MOL Bubit használni bérlettel

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 24., 11:34-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell a MOL Bubit bérlettel használni?

Mol-bubi.jpg
A MOL Bubi egy új, közösségi közlekedési rendszer Budapesten, melyben kerékpárokat kölcsönözhetsz ki gyorsan és egyszerűen. A bringák igen feltűnő külsejűek, minden alkatrészük egyedileg gyártott, strapabíró és könnyen felismerhető. A belvárosban jó alternatívának tűnhet a zsúfolt buszok helyett, főleg, ha rövidtávra használnánk. A közbringarendszerről 2008-ban született döntés. Ezután hosszas tárgyalások kezdődtek a névválasztásról, valamint a gyártási és telepítési folyamatok kivitelezéséről. Hat évvel később, az első ütemben 76 helyszínen 1100 kerékpárt telepítettek. Végül egy sikeres próbaüzemi időszak után 2014 szeptemberében indult el a MOL Bubi közbringarendszer. Akik rendszeresen szeretnék használni az almazöld kerékpárokat, azoknak mindenképpen érdemes bérletet váltaniuk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha új felhasználó vagy, regisztrálj előre a MOL Bubi oldalán! A piros téglalap alapon lévőek a bérletek, a zöld színűek a jegyek, melyek egyszeri felhasználóknak vannak.
  • Nincs sok lehetőség, vagy a féléves (180 napos), vagy az éves (365 napos) időintervallumú bérletek közül választhatsz. Ha van Budapest bérleted, azaz BKK bérleted, akkor kedvezményben részesülsz.
  • A regisztrációhoz válaszd ki, melyiket szeretnéd, majd az alatta lévő adatokat pontosan és figyelmesen töltsd ki, különösen a telefonszámod! Ugyanis az lesz az egyéni azonosítód, melyre értesítéseket kapsz az egyenlegedről, az esetleges tartozásaidról, lejárati időkről stb. Ezért is van az, hogy egy telefonszámmal csak egyszer lehet regisztrálni, így mindenképpen körültekintően töltsd ki ezt a részt!
  • ÁFÁ-s számlát általában csak a cégek igényelnek, így ha magánszemély vagy, azt a négyzetet nem kell kipipálnod.
  • A csillaggal jelölt részeket kötelező kitölteni!
  • A végén a „Tovább” gombra kattintva küldd el az adataidat! Ha bízol a bankkártyás rendszerben, akkor lehetőséged van már az előregisztráció során kifizetni a bérleted. Ha pedig valamiben elakadtál, az oldal jobb tetején találsz kitöltési útmutatót PDF formátumban.
 2. Menj el a hozzád legközelebbi BKK Ügyfélközpontba! Az előregisztráció még nem jogosít fel semmire. A MOL Bubi kártyádat a BKK Ügyfélközpontjaiban veheted csak át, miután az általad megadott adatokat ellenőrizték, aláírtad a szerződést, valamint fizettél, ha utóbbit még nem tetted meg az előregisztráció során. Ezután kapod meg a kártyádhoz tartozó PIN kódot is a megadott telefonszámra. A BKK Ügyfélközpontjainak listáját pedig itt találod.
 3. A MOL Bubi kezdőlapján lévő térképen keresd meg a hozzád legközelebbi MOL Bubi gyűjtőállomást! A birtokodban lévő MOL Bubi kártyával már kölcsönözhetsz ki bringákat.
 4. Válassz egy szimpatikus kerékpárt és állítsd be magadnak az ülésmagasságot! Nem kell hozzá különösebb szerszám, a bicikliken használatos szorítót kiengedve tudod mozgatni az ülést. Az üléscsövön számozott vonalak segítenek neked, hogy legközelebb ne kelljen próbálgatnod, hanem egyből tudd, mekkora magasság a megfelelő. Ha végeztél a beállítással, a csattal szorítsd vissza a csövet.
 5. Érintsd a hátulján található érzékelőhöz a MOL Bubi kártyád! A rendszer zöld fényjelzéssel és sípolással jelzi, hogy a zár kioldott és kiveheted a kerékpárt a dokkolóból. Ha megvagy, már indulhatsz is!
 6. Ha már nincs szükséged a biciklire, akkor vidd vissza bármelyik gyűjtőállomásba! A kormányánál kicsit megemelve helyezd vissza a dokkolóba. Itt is jelezni fog a zöld lámpa villogása, valamint a sípoló hang, ha sikerült a művelet. A biztonság kedvéért mindig ellenőrizd, hogy megfelelően helyezted-e vissza a bringát! Nemcsak azért, mert akár el is lophatják, hanem azért is, mert számlázódni fog tovább a használati díj.
 7. Mivel 30 percen belül nincs külön használati díj, így félóránként mindig cseréld le a bringádat!
 8. Nincs hely a gyűjtőállomásban? Megállnál pár pillanatra útközben? Használd az elektronikus lakatot!
  1. Ha nincs üres dokkoló, akkor állítsd bringádat az almazöld színű, plusz korláthoz, mely a dokkolók végén található. Ha csak parkolnál vele egy rövid időre, akkor keress neki megfelelő támasztékot, biciklitartót.
  2. Érintsd kártyádat a hátsó érzékelőhöz, vagy üsd be a PIN kódodat. Az elektronikus lakat kinyílik, mely a bicikli elejénél található.
  3. Rögzítsd a kerékpárod a lakattal a tartóhoz a hagyományos bicikliknél megszokott módon.
   1. Ezután, ha nem kívánod már tovább használni a biciklit, akkor nyomd meg az érzékelő hátulján lévő „OK” gombot. Így a rendszer befejezi a bérlési időt.
   2. Viszont, ha csak éppen leparkolnál vele pár percre, akkor a „P” gombot kell megnyomnod. Ilyenkor a bérlési idő tovább ketyeg. Majd, miután végeztél a dolgoddal, ismét érintsd a kártyád az érzékelőhöz (vagy használd a PIN kódod), és a lakat kinyílik. Lakatold ki a kerékpárod, helyezd vissza az elektronikus lakatot a bicikli tartójába és már folytathatod is az utadat!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha éppen útközben vagy, és nem vagy ismerős a környéken, akkor az okostelefonod és az ingyenesen letölthető MOL Bubi alkalmazások segítségével is találhatsz gyűjtőhelyet. A Bubiradarral pedig még azt is láthatod, hogy éppen hány bicikli van a közeli dokkolókban.
 • Ha nincs nálad a kártyád, de tudod fejből a PIN kódodat, akkor azzal is ki tudod kölcsönözni a bringát a dokkolóból.
 • Egy kártyával egyszerre akár 4 db bringát is ki lehet kölcsönözni. Így egy családnak vagy baráti társaságnak elég egyszer regisztrálni.
 • A MOL Bubi kártyádnak létezik egyenleg rendszere, arra az esetre, ha egy alkalommal tovább kölcsönöznél egy biciklit, mint fél óra. Ezt az egyenleget bármikor ellenőrizheted és fel is töltheted a MOL Bubi honlapján bejelentkezés után vagy személyesen az ügyfélközpontokban.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Telefonszám a regisztrációhoz
 • Internet vagy szabadidő elmenni a legközelebbi BKK Ügyfélközpontba
 • Kerékpáros tapasztalat
 • KRESZ tudás
 • MOL Bubi közbringarendszer

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kártya birtoklása nem azt jelenti, hogy ha azzal kikölcsönözted a bringát, akkor az már a tiéd, és akár egy évig nem kell visszavenned! Ugyanis a bérlet ára csak hozzáférési díjként értelmezendő. Tehát, ha túlléped egyszeri használatkor a 30 perces bűvös időkorlátot, akkor a bérlési díjon felül használati díjat is levonnak a kártyád egyenlegéből! Ráadásul, a használati díj óránként emelkedik. Épp ezért, ha hosszabb távra indulsz, érdemes félóránként mindig lecserélned egy másikra a kerékpárt.
 • A MOL Bubi bringák használatakor ugyanúgy részt veszel a forgalomban, mint egy hagyományos biciklivel, így ekkor is tartsd be a rád vonatkozó KRESZ szabályokat, valamint figyelj a közlekedés más szereplőire is!
 • Közlekedj nagyon körültekintően, mivel hiába más tulajdona a bringa, minden vele okozott balesetért te leszel a felelős, nem az üzemeltető társaság! Ha a biciklin keletkezik csak pár karcolás, akkor is veled fogják kifizettetni a károkat! Ugyanis, az általános BKK bérletekkel ellentétben a MOL Bubi bérletekhez nem tartozik általános utasbiztosítás. Ha sokat közlekednél MOL Bubi biciklivel, akkor érdemes a biztosításról magadnak gondoskodnod!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Ez a videó röviden összefoglalja, hogyan is kell használnod a MOL Bubi bringákat.


A következő pedig segít átismételni a legalapvetőbb, gyakorlati tudnivalókat a biciklisekre vonatkozó KRESZ szabályokról.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah