Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Mézeskalácsot díszíteni

15 bájt hozzáadva, 2017. december 22., 08:08
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell mézeskalácsot díszíteni? ==
[[Fájl:mezeskalacs_diszitesmezeskalacs_diszites_.jpg|220 250 px|right]]A megsütött mézeskalácsok kidíszítésük után nyerik el igazi karácsonyi hangulatukat. A díszítésük során többféle alapanyaggal és technikával dolgozhatunk, a színeknek és a mintáknak csak a fantáziánk szabhat határt. A szebbnél-szebb mézeskalácsok ünnepi köntösbe öltöztetett otthonunk dekorációi lehetnek, ajándékba is adhatjuk szeretteinknek, de akár a karácsonyfára is felaggathatjuk őket.
== Lépések ==
*'''Díszítés fehér cukormázzal:''' Verjünk fel egy négy tojásfehérjét, amihez folyamatosan szórjunk 20 dkg porcukrot, majd adjunk hozzá néhány csepp citromlevet , és habverővel keverjük ki keményre az egész masszát. A cukormáz akkor jó, ha tejfölszerű, csak nagyon lassan folyik le a kanálról. Ha túl hígra sikerült, akkor szórjunk még hozzá porcukrot! Adagoljuk a mázat egy habzsák vagy egy tiszta nejlonzacskó egyik sarkába, majd csavarjuk meg a habzsák, illetve a zacskó nyílását, hogy ne folyjon ki belőle a massza miközben dolgozunk vele, végül a csücskén vágjunk egy apróbb lyukat. Sütő- vagy zsírpapírból is formálhatunk tölcsért, aminek szintén hajtsuk vissza a széles száját, a sarkánál pedig vágjunk egy kisebb nyílást. Vegyük a kezünkbe a nyomózsákot és a cukormázzal kezdjünk el kontúrvonalakat húzni a mézeskalácson. Fontos, hogy kis nyomással adagoljuk a mázat, óvatosan és folyamatosan húzzuk a vonalat, hiszen csak így lesz szép a díszítés.
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_1.jpg|centre|400 px]]
*'''Díszítés fehér cukormáz-bevonattal:''' A cukormázzal a mézeskalács egész felületét is bevonhatjuk. Ehhez azonban hígabb masszára van szükségünk, azaz a tojásfehérjét kevesebb porcukorral és egy evőkanál citromlével verjük verjünk fel krémes állagúra. A nyomózsák és egy kicsit sűrűbb máz segítségével először rajzoljuk meg a figura kontúrvonalát, majd a mézeskalács közepére tegyünk egy kis adag hígabb cukormázat, amelyet egy krémlapáttal egyenletesen oszlassunk el a kontúrvonalak által határolt területen. Miután megszáradt, speciális ételfesték és egy vékonyabb ecset segítségével különböző mintákat is festhetünk a fehér mázra.
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_2.jpg|centre|400 px]]
*'''Díszítés színes cukormázzal:''' A hagyományos fehér cukormáz helyett színes masszákkal is kontúrozhatjuk vagy bevonhatjuk a mézeskalácsokat. Ha sötétebb színű mázat szeretnénk kikeverni, akkor használjunk por állagú ételfestéket, amelyből fél kávéskanálnyit adjunk a felvert tojásfehérjéhez, majd ezután szórjuk hozzá a porcukrot! Pasztellesebb színekhez a gél/paszta állagú ételfesték a megfelelő, amelyből szintén kis mennyiséget adjunk a kikevert cukormázhoz. Ha túl világosnak látjuk a kapott színt, akkor tegyünk több porfestéket, illetve gél állagú ételfestéket a cukormázhoz.
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_3.jpg|centre|400 px]]
*'''Díszítés magokkal:''' A nyers mézeskalács figurákat kenjük meg tojásfehérjével, és erre szórjunk kisebb magokat (pl. mák, szezámmag). A tojásfehérje nemcsak ragasztóként kiváló, hanem szép fényes lesz tőle a kisült mézeskalács. Ha nagyobb magvakkal (pl. mandulával, tökmaggal, dióval, fenyőmaggal, napraforgómaggal), aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel szeretnénk díszíteni a mézeskalácsokat, akkor ezeket óvatosan nyomkodjuk bele a nyers tésztába, majd szintén kenjük le tojásfehérjével a mézeskalácsot mézeskalácsokat és a magokat, gyümölcsöket tojásfehérjével.
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_4.jpg|centre|500 px]]
*'''Díszítés dekorcukrokkal:''' Arany és ezüst színű gyöngycukorral, valamint különböző színű és formájú dekorcukrokkal is díszíthetjük a kisült mézeskalácsokat. Ragasztóként olvasztott cukrot vagy magát a cukormázat használhatjuk.
== Tippek ==
*[http://www.hogyankell.hu/M%C3%A9zeskal%C3%A1csot_s%C3%BCtni/ Hogyan kell mézeskalácsot sütni?]
*Nyomózsákot úgy készíthetünk sütő- vagy zsírpapírból, hogy kivágunk a papírból egy 20 cm-es négyzetet, amit átlósan félbevágunk, és így két háromszöget kapunk. Az egyik háromszög hosszabb oldala legyen távolabb tőlünk, aminek a bal oldali sarkát a hozzánk legközelebb eső sarokra hajtjuk át, hogy tölcsért kapjunk. A jobb kezünkbe lévő sarkot pedig a tölcsérre hajtjuk. A sarkokat pontosan egymásra illesztjük, és többször behajtjuk, hogy rögzítsük a zsákot. A másik háromszöggel ugyanezt tesszük, így két nyomózsákot is tudunk egyszerre készíteni.
*Érdemes letakarva néhány napig hűtőszekrényben tárolni a cukormázat és csak ezután díszíteni vele a mézeskalácsokat.
*A fel nem használt cukormázat lezárt edényben és hűtőszekrényben tárolva még egy-két napig megőrizhetjük, azonban használat előtt keverjük át.
*A mézeskalácsokat habcsőbe töltött cukormázzal és különböző mintát adó kinyomókkal is díszíthetjük.
*Akár előre elkészített díszítőelemeket (pl. fenyőág, masni, virág) is ragaszthatunk a mézeskalácsokra. Ezeket szintén habcső és különböző mintát adó kinyomó fejek segítségével készíthetjük el. Ehhez azonban sűrűbb cukormázat kell kikevernünk, amihez érdemes egy teáskanálnyi étkezési keményítőt is adni, mert törékenyebb díszítőelemeket készítünk. A formákat nyomjuk egy sütőpapírbasütőpapírra, és hagyjuk megszáradni.*Ha a nyers tésztán elfelejtettünk lyukat készíteni, akkor a kisült tésztát is óvatosan át tudjuk fúrni óvatosan egy nagyobb tűvel vagy egy hegyes hurkapálcikával. A lyukon pedig cérnát, madzagot vagy szalagot fűzhetünk át, így már fel tudjuk akasztani a mézeskalácsot.
*Ha nem szeretnénk kidíszíteni a mézeskalács figurákat, akkor is érdemes a sütés előtt tojásfehérjével megkenni őket, mert így szép fényesek lesznek.
== Figyelmeztetések ==
*Várjuk meg, míg jól amíg teljesen kihűl a mézeskalács, és csak ezután díszítsük!
*Amikor a nyomózsákkal és a cukormázzal húzzuk a kontúrvonalat, akkor törekedjünk arra, hogy folyamatosan húzzuk a vonalat! A fordulókban megállhatunk, de ne tegyük le a cukormáz-szálat!
* [http://www.femina.hu/karacsony/mezeskalacs_legkonnyebben/ Tippek a mézeskalács díszítéséhez]
* [http://mivesmezes.hu/otlet_szoveg.html/ A mézeskalács díszítésének fortélyai]
[[Kategória:Étel-ital]]
3 567
szerkesztés