Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Mézeskalács házikót készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen 194.152.143.38 (vitalap) 2017. október 6., 14:44-kor történt szerkesztése után volt. (Amire szükséged lehet)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell mézeskalács házikót készíteni?

4866758.JPG

Egyszerű, mégis tökéletes, valamint könnyedén ünnepi hangulatot varázsol körénk. A szeretet ünnepén elengedhetetlen kellék, az illata pedig mámorba ejtő. Karácsony táján közkedvelt dísz a mézeskalács házikó. Ha kedvet kaptál az elkészítéséhez, de nem vagy benne biztos, hogyan is állj neki, csak kövesd az itt leírt lépéseket és nem fogsz csalódni.

Szerkesztés Lépések

  1. Készítsd el a tésztát! Fogd a hozzávalókat és gyúrd össze őket egy nagy tálban!
  2. A kapott eredményt formáld tégla alakúra, majd tedd be fóliába csomagolva a hűtőbe30 percre!
  3. Az idő leteltével a tésztát lisztes deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtsd ki! Vigyázz, hogy a szélei ne repedezzenek meg túlságosan!
  4. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra!
  5. A már elkészített vagy kinyomtatott sablonokat helyezd a tésztára és a körvonalak mentén vágd ki az elemeket!
  6. Spatulával pakold át a részeket egy sütőpapírral fedett tepsire, és közben ügyelj a formák sértetlenségére!
  7. Kikevert egész tojással vékonyan kend le a megformált tészta elemeket, majd utána tedd be a sütőbe 15 percre!
  8. A sütési idő alatt keverd ki a tojásfehérjét!
  9. 15 perc után vedd ki a sütőből a megsült tésztát és hagyd kihűlni!
  10. Kikevert tojásfehérjével vékonyan kend le a kisütött formákat, majd hagyd megszáradni!
  11. Keverd össze a porcukrot a tojásfehérjével, majd kezd el összeragasztgatni óvatosan az elemeket!
  12. A maradék masszával kedved szerint díszítsd fel saját készítésű mézeskalács házikódat!


  • A massza állaga: ha úgy látod, hogy túl híg lett, adj hozzá még porcukrot, illetve sűrűbb massza esetén tojásfehérjét, mert nem tudod majd kinyomni a habzsákból!
  • Hagyd a porcukros díszítőmasszát megkötni egy-egy elem összeragasztása után!
  • Ha magasabb szinten szeretnéd végezni a díszítést, beszerezhetsz dekorcukrokat vagy más dekorációs kellékeket!


Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • egy nagy tál
  • nyújtófa
  • nyújtódeszka
  • kés
  • tepsi
  • sütőpapír
  • spatula
  • sablonok
  • habzsák/zacskó
  • idő
  • Hozzávalók a tésztához:
    • 250 g akácméz
    • 100 g vaj
    • 125 g porcukor
    • 5 g fahéj (őrölt)
    • 5 g gyömbér (őrölt)
    • 3 g szegfűszeg (őrölt)
    • 8 g holland kakaópor
    • 500 g búzaliszt (BL55)
    • 3 g sütőpor
    • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    • 1 csipet só
  • Hozzávalók a fényes mázhoz:
    • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    • 2 db tojásfehérje
  • Hozzávalók a díszítéshez:
    • 2 db tojásfehérje
    • 500 g porcukor

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • A sütőt ne hagyd őrizetlenül, ha be van kapcsolva!
  • Túl erős nyomás esetén a habzsák/zacskó szétrobbanhat!
  • Az elemek kivágásánál ügyelj, hogy ne vágd meg magad!


Szerkesztés Kapcsolódó videók


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások