„Maceszgombócot készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250pxA macesz vagy pászka klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan keny…”)
 
(Kapcsolódó videók)
46. sor: 46. sor:
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
  
script type="text/javascript" src="http://pro.hit.gemius.pl/gstream.js"></script><script type="text/javascript" src="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/silverlightcontrols.js"></script><object id="rtlklub_embedded_video_251437" width="400" height="300" type="application/x-shockwave-flash" data="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/flv_player.swf"><param name="movie" value="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/flv_player.swf"/><param name="menu" value="false"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="wmode" value="transparent"/><param name="flashvars" value="parameters=http://www.rtlklub.hu/getvideo/251437/embed&skin=http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/skin/skin.xml?v=6&share=true"/><param name="share" value="true"/></object>
+
<youtube>jYBtfWUFgTc</youtube>
 
 
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

A lap 2014. augusztus 31., 11:15-kori változata

Hogyan kell Maceszgombócot készíteni?

Maceszgomboc.jpg

A macesz vagy pászka klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyér. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül a legismertebb a leves betétként felhasznált a maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos kissé hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.


Lépések

  1. A maceszt két részre osztjuk.
  2. Az egyik felét kevés hideg vízbe áztatjuk, a másik felét később apróra zúzzuk.
  3. Egy keverőedényben a tojást összekeverjük a libazsírral úgy, hogy kicsit habos legyen.
  4. Ehhez hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát és jól összedolgozzuk
  5. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
  6. A különleges összetevő a lereszelt gyömbér, amit szintén hozzáadunk.
  7. Egyes receptekben az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
  8. Ekkor az összetört maceszt hozzáadjuk az eddig elkészült masszához, de csak annyit, hogy összeálljon a tészta.
  9. Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű gombócokat gyúrt és hagyta őket állni 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb fél-egy órás állásokat ír.
  10. Ezután a pihentetett gombócokat ki kell főzni, klasszikusan abban a forró húslevesben, amihez készítettük.
  11. Majd megesszük! :)


Tippek

  • Libazsírt kell használni.
  • Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével
  • A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre


Amire szükséged lehet

  • 20-25 dkg pászkára, attól függően mennyi összetörtet vesz fel a tészta
  • 4 evőkanál libazsírra
  • 4 tojásra
  • Sóra
  • Borsra
  • Reszelt gyömbérre
  • Esetleg petrezselyemzöldre
  • Húslevesre


Figyelmeztetések

  • Elsőre nem biztos, hogy sikerül eltalálni a pontos arányokat


Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Wezo