„Maceszgombócot készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
(Lépések)
7. sor: 7. sor:
 
# A maceszt '''két részre osztjuk.'''
 
# A maceszt '''két részre osztjuk.'''
 
# Az egyik felét '''kevés hideg vízbe áztatjuk''', a másik felét '''később apróra zúzzuk'''.
 
# Az egyik felét '''kevés hideg vízbe áztatjuk''', a másik felét '''később apróra zúzzuk'''.
# Egy keverőedényben a '''tojást összekeverjük a libazsírral''', úgy, hogy kicsit habos legyen.
+
# Egy keverőedényben a '''tojást összekeverjük a libazsírral'''.
 
# Ehhez '''hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát''' és jól összedolgozzuk.
 
# Ehhez '''hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát''' és jól összedolgozzuk.
 
# '''Fűszerezzük''' sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
 
# '''Fűszerezzük''' sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).

A lap 2014. szeptember 1., 07:48-kori változata

Hogyan kell Maceszgombócot készíteni?

Maceszgomboc.jpg

A macesz vagy pászka, egy klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyeret jelent. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül talán a legismertebb a levesbetétként felhasznált maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.

Lépések

  1. A maceszt két részre osztjuk.
  2. Az egyik felét kevés hideg vízbe áztatjuk, a másik felét később apróra zúzzuk.
  3. Egy keverőedényben a tojást összekeverjük a libazsírral.
  4. Ehhez hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát és jól összedolgozzuk.
  5. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
  6. A különleges összetevő a lereszelt gyömbér, amit szintén hozzáadunk.
  7. Egyes receptekben az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
  8. Ekkor az összetört maceszt hozzáadjuk az eddig elkészült masszához, de csak annyit, hogy pont összeálljon.
  9. Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű gombócokat gyúrt és hagyta őket állni 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb, fél-egy órás állásokat ír.
  10. Ezután a pihentetett gombócokat ki kell főzni abban a forró húslevesben, amihez készítettük.
  11. Majd megesszük! :)

Tippek

  • Libazsírt kell használni.
  • Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével
  • A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre


Amire szükséged lehet

  • 20-25 dkg pászkára, attól függően mennyi összetörtet vesz fel a tészta
  • 4 evőkanál libazsírra
  • 4 tojásra
  • Sóra
  • Borsra
  • Reszelt gyömbérre
  • Esetleg petrezselyemzöldre
  • Húslevesre


Figyelmeztetések

  • Elsőre nem biztos, hogy sikerül eltalálni a pontos arányokat


Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Wezo