Maceszgombócot készíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
 
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
  
[[Fájl:Maceszgomboc.jpg‎|right|250px]]A macesz vagy pászka, egy klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyeret jelent. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül talán a legismertebb a levesbetétként felhasznált maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.
+
[[Fájl:Maceszgomboc.jpg‎|right|250px]]A macesz vagy pászka klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyér. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül a legismertebb a leves betétként felhasznált a maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos kissé hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.
 +
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# A maceszt '''két részre osztjuk.'''
+
# A maceszt '''két részre osztjuk'''.
 
# Az egyik felét '''kevés hideg vízbe áztatjuk''', a másik felét '''később apróra zúzzuk'''.
 
# Az egyik felét '''kevés hideg vízbe áztatjuk''', a másik felét '''később apróra zúzzuk'''.
# Egy keverőedényben a '''tojást összekeverjük a libazsírral'''.
+
# Egy keverőedényben a '''tojást összekeverjük a libazsírral''' úgy, hogy kicsit habos legyen.
# Ehhez '''hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát''' és jól összedolgozzuk.
+
# Ehhez '''hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát''' és jól összedolgozzuk
 
# '''Fűszerezzük''' sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
 
# '''Fűszerezzük''' sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
 
# A különleges összetevő a '''lereszelt gyömbér''', amit szintén hozzáadunk.
 
# A különleges összetevő a '''lereszelt gyömbér''', amit szintén hozzáadunk.
 
# '''Egyes receptekben''' az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
 
# '''Egyes receptekben''' az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
# Ekkor az '''összetört maceszt hozzáadjuk''' az eddig elkészült masszához, de csak annyit, '''hogy pont összeálljon'''.
+
# Ekkor az '''összetört maceszt hozzáadjuk''' az eddig elkészült masszához, de csak annyit, '''hogy összeálljon a tészta'''.
# Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű '''gombócokat gyúrt és hagyta őket állni''' 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb, fél-egy órás állásokat ír.
+
# Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű '''gombócokat gyúrt és hagyta őket állni''' 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb fél-egy órás állásokat ír.
# Ezután a pihentetett gombócokat '''ki kell főzni''' abban a forró '''húslevesben''', amihez készítettük.
+
# Ezután a pihentetett gombócokat '''ki kell főzni''', klasszikusan abban a '''forró húslevesben''', amihez készítettük.
# Majd '''megesszük'''! :)
+
# Majd '''megesszük'''! :)  
 +
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* A hagyományos recept libazsírt ír elő, de lehet más zsiradékot is használni.
+
* Libazsírt kell használni.
* Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével.
+
* Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével
* A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre.
+
* A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre
 +
*
 +
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
33. sor: 37. sor:
 
* Esetleg petrezselyemzöldre
 
* Esetleg petrezselyemzöldre
 
* Húslevesre
 
* Húslevesre
 +
 +
 +
== Figyelmeztetések ==
 +
 +
* Elsőre nem biztos, hogy sikerül eltalálni a pontos arányokat
  
  
44. sor: 53. sor:
 
* [http://www.mindmegette.hu/macesz-a-keletlen-kenyer-48120 Itt többet olvashattok a macesz eredetéről]
 
* [http://www.mindmegette.hu/macesz-a-keletlen-kenyer-48120 Itt többet olvashattok a macesz eredetéről]
 
* [http://www.nosalty.hu/alapanyag/macesz A Nosalty oldalán is rengeteg recept van]
 
* [http://www.nosalty.hu/alapanyag/macesz A Nosalty oldalán is rengeteg recept van]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)