„Lakást kiadni” változatai közötti eltérés

A Hogyankell.hu wikiből

(Kapcsolódó források, hivatkozások)
 
(2 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
+
== Hogyan kell lakást kiadni? ==
  
Ha olyan lakásod, ingatlanod van, amelyben éppen nem akarsz lakni, de szeretnéd hasznosítani, hogy bevételt hozzon számodra, add ki bérlő(k)nek. Ez a cikk abban segít majd, hogy '''biztonságos lakáskiadást valósíthass meg, pénzügyi és jogi buktatók nélkül.
+
[[Fájl:lakas-kiadas-hogyan-kell.jpg|right]]Ha olyan lakásod, ingatlanod van, amelyben éppen nem akarsz lakni, de szeretnéd hasznosítani, hogy bevételt hozzon számodra, add ki bérlő(k)nek. Ez a cikk abban segít majd, hogy biztonságos lakáskiadást valósíthass meg, pénzügyi és jogi buktatók nélkül.
'''
+
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
34. sor: 33. sor:
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
* Ügyvédi jó tanácsok lakásbérlethez: [http://www.drnemethlaw.hu/Lakasberleti_irodaberleti_eszkoz_berleti_szerzodes/68/58]
+
* [http://www.drnemethlaw.hu/Lakasberleti_irodaberleti_eszkoz_berleti_szerzodes/68/58 Ügyvédi jó tanácsok lakásbérlethez]
  
* Szerződés hibás felmondása kárt okozhat: [http://drnemethlaw.blogspot.com/2011/10/szerzodes-hibas-felmondasa-karteritesi.html]
+
* [http://drnemethlaw.blogspot.com/2011/10/szerzodes-hibas-felmondasa-karteritesi.html Szerződés hibás felmondása kárt okozhat]
  
* Lakásbérleti törvény: [http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300078.TV]
+
* [http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300078.TV Lakásbérleti törvény]
  
 
[[Kategória:Ingatlan]]
 
[[Kategória:Ingatlan]]
 
[[Kategória:Üzlet-jog]]
 
[[Kategória:Üzlet-jog]]

A lap jelenlegi, 2011. október 11., 11:13-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell lakást kiadni?

Lakas-kiadas-hogyan-kell.jpg
Ha olyan lakásod, ingatlanod van, amelyben éppen nem akarsz lakni, de szeretnéd hasznosítani, hogy bevételt hozzon számodra, add ki bérlő(k)nek. Ez a cikk abban segít majd, hogy biztonságos lakáskiadást valósíthass meg, pénzügyi és jogi buktatók nélkül.

[szerkesztés] Lépések

 1. Lehetőleg ismerőst keress bérlőnek! Ha teljesen ismeretlent engedsz be a lakásba, fennáll a veszélye annak, hogy majd nem tudod/mered kitenni, ha megszűnik a szerződésed. Ha nincs ismerősöd, fordulj ingatlan irodához, akik garantálják neked a szabályszerű bérbeadást.
 2. Ha megtaláltad a megfelelő bérlő jelöltet, mindenképpen állapodj meg vele az alábbi feltételekben: a) bérleti díj nettó(bruttó) összege és a fizetések napja, b) bérlet időtartama (meddig tartson a bérleti szerződés), c) rezsi költségek viselése, d) lakás berendezése a bérlet időtartama alatt, e) mi történjen, ha nem fizeti a lakbért a bérlő (van-e türelmi idő a fizetésre stb.), f) hogyan lehet felmondani a szerződést (felmondási idő), g) beköltözéskor hány havi kauciót és bérleti díjat kell előre fizetni.
 3. Írásbeli bérleti szerződést kell kötni. Ebben minden érthetően és egyértelműen le kell írni, amiben a második lépésben megállapodtatok. Az aláíráskor legyen 2 tanú is jelen, mert így erősebb okirat születik.
 4. Add át a lakást (kulcsokkal együtt)! Egy átadási jegyzőkönyvben leltározd fel az átadott berendezési tárgyakat, valamint írd fel a közüzemi mérőórák állását. Ekkor kell átvenni a kauciót (ez általában 1-2 havi bérleti díjnak felel meg) és az első havi bérleti díjat is.
  1. A bérlet ideje alatt minden hiba esetén egyeztessünk a bérlővel, kommunikáljunk vele rendszeresen. A lakásbérlet megszűnésekor pedig átvételi jegyzőkönyvvel vegyük vissza a lakást, a kulcsokat, a berendezési tárgyakat és a mérőóra állásokat is írjuk fel.
  2. Ha hiányzik a lakásból berendezési tárgy, vagy túlságosan lelakott állapotban kapod vissza, a kaucióból kell kijavítani a hibákat. A maradék kaució összegét majd vissza kell adni a bérlőnek.
 5. Ha megjavítottuk a javítandókat, keressünk egy új bérlőt, és ismét ugyanígy járjunk el.
 6. Ha bármilyen rendezetlen vita van a bérlettel kapcsolatban, vagy a bérlő nem akar kiköltözni, azonnal forduljunk ügyvédhez, ne késlekedjünk!

[szerkesztés] Tippek

 • Soha ne törd fel a zárat ügyvéd vagy tanú nélkül, mert a birtokvédelmi vita egy buktatókkal teli jogi eljárás lehet, ha nem megfontoltan és nem szakértő segítséggel jársz el!
 • Mindig minden hónapban figyeld, beérkezett-e a bérleti díj, ha nem, azonnal már néhány napon belül szólítsd fel a bérlőt fizetésre. Így nem halmozódik fel a tartozás.
 • Mindig kérd meg a bérlőt, hogy igazolja, hogy a lakás rezsijét is a közműveknél befizette. Amíg bent lakik, a közműórákat is irassátok át a bérlő nevére, így elkerülöd, hogy a nevedre keletkezzen tartozás.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy jó ügyvéd, aki ingatlanjogban jártas, és bármilyen jogvitára is fel van készülve, mindig elérhető, hogy hívhasd, ha baj van és vitád adódott a bérlővel (nem fizet, rongál, nem elérhető stb.)
 • Ingatlanközvetítő, aki rendszeresen bérlőket közvetít neked, hogy folyamatosan hasznosíthasd a lakást. (Neki majd jutalékot kell fizetni.)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne késlekedj, ha a bérlőddel vita keletkezett. Azonnal lépni kell az egyeztetés érdekében, ha pedig nincs megoldás, a szerződést fel kell mondani. A jogszerű felmondás után a lakást ki kell üríteni, és a 'macerás' bérlőtől meg kell szabadulni.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell