Macskát etetni szerkesztése

A Hogyankell.hu wikiből

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell macskát etetni? ==
 
== Hogyan kell macskát etetni? ==
  
[[Fájl:ID-100271615.jpg‎|right|250px]]A macskák etetése komoly odafigyelést kíván, a gazdinak  változatos étrendet kell biztosítania kedvencei számára annak érdekében, hogy egészségesek maradhassanak. Az, hogy mennyit egyen a macska, állandó vita tárgyát képezi. Egyes vélemények szerint csak naponta egyszer, legfeljebb kétszer szükséges etetni kilenc hónapos kor után, mások szerint legfeljebb napi négy alkalom az ideális. Ugyanakkor egyes kísérletek szerint az is megfelelő lehet, ha ugyanazt a táplálékmennyiséget kisebb adagokban, akár napi 10-12 alkalommal adjuk oda nekik, mivel a macskák nem addig esznek, ameddig táplálék van előttük, hanem ameddig éhesek, képesek energia-felvételüket megfelelően szabályozni. Az átlagos, 4 kg súlyú európai macskák esetében 1344 kJ metabolizálható energia a napi energiaszükséglet, ami megfelel körülbelül 100 gramm száraz tápnak vagy egy szabványos méretű macskaeledel konzervnek.
+
[[Fájl:ID-100271615.jpg‎|right|250px]]A macskák etetése komoly odafigyelést kíván, a gazdinak  változatos étrendet kell biztosítania kedvencei számára annak érdekében, hogy egészségesek maradhassanak.
  
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
 
+
# Az, hogy mennyit egyen a macska, állandó vita tárgyát képezi. Egyes vélemények szerint csak naponta egyszer, legfeljebb kétszer szükséges etetni kilenc hónapos kor után, mások szerint legfeljebb napi négy alkalom az ideális. Ugyanakkor egyes kísérletek szerint az is megfelelő lehet, ha ugyanazt a táplálékmennyiséget kisebb adagokban, akár napi 10-12 alkalommal adjuk oda nekik, mivel a macskák nem addig esznek, ameddig táplálék van előttük, hanem ameddig éhesek, képesek energia-felvételüket megfelelően szabályozni. Az átlagos, 4 kg súlyú európai macskák esetében 1344 kJ metabolizálható energia a napi energiaszükséglet, ami megfelel körülbelül 100 gramm száraz tápnak vagy egy szabványos méretű macskaeledel konzervnek.
# '''A legfontosabb tápanyag, amelyből elengedőt kell biztosítanunk a számukra, a fehérje.''' A fehérjékben található aminosavak egy része csak az állati eredetű táplálékokban van jelen. Ezek egyike a taurin, amelyből ha nem kapnak elegendő mennyiséget, súlyos szívbetegség alakulhat ki náluk.
+
# A legfontosabb tápanyag, amelyből elengedőt kell biztosítanunk a számukra, a fehérje. A fehérjékben található aminosavak egy része csak az állati eredetű táplálékokban van jelen. Ezek egyike a taurin, amelyből ha nem kapnak elegendő mennyiséget, súlyos szívbetegség alakulhat ki náluk.
# '''Nagyon fontos, hogy a macska a kapott tápanyagokból elegendő mennyiségű vitaminhoz jusson.''' A húsból nyerik ki például az A-vitamint, elsősorban a belsőségekből, de erre a célra a tojássárga is kiválóan megfelel. Szintén állati eredetű forrásokból jutnak hozzá a zsírokhoz és a B12-vitaminhoz.
+
# Nagyon fontos, hogy a macska a kapott tápanyagokból elegendő mennyiségű vitaminhoz jusson. A húsból nyerik ki például az A-vitamint, elsősorban a belsőségekből, de erre a célra a tojássárga is kiválóan megfelel. Szintén állati eredetű forrásokból jutnak hozzá a zsírokhoz és a B12-vitaminhoz.
# '''A macskának táplálkozása során nem kizárólag húsra, állati eredetű táplálékra van szüksége.''' Sőt, ez igen káros is lehet – az olyan állatoknál, amelyek kizárólag húst kapnak enni, súlyos egészségügyi panaszok jelentkezhetnek. A jód- és kalciumhiány miatt, amelyekből igen kevés található a húsfélékben, vitaminhiány és akár visszafordíthatatlan csontdeformáció is kialakulhat. Oda kell figyelnünk arra, hogy a macska megfelelő mennyiségű rosthoz és vitaminhoz jusson. A macskának adhatunk macskamentát, tyúkhúrt, kakukkfüvet, zsályát vagy macskakövet. A macskák szabadon járva gyakran esznek füvet, amelyek nem csak tartalmazzák a megfelelő tápanyagok egy részét, de a hányást, így a szőrlabdák és a káros anyagok kiürítését is elősegítik. Ezért sokszor a szobanövényeket is legelni kezdik, ezt azonban ne hagyjuk, mert a házi növények egy része mérgező lehet az állat számára. Ilyenek a kúszónövények, a babérfélék, a rododendron, a borostyánfélék és a begónia, a leander stb. Amennyiben a macska valamilyen okból nem fogyaszt húst, szintetikus kiegészítőkkel pótolhatjuk a létfontosságú tápanyagokat.
+
# A macskának táplálkozása során nem kizárólag húsra, állati eredetű táplálékra van szüksége. Sőt, ez igen káros is lehet – az olyan állatoknál, amelyek kizárólag húst kapnak enni, súlyos egészségügyi panaszok jelentkezhetnek. A jód- és kalciumhiány miatt, amelyekből igen kevés található a húsfélékben, vitaminhiány és akár visszafordíthatatlan csontdeformáció is kialakulhat. Oda kell figyelnünk arra, hogy a macska megfelelő mennyiségű rosthoz és vitaminhoz jusson. A macskának adhatunk macskamentát, tyúkhúrt, kakukkfüvet, zsályát vagy macskakövet. A macskák szabadon járva gyakran esznek füvet, amelyek nem csak tartalmazzák a megfelelő tápanyagok egy részét, de a hányást, így a szőrlabdák és a káros anyagok kiürítését is elősegítik. Ezért sokszor a szobanövényeket is legelni kezdik, ezt azonban ne hagyjuk, mert a házi növények egy része mérgező lehet az állat számára. Ilyenek a kúszónövények, a babérfélék, a rododendron, a borostyánfélék és a begónia, a leander stb. Amennyiben a macska valamilyen okból nem fogyaszt húst, szintetikus kiegészítőkkel pótolhatjuk a létfontosságú tápanyagokat.
# '''A macskák általában nem szeretik annyira a csontokat, mint a kutyák, számukra is fontos tápanyagokat tartalmazhatnak azonban, ezért étrendjük alkalomadtán tartalmazhatja őket.''' Kiemelten figyeljünk ugyanakkor arra, hogy szilánkosra törő csontokat, apróbb csöves szerkezetű csontokat, csirkecsontot ne adjunk a macskának, mert ezek nem csak felsérthetik, de esetenként ki is lyukaszthatják a bélrendszert. A túl sok csont szorulást is okozhat. Ugyanakkor a csont erősíti az állkapocsizmot és a nyáltermelést is fokozza, valamint rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. A megoldás az lehet, ha időnként ledarált csontot adunk a macskának, vagy olyan nagyobb csontokat, amelyeket nem tud átharapni.
+
# A macskák általában nem szeretik annyira a csontokat, mint a kutyák, számukra is fontos tápanyagokat tartalmazhatnak azonban, ezért étrendjük alkalomadtán tartalmazhatja őket. Kiemelten figyeljünk ugyanakkor arra, hogy szilánkosra törő csontokat, apróbb csöves szerkezetű csontokat, csirkecsontot ne adjunk a macskának, mert ezek nem csak felsérthetik, de esetenként ki is lyukaszthatják a bélrendszert. A túl sok csont szorulást is okozhat. Ugyanakkor a csont erősíti az állkapocsizmot és a nyáltermelést is fokozza, valamint rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. A megoldás az lehet, ha időnként ledarált csontot adunk a macskának, vagy olyan nagyobb csontokat, amelyeket nem tud átharapni.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
30. sor: 30. sor:
 
* [http://allatvedo.atw.hu/tarsallat/macska/cicaetetes.htm  A macskák etetése]
 
* [http://allatvedo.atw.hu/tarsallat/macska/cicaetetes.htm  A macskák etetése]
 
* [http://www.haziallat.hu/macska/taplalkozas/fontos-tudnivalok-a-macska-etetesevel-kapcsolatban/1738/ Fontos tudnivalók a macska etetésével kapcsolatban]
 
* [http://www.haziallat.hu/macska/taplalkozas/fontos-tudnivalok-a-macska-etetesevel-kapcsolatban/1738/ Fontos tudnivalók a macska etetésével kapcsolatban]
 
[[Kategória:Állatok]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse | Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Macskát_etetni