Lakást kiadni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen DrnemethLAW.hu (vitalap | szerkesztései) 2011. október 10., 22:59-kor történt szerkesztése után volt. (Kapcsolódó források, hivatkozások)

Hogyan kell Lakást kiadni?

Ha olyan lakásod, ingatlanod van, amelyben éppen nem akarsz lakni, de szeretnéd hasznosítani, hogy bevételt hozzon számodra, add ki bérlő(k)nek. Ez a cikk abban segít majd, hogy biztonságos lakáskiadást valósíthass meg, pénzügyi és jogi buktatók nélkül.

Lépések

1. Első lépés: Lehetőleg ismerőst keress bérlőnek! Ha teljesen ismeretlent engedsz be a lakásba, fennáll a veszélye annak, hogy majd nem tudod/mered kitenni, ha megszűnik a szerződésed. Ha nincs ismerősöd, fordulj ingatlan irodához, akik garantálják neked a szabályszerű bérbeadást.

2. Második lépés: Ha megtaláltad a megfelelő bérlő jelöltet, mindenképpen állapodj meg vele az alábbi feltételekben: a) bérleti díj nettó(bruttó) összege és a fizetések napja, b) bérlet időtartama (meddig tartson a bérleti szerződés), c) rezsi költségek viselése, d) lakás berendezése a bérlet időtartama alatt, e) mi történjen, ha nem fizeti a lakbért a bérlő (van-e türelmi idő a fizetésre stb.), f) hogyan lehet felmondani a szerződést (felmondási idő), g) beköltözéskor hány havi kauciót és bérleti díjat kell előre fizetni.

3. Harmadik lépés: Írásbeli bérleti szerződést kell kötni, amelyben minden érthetően és egyértelműen le kell írni, amiben a második lépésben megállapodtatok. Az aláíráskor legyen 2 tanú is jelen, mert így erősebb okirat születik. 4. Negyedik lépés: Az írásbeli szerződés aláírása után át kell adni a lakást (kulcsokkal együtt), és egy átadási jegyzőkönyvben leltározd fel az átadott berendezési tárgyakat, valamint írd fel a közüzemi mérőórák állását. Ekkor kell átvenni a kauciót (ez általában 1-2 havi bérleti díjnak felel meg) és az első havi bérleti díjat is.

5. Ötödik lépés: A bérlet ideje alatt minden hiba esetén egyeztessünk a bérlővel, kommunikáljunk vele rendszeresen. A lakásbérlet megszűnésekor pedig átvételi jegyzőkönyvvel vegyük vissza a lakást, a kulcsokat, a berendezési tárgyakat és a mérőóra állásokat is írjuk fel.

6. Hatodik lépés: ha hiányzik a lakásból berendezési tárgy, vagy túlságosan lelakott állapotban kapod vissza, a kaucióból kell kijavítani a hibákat. A maradék kaució összegét majd vissza kell adni a bérlőnek.

7. Hetedik lépés: Ha megjavítottuk a javítandókat, keressünk egy új bérlőt, és ismét ugyanígy járjunk el.

8. Nyolcadik lépés: Ha bármilyen rendezetlen vita van a bérlettel kapcsolatban, vagy a bérlő nem akar kiköltözni, azonnal forduljunk ügyvédhez, ne késlekedjünk!

Tippek

  • Soha ne törd fel a zárat ügyvéd vagy tanú nélkül.

  • Mindig minden hónapban figyeld, beérkezett-e a bérleti díj, ha nem, azonnal már néhány napon belül szólítsd fel a bérlőt fizetésre. Így nem halmozódik fel a tartozás.
  • Mindig kérd meg a bérlőt, hogy igazolja, hogy a lakás rezsijét is a közműveknél befizette. Amíg bent lakik, a közműórákat is irassátok át a bérlő nevére, így elkerülöd, hogy a nevedre keletkezzen tartozás.

Amire szükséged lehet

  • Első szükséges dolog: Kell egy jó ügyvéd, aki ingatlanjogban jártas, és bármilyen jogvitára is fel van készülve, mindig elérhető, hogy hívhasd, ha baj van és vitád adódott a bérlővel (nem fizet, rongál, nem elérhető stb.)
  • Második szükséges dolog: Kellhet egy ingatlanközvetítő, aki rendszeresen bérlőket közvetít neked, hogy folyamatosan hasznosíthasd a lakást. (Neki majd jutalékot kell fizetni.)


Figyelmeztetések

  • Soha ne késlekedj, ha a bérlőddel vita keletkezett. Azonnal lépni kell az egyeztetés érdekében, ha pedig nincs megoldás, a szerződést fel kell mondani. A jogszerű felmondás után a lakást ki kell üríteni, és a 'macerás' bérlőtől meg kell szabadulni.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Ügyvédi jó tanácsok lakásbérlethez: [1]
  • Szerződés hibás felmondása kárt okozhat: [2]
  • Lakásbérleti törvény: [3]

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell