészítőinket

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Daniel.bereczki (vitalap | szerkesztései) 2014. október 20., 19:21-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == A táplálkozás az idő hiányában, valamint a lehetséges opciók sokasága miatt, rendkívül komplex és nehéz problémakörré nőt…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell Megfelelően szedni táplálékkiegészítőinket?

A táplálkozás az idő hiányában, valamint a lehetséges opciók sokasága miatt, rendkívül komplex és nehéz problémakörré nőtte ki magát. Számos piaci termék segíti a táplálkozásunk kiegészítését, a mindennapi aktivitás és a versenysport által megszabott igényeknek egyaránt.

Sportolók esetében sokkal komplexebb tápanyagigényekről beszélhetünk, természetesen ez nem jelenti azt, hogy a mindennapokban nem érdemes hasonló irányelvek alapján étkezni. (pl.: Vitaminok)

Lépések

A következőkben részletezésre kerülnek a napi szinten szükséges tápanyagok.


 1. Vitaminok

Táplálkozásunkat, ezáltal mindennapjainkat alapjaiban határozzák meg a vitaminok. Szervezetünknek számos vitaminra van szüksége, ilyen például a C-vitamin. Megfelelő napi ajánlott beviteli mennyiségéről számos, egymástól eltérő vélemény van, azonban felhasználása adott, megfelelő időpontokban javasolt.

 1. Ásványi anyagok

A vitaminokhoz hasonló formában érdemes fogyasztani őket. Ellentétben bizonyos vitaminokkal – például C-vitamin – a bevitt mennyiségre ügyelni kell, ugyanis a szervezet elraktározza a felesleges mennyiséget, ez a későbbiekben pedig egészségügyi gondokhoz is vezethet.

 1. Fehérje források

A vázizomzat alkotó eleme a fehérje. Sportolóknál elképzelhetetlen a megfelelő étrend elegendő mennyiségű fehérje bevitele nélkül. A nap folyamán érdemes több formában, több alkalommal ellátni a szervezetet fehérjével.

 1. Szénhidrát források

Hasonlóan a fehérjékhez, a nap folyamán érdemes több formában, több alkalommal szénhidráthoz juttatni a szervezetet. Ez voltaképpen a test üzemanyaga. Túlzott bevitel esetén megjelenik a túlsúly, könnyen zsírosodáshoz vezethet.

 1. Egyéb tápanyagok

Ide tartoznak azok a tápanyag források, melyek sajnos nem képezik mindennapi étrendünknek alapjait, pedig használatuk jelentősen segíti testünk fejlődését. Ilyen például az Omega-3 és a ginseng. Használatuk a nap során elosztva, adagolva javallott.

Tippek

 • Vitaminok

Érdemes őket étkezések után – lehetőleg zsiradékokat tartalmazzon – elfogyasztani, ugyanis felszívódásuk ilyenkor sokkal jobb. Ezt a mindennapokban érdemes reggeli étkezést követően megtenni, ugyanis energiaraktárainkat, ezáltal egész napos teljesítőképességünket. Sportolók számára javasolt az edzéseket követően is fogyasztani, ugyanis ilyenkor a tápanyag felszívódás – a fokozott igénybevétel miatt – sokkal gyorsabb.

 • Ásványi Anyagok

Érdemes betartani a napi ajánlott mennyiségeket (RDA), ugyanis túlzott bevitelük során a szervezet raktározni kezd, ez a későbbiekben problémákat okozhat.

 • Fehérje források

A vitaminokhoz hasonlóan, kritikus az edzés utáni időszak, ugyanis ekkor – a gyorsabb és hatékonyabb tápanyag felszívódás miatt – a szervezet tápanyag hiánnyal küzd. Esti órákban, illetve lefekvés előtt is érdemes fogyasztani, lassú felszívódású fehérje forrásokat, például kazeint.

 • Szénhidrát források

Gyors felszívódású szénhidrátokat érdemes közvetlen edzések után bevinni, míg a lassabb felszívódásúakat érdemes étkezések között – amennyiben tudjuk, hogy étkezéseink között hosszabb idő telik el – elfogyasztani. Gyorsfelszívódású szénhidrátok fogyasztása esti órákban nem javasolt.


Amire szükséged lehet

A táplálkozás illetve a kiegészítők megfelelő kombinálása rendkívül összetett feladat, akárcsak az emberi szervezet működése. Ennek fényében a következő fontosabb makronutriensekre szükséges odafigyelni:

 • Vitaminok
 • Ásványi anyagok
 • Fehérje források
 • Szénhidrát források
 • Egyéb tápanyagok

Figyelmeztetések

 • A megfelelő táplálkozást nem helyettesítik a kiegészítők. Ezek étkezés helyettesítési céllal nem felhasználhatóak, ezt érdemes szem előtt tartani.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Daniel.bereczki