Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Macskát etetni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Monachus (vitalap | szerkesztései) 2014. augusztus 5., 09:45-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell macskát etetni? == A macskák etetése komoly odafigyelést kíván, a gazdinak változatos étrendet kell biztosítania kedvencei számára annak érdek…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell macskát etetni?

A macskák etetése komoly odafigyelést kíván, a gazdinak változatos étrendet kell biztosítania kedvencei számára annak érdekében, hogy egészségesek maradhassanak.

Lépések

  1. Az, hogy mennyit egyen a macska, állandó vita tárgyát képezi. Egyes vélemények szerint csak naponta egyszer, legfeljebb kétszer szükséges etetni kilenc hónapos kor után, mások szerint legfeljebb napi négy alkalom az ideális. Ugyanakkor egyes kísérletek szerint az is megfelelő lehet, ha ugyanazt a táplálékmennyiséget kisebb adagokban, akár napi 10-12 alkalommal adjuk oda nekik, mivel a macskák nem addig esznek, ameddig táplálék van előttük, hanem ameddig éhesek, képesek energia-felvételüket megfelelően szabályozni. Az átlagos, 4 kg súlyú európai macskák esetében 1344 kJ metabolizálható energia a napi energiaszükséglet, ami megfelel körülbelül 100 gramm száraz tápnak vagy egy szabványos méretű macskaeledel konzervnek.
  2. A legfontosabb tápanyag, amelyből elengedőt kell biztosítanunk a számukra, a fehérje. A fehérjékben található aminosavak egy része csak az állati eredetű táplálékokban van jelen. Ezek egyike a taurin, amelyből ha nem kapnak elegendő mennyiséget, súlyos szívbetegség alakulhat ki náluk.
  3. Nagyon fontos, hogy a macska a kapott tápanyagokból elegendő mennyiségű vitaminhoz jusson. A húsból nyerik ki például az A-vitamint, elsősorban a belsőségekből, de erre a célra a tojássárga is kiválóan megfelel. Szintén állati eredetű forrásokból jutnak hozzá a zsírokhoz és a B12-vitaminhoz.
  4. A macskának táplálkozása során nem kizárólag húsra, állati eredetű táplálékra van szüksége. Sőt, ez igen káros is lehet – az olyan állatoknál, amelyek kizárólag húst kapnak enni, súlyos egészségügyi panaszok jelentkezhetnek. A jód- és kalciumhiány miatt, amelyekből igen kevés található a húsfélékben, vitaminhiány és akár visszafordíthatatlan csontdeformáció is kialakulhat. Oda kell figyelnünk arra, hogy a macska megfelelő mennyiségű rosthoz és vitaminhoz jusson. A macskának adhatunk macskamentát, tyúkhúrt, kakukkfüvet, zsályát vagy macskakövet. A macskák szabadon járva gyakran esznek füvet, amelyek nem csak tartalmazzák a megfelelő tápanyagok egy részét, de a hányást, így a szőrlabdák és a káros anyagok kiürítését is elősegítik. Ezért sokszor a szobanövényeket is legelni kezdik, ezt azonban ne hagyjuk, mert a házi növények egy része mérgező lehet az állat számára. Ilyenek a kúszónövények, a babérfélék, a rododendron, a borostyánfélék és a begónia, a leander stb. Amennyiben a macska valamilyen okból nem fogyaszt húst, szintetikus kiegészítőkkel pótolhatjuk a létfontosságú tápanyagokat.
  5. A macskák általában nem szeretik annyira a csontokat, mint a kutyák, számukra is fontos tápanyagokat tartalmazhatnak azonban, ezért étrendjük alkalomadtán tartalmazhatja őket. Kiemelten figyeljünk ugyanakkor arra, hogy szilánkosra törő csontokat, apróbb csöves szerkezetű csontokat, csirkecsontot ne adjunk a macskának, mert ezek nem csak felsérthetik, de esetenként ki is lyukaszthatják a bélrendszert. A túl sok csont szorulást is okozhat. Ugyanakkor a csont erősíti az állkapocsizmot és a nyáltermelést is fokozza, valamint rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. A megoldás az lehet, ha időnként ledarált csontot adunk a macskának, vagy olyan nagyobb csontokat, amelyeket nem tud átharapni.

Tippek

  • Előfordulhat, hogy a macska úgy ragaszkodik kedvenc tápjához, mintha függene tőle. Ebben az esetben általában nem arról van szó, hogy a táp gyárilag olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek függőséget váltanak ki az állatból, egyszerűen csak olyan alapanyagok és ízanyagok találhatóak bennük, amelyek kifejezetten vonzóak a számára. Tudni kell, hogy a macska addikcióra hajlamos, ha hosszabb időn keresztül csak egyféle táppal etetjük, egy idő után a másfajta eledeleket elutasítja majd.
  • Az, hogy ha a macskát kizárólag száraz táppal etetjük, húgyköve fog képződni, alapvetően tévhit. A száraz táp fogyasztásakor megnő az állat vízigénye, és valóban képződhet húgykő vagy vesekő, ha nem figyelünk oda a vízbevitelre. Ha azonban gondoskodunk arról, hogy az eledel mellett mindig legyen elegendő friss ivóvize is az állatnak, nem kell ettől tartanunk.
  • Ha kutyát és macskát is tartunk, oda kell figyelnünk arra, hogy mind a két állat megfelelően étkezzen és hozzájusson a maga számára szükséges tápanyagokhoz. Éppen ezért el kell kerülnünk, hogy a macska rászokjon a kutyatáp fogyasztására. A macska fehérje- és zsírigénye jelentősen magasabb a kutyáénál, ugyanakkor kevésbé hatékonyan dolgozza fel szervezetük a szénhidrátot. Ha a macska rászokik arra, hogy kizárólag kutyatápot fogyasszon, annak az lehet az eredménye, hogy az állat legyengül és megbetegszik, immunrendszere nem működik majd kellően hatékonyan.
  • Nemcsak arra kell figyelnünk, hogy mit, de arra is, hogy hol kap enni a macska. A legtöbben azt tanácsolják, hogy egy nyugodt, félreeső sarokban helyezzük el a macska tányérját. Figyeljünk arra is, hogy a macskák rendszerint nem szeretnek a fal felé fordulva enni, inkább szeretik környezetüket megfigyelni evés közben is. Az almot megfelelő távolságra helyezzük el a tányértól, hogy ne rontsuk el az állat étvágyát – persze ez higiéniai szempontból is fontos. Ha végzett az evéssel, érdemes a tányérokat úgy elhelyezni, hogy azok ne legyenek útban, mivel játék közben beléjük akadhat, felboríthatja őket.
  • Ha a macskát konzerves táppal etetjük, de nem adjuk oda neki az egész adagot, ügyeljünk arra, hogy a dobozban soha ne hagyjunk ételt. Sokan csak visszahajtják a doboz tetejét, és úgy rakják hűtőbe az eledelt, amíg fel nem használják, ekkor azonban olyan káros vegyi folyamatok indulhatnak meg a doboz fém oldalfala és az eledel között, amelyek károsíthatják a macska egészségét. Ajánlott a tápot inkább egy kistálkába kiszedni és alufóliával letakarni, így rakni hűtőbe, mivel így nem kerülnek bele mérgező anyagok. A legjobb megoldás valamilyen steril vákuumos edény használata lehet, ebben az esetben sokszor még arra sincsen szükség, hogy hűtőszekrénybe rakjuk azt.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Monachus, Wezo