Matcha lattét készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. március 10., 14:56-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell matcha lattét készíteni? == right|250px '''A matcha tea egy rendkívül frissítő hatású, vitaminokban, ásványi anyag…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell matcha lattét készíteni?

Matchalatte.jpg

A matcha tea egy rendkívül frissítő hatású, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, japán eredetű teaspecialitás. Vibrálóan zöld színe és finom íze miatt nagy népszerűségnek örvend. A zöld tealeveleket porrá őrlik, így készül a tealevél összes jótékony hatóanyagát tartalmazó matcha por. Eredetileg orvosságként volt ismert. Alternatív kávéhelyettesítő is: energizáló hatása a matcha tealevél természetes koffeintartalmából ered, mely kíméletesebben frissít fel, mint egy hagyományos kávé. Tejjel, növényi tejjel dúsítva a matcha porból finom latté készíthető. De mi a folyamata?


[szerkesztés] Lépések

  1. Szerezd be a helyes matcha-készítés kellékeit:
    • Japán eredetű matcha por: online, bioboltokban tudod leginkább beszerezni az italport.
    • Bambuszkeverő beszerzése: ha már kipróbáltad a matchát, és gyakran szeretnéd fogyasztani, akkor érdemes beruházni egy speciális bambuszecsetre. A matcha és a víz szakszerű összekeverésére szolgál.
    • Hőálló, nem fém eszközök: tálka a por vízben való feloldásához, esztétikus pohár, bögre, illetve kiskanál vagy szívószál a fogyasztáshoz.
  2. Készítsd el a matcha tea-alapot:
    • Forralj fel kb. 1 dl vizet, majd várd meg, míg visszahűl kissé, kb. 80-85 fokra.
    • Merj ki 1 kiskanál matcha port egy kisebb keverőtálkába.
    • Öntsd rá a matcha porra a visszahűtött vizet, majd 1-2 percig keverd a bambuszesettel, míg habos nem lesz.
  3. Készítsd el a matcha lattét:
    • Melegíts fel igény szerint 1-1,5 dl tejet, növényi tejet, majd öntsd egy üvegpohárba, bögrébe.
    • Az alaposan elkevert matcha teát öntsd a tejhez.
    • Édesítsd ízlés szerint cukorral, mézzel, egyéb cukorpótlóval (pl. agavésziruppal, datolyasziruppal, xilittel, kókuszvirágcukorral, stb.) Emellett fahéjat, vaníliát is használhatsz ízesítésre.


[szerkesztés] Tippek

  • A matcha port felhasználhatod egyéb italok, ételek színezésére.
  • Nyáron tegyél néhány jégkockát a pohárba, illetve a tejet ne melegítsd fel. Nagyon finom a jeges matcha latté is.
  • Ha még krémesebb verzióra vágysz, akkor a tejmennyiség felét tejszínnel váltsd ki.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • japán matcha por
  • bambuszecset, nem fém keverőtál/kanál


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Koffeintartalma miatt a délutáni órákban, legalábbis hat órával lefekvés előtt már ne fogyaszd. Leginkább reggel, a délelőtti órákban a legjobb.
  • Napi 1 adag (1-2 kiskanálnyi por) elfogyasztása javasolt ólomtartalma miatt.
  • Mint a többi gyógynövény esetében, úgy a matcha pornak sem tesz jót, ha fémmel érintkezik, ami megváltoztathatja az ízét, színét, a benne lévő hatóanyagok tartalmát. Éppen ezért ne tartsd fémdobozban, és ne fémedényekben-, keverővel készítsd el. Ezért is jó, ha bambuszecsetet használsz.
  • Vásárláskor figyeld oda, hogy az ízesítetlen, cukrozatlan, hagyományos japán matcha por változatot válaszd.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó