Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Leszokni a körömrágásról

Szerkesztés Hogyan kell leszokni a körömrágásról?

Körömrágás.jpg

A körömrágás nem csak hogy nem esztétikus, de betegség oka és okozója is lehet. Amellett, hogy esetleg hátrányból indulunk egy állásinterjún vagy randevún, különféle fertőzéseket is könnyen elkaphatunk. Amennyiben a körömrágás csupán egy rossz szokás, különféle praktikákkal megszabadulhatunk tőle, ha azonban komoly pszichés okai vannak, ajánlott ennek utánajárni.

Szerkesztés Lépések

 1. Először is komolyan határozzuk el, hogy leszámolunk a körömrágással!
 2. Jelöljük ki a nagy napot, amikor felhagyunk e rossz szokással!
 3. A kijelölt dátum előtt egy nappal végeztessünk professzionális manikűrt! Ha ezt nem engedhetjük meg magunknak, az alábbi lépéseket követve magunknak is elvégezhetjük:
  1. Amennyiben lakkos a körmünk, körömlakklemosóval távolítsuk el!
  2. A körömágy bőrét nagyon finoman nyomjuk vissza! Semmiképpen ne vágjuk le!
  3. Keverjünk össze egy kis bőrradírt némi tusfürdővel! Ezt a mixet masszírozzuk be a bőrbe, különös figyelmet fordítva a körömágy közvetlen közelében lévő területre!
  4. Öblítsük le meleg vízzel, a felesleges vizet pedig rázzuk le a kezünkről!
  5. A még nedves kezet dörzsöljük be kézápolóval, a felesleget puha törölközővel itassuk fel!
  6. Miután a krém felszívódott, s a kezünk teljesen megszáradt, puha körömreszelővel formáljuk a körmünket a kívánt alakra.
  7. Polírozással vagy egy halvány körömlakkal még szebbé tehetjük.
 4. Az első napokban komoly problémát okozhat, hogy távol tartsuk a kezünket a szánktól. Folyamatosan emlékeztessük magunkat arra, hogy többé már nem rágjuk a körmünket! Emellett néhány hasznos trükk:
  1. Tartsunk a táskánkban vagy az íróasztalfiókban egy kis tubus hidratáló krémet, valamint egy puha körömreszelőt. Egy másik szett mindig legyen a kocsinkban és otthon. Használjuk a krémet naponta többször, hogy puhán tartsuk a bőrünket, és megakadályozzuk, hogy beszakadjon a körömágy - ami általában egyik oka a harapdálásnak -, míg a körömreszelővel eltávolíthatjuk a körmön lévő töredezéseket - ami szintén növeli a kényszert a rágcsálásra akkor is, ha általában az eredmény közel sem lenyűgöző.
  2. Figyeljük meg magunkat: ha leírjuk, mikor rágjuk a körmünket, egyre könnyebben tudatára ébredünk annak, ha így teszünk.
  3. Készítsünk egy listát arról, hogy miért is akarunk leszokni a körömrágásról! Ne csak általánosságokat írjunk, s ne kíméljük magunkat: ahelyett, hogy olyasmiket írnánk, hogy „A körömrágás miatt nem szép a körmöm.”, valljuk be, hogy „A lerágott körmeim szörnyen néznek ki, s az emberek azt gondolják, hogy híján vagyok mindenféle önkontrollnak.” Ne felejtsük el felírni azokat a dolgokat sem, amit profitálhatunk abból, hogy leszokunk a körömrágásról, például hogy gyönyörűen fog mutatni a kezünkön a dédnagymamától örökölt gyűrű.
  4. Használjunk vizuális figyelmeztetéseket! Tegyünk ki egy képet magunkról, amelyiken éppen a kezünket takargattuk, mert csúnyán nézett ki vagy éppen egy olyat, amelyiken elkapták, amint a körmünket rágcsáljuk. De kitehetünk egy képet Madonnáról vagy David Beckhamről is, hogy tudjuk, rossz szokásunkban sztárok is osztoznak.A körmét rágó Madonna
  5. Jutalmazzuk meg magunkat! Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amik után vágyódunk, s tegyük őket fontossági sorrendbe. A legapróbbakkal kezdjük jutalmazni magunkat egy-egy teljesült cél után (például egy rúzs vagy egy jó pohár sör az első körömrágás nélküli napot követően), lepjük meg magunkat egy nagyobbal egy hosszabb sikeres periódus után (például egy wellness hétvége az első negyedévet követően).
  6. Kérjünk segítséget! Családtagjaink, barátaink vagy munkatársaink bizonyára szívesen segítenek abban, hogy káros szokásunkat levetkőzzük. Mondjuk el nekik, mi a tervünk, mikor kezdjük el új, körömrágás nélküli életünket, s kérjük meg őket, hogy figyelmeztessenek, ha éppen megfeledkeznénk a fogadalmunkról, vagy éppen dicsérjenek meg, ha szépen haladunk!
 5. Tapasztalatainkat osszuk meg másokkal, segítsünk szeretteinket is leszoktatni a körömrágásról! Semmiképpen ne gyötörjük őket, inkább őszintén beszéljünk nekik e szokás negatív aspektusairól. Támogassuk, és ajánljuk fel a segítségünket!
 • Legyen a kezünk „elfoglalt”! Gyötörjünk egy Koosh labdát, csuklóerősítőt vagy görgessünk kínai gyógygolyókat a markunkban. Esetleg kötögessünk, horgoljunk, simogassuk a macskánkat.
 • Legyen elfoglalt a szánk is! Rágjunk rágógumit, zellert vagy sárgarépát, ha már nagyon nem bírjuk ki.
 • Ha nagyon muszáj, húzzunk kesztyűt, amikor csak tehetjük!
 • A drogériákban és patikákban számos olyan terméket (például keserű ízű körömlakkot) találhatunk, mely segít a leszokásban, de az is segít, ha parfümöt fújunk a kezünkre.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • körömreszelő
 • bőrradír
 • tusfürdő
 • hidratáló krém
 • játékok a kéznek

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • A kényszeres körömrágás (orvosi nevén onychophagia) vagy a köröm környéki bőr lerágása (dermatophagia) pszichés megbetegedésre utalhat, mely nem szüntethető meg a fenti trükkökkel, inkább a szorongást okozó problémát kell feltárni. A kényszerbetegséggel való kapcsolatát mutatja, hogy az obszesszív-kompulzív megbetegedésben (OCD) szenvedők között nagyon gyakori a körömrágás.
 • A kényszeres körömrágásban szenvedők sok esetben nem csupán az akaraterő hiányában nem tudnak leszokni: a körömrágás önnyugtatásként, stimulálásként vagy éppen a tökéletességre való kóros törekvés miatt is előfordulhat.
 • Ha a körömrágás nem pusztán egy rossz szokás, kérjük szakember segítségét!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka