„Lakást kiadni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Figyelmeztetések)
(Kapcsolódó források, hivatkozások)
50. sor: 50. sor:
  
 
* Szerződés hibás felmondása kárt okozhat: [http://drnemethlaw.blogspot.com/2011/10/szerzodes-hibas-felmondasa-karteritesi.html]
 
* Szerződés hibás felmondása kárt okozhat: [http://drnemethlaw.blogspot.com/2011/10/szerzodes-hibas-felmondasa-karteritesi.html]
 +
 +
* Lakásbérleti törvény: [http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300078.TV]
  
 
[[Kategória:Ingatlan]]
 
[[Kategória:Ingatlan]]
 
[[Kategória:Üzlet-jog]]
 
[[Kategória:Üzlet-jog]]

A lap 2011. október 10., 22:59-kori változata

Hogyan kell Lakást kiadni?

Ha olyan lakásod, ingatlanod van, amelyben éppen nem akarsz lakni, de szeretnéd hasznosítani, hogy bevételt hozzon számodra, add ki bérlő(k)nek. Ez a cikk abban segít majd, hogy biztonságos lakáskiadást valósíthass meg, pénzügyi és jogi buktatók nélkül.

Lépések

1. Első lépés: Lehetőleg ismerőst keress bérlőnek! Ha teljesen ismeretlent engedsz be a lakásba, fennáll a veszélye annak, hogy majd nem tudod/mered kitenni, ha megszűnik a szerződésed. Ha nincs ismerősöd, fordulj ingatlan irodához, akik garantálják neked a szabályszerű bérbeadást.

2. Második lépés: Ha megtaláltad a megfelelő bérlő jelöltet, mindenképpen állapodj meg vele az alábbi feltételekben: a) bérleti díj nettó(bruttó) összege és a fizetések napja, b) bérlet időtartama (meddig tartson a bérleti szerződés), c) rezsi költségek viselése, d) lakás berendezése a bérlet időtartama alatt, e) mi történjen, ha nem fizeti a lakbért a bérlő (van-e türelmi idő a fizetésre stb.), f) hogyan lehet felmondani a szerződést (felmondási idő), g) beköltözéskor hány havi kauciót és bérleti díjat kell előre fizetni.

3. Harmadik lépés: Írásbeli bérleti szerződést kell kötni, amelyben minden érthetően és egyértelműen le kell írni, amiben a második lépésben megállapodtatok. Az aláíráskor legyen 2 tanú is jelen, mert így erősebb okirat születik. 4. Negyedik lépés: Az írásbeli szerződés aláírása után át kell adni a lakást (kulcsokkal együtt), és egy átadási jegyzőkönyvben leltározd fel az átadott berendezési tárgyakat, valamint írd fel a közüzemi mérőórák állását. Ekkor kell átvenni a kauciót (ez általában 1-2 havi bérleti díjnak felel meg) és az első havi bérleti díjat is.

5. Ötödik lépés: A bérlet ideje alatt minden hiba esetén egyeztessünk a bérlővel, kommunikáljunk vele rendszeresen. A lakásbérlet megszűnésekor pedig átvételi jegyzőkönyvvel vegyük vissza a lakást, a kulcsokat, a berendezési tárgyakat és a mérőóra állásokat is írjuk fel.

6. Hatodik lépés: ha hiányzik a lakásból berendezési tárgy, vagy túlságosan lelakott állapotban kapod vissza, a kaucióból kell kijavítani a hibákat. A maradék kaució összegét majd vissza kell adni a bérlőnek.

7. Hetedik lépés: Ha megjavítottuk a javítandókat, keressünk egy új bérlőt, és ismét ugyanígy járjunk el.

8. Nyolcadik lépés: Ha bármilyen rendezetlen vita van a bérlettel kapcsolatban, vagy a bérlő nem akar kiköltözni, azonnal forduljunk ügyvédhez, ne késlekedjünk!

Tippek

  • Soha ne törd fel a zárat ügyvéd vagy tanú nélkül.

  • Mindig minden hónapban figyeld, beérkezett-e a bérleti díj, ha nem, azonnal már néhány napon belül szólítsd fel a bérlőt fizetésre. Így nem halmozódik fel a tartozás.
  • Mindig kérd meg a bérlőt, hogy igazolja, hogy a lakás rezsijét is a közműveknél befizette. Amíg bent lakik, a közműórákat is irassátok át a bérlő nevére, így elkerülöd, hogy a nevedre keletkezzen tartozás.

Amire szükséged lehet

  • Első szükséges dolog: Kell egy jó ügyvéd, aki ingatlanjogban jártas, és bármilyen jogvitára is fel van készülve, mindig elérhető, hogy hívhasd, ha baj van és vitád adódott a bérlővel (nem fizet, rongál, nem elérhető stb.)
  • Második szükséges dolog: Kellhet egy ingatlanközvetítő, aki rendszeresen bérlőket közvetít neked, hogy folyamatosan hasznosíthasd a lakást. (Neki majd jutalékot kell fizetni.)


Figyelmeztetések

  • Soha ne késlekedj, ha a bérlőddel vita keletkezett. Azonnal lépni kell az egyeztetés érdekében, ha pedig nincs megoldás, a szerződést fel kell mondani. A jogszerű felmondás után a lakást ki kell üríteni, és a 'macerás' bérlőtől meg kell szabadulni.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Ügyvédi jó tanácsok lakásbérlethez: [1]
  • Szerződés hibás felmondása kárt okozhat: [2]
  • Lakásbérleti törvény: [3]

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell