Leszokni a túlzott csokievésről

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell leszokni a túlzott csokievésről?

Csokifuggoseg.jpg

Igazi csokifüggő vagy? Nos, bár a csokoládénak vannak jó hatásai is a szervezetünkre, a túlzásba vitt fogyasztása bizony sem az egészségünkre, sem a súlyunkra nincs túl jó hatással.

Lépések

 1. Légy realista, de ne pesszimista! Ha úgy döntesz, hogy teljes mértékben leszoksz a csokievésről, akkor a szokásaid idővel súlyosbodhatnak. Bármikor, amikor úgy döntesz, hogy valamit teljesen feladsz, minden pillanatban ott fogsz állni a visszaesés szakadékának szélén – s előbb-utóbb meggyőzöd magad, miért is olyan jó a csokifüggőség. Különösen, hogy a csoki, mint bizonyára te is tudod, bizony valóban boldogabbá tesz. A mindent vagy semmit megközelítés helyett inkább döntsd el, hogy jóval kevesebb csokoládét fogsz fogyasztani.
 2. Szeresd igazán a csokit, amit megeszel! Furán hangzik, nem? Mégis így van. Ma már többnyire nem ízlelgetjük igazán az ételt, csak „bezabáljuk” anélkül, hogy kiélveznénk az ízét, illatát, textúráját. És amikor ezen már túl vagyunk, jön a bűntudat. Egy kutatás azonban kimutatta, hogy ha pozitívan viszonyulunk a csokoládéhoz, akkor kevesebbet eszünk belőle, miközben jobban kiélvezzük. Minden darabot lassan, szenvedéllyel fogyasszunk.
 3. Változtass a csokoládé fajtáján, amit megeszel. A csokoládébevitel csökkentését úgy is megteheted, hogy javítod annak a minőségét, amit megeszel. Felejtsd el a túlcukrozott, zsírral telített, olcsó csokikat, és válassz inkább a kifinomultabb, sötétebb, tiszta csokoládét. Még ha így a költségek növekednek is, meg fog térülni, mert hidd el, a minőségi csokit nem úgy fogod magadba tömni, mint az egyszerű mezeit, így a csoki egy sokkal alkalmibb dologgá válik.
  • A minőségi csokoládéknak magas a kakaótartalmuk, miközben jóval kevesebb cukrot és zsírt tartalmaznak. A kakaó emellett antioxidánsokat is tartalmaz, így még az öregedést is visszatarthatod, ha minőségi csokit fogyasztasz. Úgy fogyaszd, mintha fűszer lenne: csak csipetnyit belőle, egy két kockát az étkezések után.
 4. Tüntesd el a csokikat! Nagyon egyszerűen meg lehet akadályozni, hogy a pavlovi reflex szerinti nyálelválasztásod beinduljon, amint meglátsz egy csokit: ha nincs csoki. Könnyebb úgy ellenállni a kísértésnek, ha nincsen.
  • Amikor elmész bevásárolni, akkor is kerüld el a csokisort.
 5. Mindig egyél rendes ételt, mielőtt csokiznál. Utána lehet, hogy kevésbé is fogod kívánni.
 6. Igyál vizet. Sokszor nem is az édességet kívánjuk, csak az agyunk összekeveri az éhség- és a szomjúság érzetét. Ezért amikor majd megőrülünk egy csokiért, előbb igyunk egy nagy pohár vizet.
 7. Gondolkodj el rajta, hogy a folyamatos csoki utáni sóvárgásod nem egyfajta élelmiszerfüggőség-e? A csoki olyan vegyi anyagokat tartalmaz, melyek segítenek, hogy jobban érezd magad. Lehet, hogy van valami rejtett oka annak, hogy túl sok csokit fogyasztasz. Ha szükséges, kérdd szakember segítségét.

Tippek

 • Egyél csoki helyett inkább gyümölcsöt.

Amire szükséged lehet

 • kevesebb, minőségi csoki
 • alternatív nasi és víz

Figyelmeztetések

 • Ha helyettesíted a csokit, és azzal is függőségbe kerülsz, akkor valami lelki okod lehet rá. Fordulj szakemberhez.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag