„Lecsót főzni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell lecsót főzni? == A lecsó igazi balkáni étek, de már annyira hozzátartozik a magyar gasztronómiához, hogy igazi magyar csemegeként tekintünk rá.…”)
(Nincs különbség)

A lap 2013. június 3., 09:27-kori változata

Hogyan kell lecsót főzni?

A lecsó igazi balkáni étek, de már annyira hozzátartozik a magyar gasztronómiához, hogy igazi magyar csemegeként tekintünk rá. A lecsó jó önmagában, de több ételhez is használhatjuk, könnyen elkészíthető, és végtelen variációja van.

Lépések

Klasszikus lecsórecept

  1. Szerezzük be a hozzávalókat: 1 rész makói vöröshagyma, 2 rész érett paradicsom, 4 rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprika, olaj, fűszerpaprika, só, bors.
  2. A vöröshagymát vágjuk apróra, és kis lángon, olajon üvegesre pirítsuk! Közben időnként kevergessük meg, nehogy odaégjen.
  3. A paradicsomot héjastól és héj nélkül is felhasználhatjuk – ízlés dolga. Vágjuk cikkekre vagy karikákra.
    • Ha szeretnénk lehúzni a paradicsom bőrét, előbb vágjuk be kereszt alakban, ami megkönnyíti majd a hámozást.
    • Rakjuk be forró vízbe egy percre!
    • Vegyük ki óvatosan, és hámozzuk meg őket.
  4. A paprikát csumázzuk ki! Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egyik kézzel fogod a paprikát közel a csumájához, míg a másik kezed hüvelykujjával benyomod a paprika csumáját. A szára segítségével húzd ki. Vágjuk karikákra vagy csíkokra!
  5. Az üveges hagymához adjuk hozzá a paprikát, és pirítsuk tovább.
  6. Amikor kissé megpuhult a paprika, adjunk hozzá annyi fűszerpaprikát, hogy szép piros színe legyen.
  7. Adjuk hozzá a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
  8. Az edényt félig fedjük le, és kis lángon főzzük. Ha a paradicsom szétesett, de még nem szószos, akkor készen van.

Francia lecsó (ratatouille)

  1. Szerezzük be a hozzávalókat: 300 g cukkini, 300 g padlizsán, 400 g paradicsom, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 fej lilahagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 ág kakukkfű, olaj, só, bors, 2 ek finomra vágott bazsalikom.
  2. Vágjuk kockára a paradicsomot, paprikát, a padlizsánt és a cukkinit.
  3. Aprítsuk fel a fokhagymát!
  4. Olajban pirítsuk meg a padlizsánt, majd adjuk hozzá a cukkinit, a fokhagymát, a hagymát, a paprikát, a kakukkfüvet és pirítsuk tovább.
  5. Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és félig lefedve főzzük készre.
  6. A végén szórjuk meg bazsalikommal.

Egyéb lecsófélék

  1. Babos lecsó: előfőzött babot adunk a lecsóhoz, és együtt készre főzzük.
  2. Babos, virslis lecsó: előfőzött babot és karikákra vágott virslit is adunk a lecsóhoz, és készre főzzük.
  3. Tojásos lecsó: A már kész lecsóhoz adjunk néhány felvert, sózott tojást. Főzzük tovább, időnként kevergessük meg, az edény alján is, nehogy leégjen.
  4. Kolbászos lecsó: Adjunk a lecsóhoz karikára vágott lecsókolbászt.
  5. Rizses lecsó: Olajban pirítsunk meg némi rizst, és adjuk a lecsóhoz, amikor már majdnem kész. A lecsó szaftjában megpuhul. Nagyon laktató.

Tippek

  • A lecsóhoz adhatunk hegyes paprikát is, ha csípősen szeretjük.

Amire szükséged lehet

  • A recept hozzávalói
  • Edény
  • Fakanál
  • Kés
  • Vágódeszka
  • Merőkanál

Figyelmeztetések

  • A lecsót télire is eltehetjük, ekkor gondoskodjunk a tartósításáról.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag