Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Lakásbiztosítást kötni online

Hogyan kell lakásbiztosítást kötni online?

Online-lakasbiztositas-kotese.jpg

Rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha online kötünk biztosítást. A kötelező, casco és utasbiztosításunk mellett lakásbiztosítást is pár perc alatt köthetünk online. Ráadásul előtte egyéni díjkalkulációt is végezhetünk a meglévő paraméterek alapján.

Lépések

 1. Díjkalkuláció – Keressük meg a számunkra elérhető legjobb ajánlatot! Mielőtt kiválasztjuk és megkötjük online lakásbiztosításunkat, mindenképp végezzünk többféle díjszámítást, hogy biztosan a legjobb ajánlatot válasszuk! Ha online alkusz portálon végzünk keresést, akkor ne csak alapadatokat adjunk meg, hanem minél több és konkrétabb információkat, hogy annál kedvezőbb ajánlatot érjünk el.
  Osszehasonlitas-lakasbiztositas2.jpg
  • Az összehasonlító oldalak esetében számos kedvezmény nem jelenik meg, vagy alapesetben nincs bejelölve, hiszen nem vonatkozik mindenkire. De ha egy adott biztosító ajánlatának jobban utánanézünk, akkor kiderülhet, hogy még kedvezőbb árat is kaphatunk.
  • Meglévő biztosítónk számba vétele! A másik fontos dolog, amit sokan elfelejtenek, hogy a biztosítók egy része annál több kedvezményt ad, minél több biztosításunkat kötjük meg nála. De a biztosítási piacon lévő verseny következtében, mindig érdemes megnézni, nincs-e egy még jobb ajánlat! Nézzük meg tehát saját biztosítónk ajánlatát, de hasonlítsuk össze más biztosítók áraival, mert lehet, hogy ott még kedvezőbb díjjal számolhatunk!
 2. Adjuk meg a szükséges adatokat az online díjszámításhoz és lakásbiztosítás kötéshez! A legfontosabbak a következők szoktak lenni az első kalkuláció elkészítéséhez, a véglegesítéshez azonban további információkra is szükség lehet:
  • Az épület típusa (családi ház, lakás stb.).
  • Irányítószám.
  • Falazat.
  • Tetőzet.
  • Az ingatlan alapterülete.
  • Állandóan lakott-e az ingatlan.
 3. Ne akarjuk alulbiztosítani az ingatlant! A biztosítási értéket és összeget általában az alapterület alapján határozzák meg a biztosítók, melytől az ügyfél egyéni igény szerint eltérhet, de érdemes ezt kizárólag észszerű keretek között módosítani. Lefelé semmiképp nem ajánlatos eltérni, habár sokak fejében megfordul, hogy kevesebb értéket írnak be a szerződéskötéskor, hogy alacsonyabbra jöjjön ki az éves díj. Ezzel azonban azt kockáztatnánk, hogy egy káresetnél a biztosító nem fogja megtéríteni a teljes kárt, csak arányosan akkora mértékben, amennyivel ez alá volt becsülve. Ezzel igen nagy bajba kerülhetünk, ezért nem érdemes erre apellálni. Felülbiztosítani sem érdemes egy lakást és a benne található értékeket, mivel irreálisan nagyobb értéket sem fog megtéríteni a biztosító. Jó tanácsunk tehát, hogy mindent pontosan, a biztosítandó ingatlan paraméterei alapján adjunk meg.
 4. Milyen időtávra lehet online lakásbiztosítást kötni? Alapesetben a biztosítási időszak egy év a lakásbiztosítók esetében, a biztosítási szerződés viszont határozatlan időtartamú.
 5. Mikor lehet a lakásbiztosítást felmondani? Ha az évfordulót megelőző 30 napnál korábban nem nyújtunk be felmondási nyilatkozatot a biztosítóhoz, akkor a szerződés újabb egy évre automatikusan meghosszabbodik. Így csak a következő évforduló előtt 30 nappal lehet újra felmondani, addig kötelező ránk nézve a díjfizetés. Kivételes esetekben a biztosítók eltérhetnek ettől, és megengedhetik a határozott tartamú biztosítási szerződés megkötését.
 6. Jelzáloghitel mellé lakásbiztosítás? Jelzáloghitelek esetében – legyen az szabad felhasználású vagy lakáscélú hitel – általában a bankok kötelezően előírják a lakásbiztosítás meglétét. Ez érthető részükről, hiszen egy tűzkár vagy bármely teljes rongálódás esetén a hitel fedezete teljes mértékben elveszne. Ha jelzáloghitel felvételét tervezzük, akkor érdemes nekünk is jó előre utánanézni a lakásbiztosítási feltételeknek és lehetőségeknek, és azt összehasonlítva a bank által tett lakásbiztosítási ajánlattal, eldönteni, hogy melyik lehet számunkra a legkedvezőbb! Lakásbiztosításunknak mindenképp lennie kell, de ez nem a hiteligénylés, hanem a hitelfolyósítás feltétele. A hitelszerződés lejárata azonban nem jelenti a biztosítási szerződés megszűnését is.
 7. Kell-e online lakásbiztosítás kötéshez fényképeket készíteni a lakás állapotáról és a benne levő ingóságokról? A biztosítók felé általában nem kell fényképeket bemutatnunk, viszont saját magunk biztosítása érdekében készíthetünk fotókat egy későbbi kárrendezés esetére. Nagy értékű műszaki berendezések, bútorok stb. számláit viszont őrizzük meg!

Tippek

 • Válasszunk komoly múlttal rendelkező, nemzetközi háttérrel bíró biztosítót!
Biztositas-lakas.jpg
 • Albérlőként is bármikor köthetünk online lakásbiztosítást. Érdemes előbb utánajárni, hogy a tulajdonosnak van-e az ingatlanra lakásbiztosítása, mert ez esetben csak az ingóságokra van értelme nekünk lakásbiztosítást kötni. Ha nincs a főbérlőnek ingatlanbiztosítása, akkor albérlőként egyszerre köthetünk biztosítást az építményre és a benne lévő értékeinkre is, akár betörés, csőtörés vagy természeti károk esetére is. Az épületbiztosítás ilyen esetben a bérlő helyreállítási kötelezettségéig terjed.
 • A kedvezőbb díj szempontjából is érdemes online kötni a lakásbiztosítást, mivel számos biztosító online kedvezőbb áron kínálja ingatlanbiztosításait.
 • Mi az a lakásbiztosítás indexálás és mi alapján történik? A lakásbiztosítás értékkövető biztosítás, ami azt jelenti, hogy a biztosítás biztosítási összegei és az éves díj is követi a Központi Statisztikai Hivatal éves fogyasztói árindexét. Az infláció figyelembe vételével minden biztosítási évfordulón a KSH által közzétett éves fogyasztói árindex mértékével módosulnak a biztosítási összegek és ezzel együtt a biztosítási díj is.


Amire szükséged lehet

 • Az épület típusa
 • Irányítószám
 • Az épület falazatának anyaga
 • Az ingatlan tetőzetének típusa
 • A lakás vagy ház alapterülete
 • További adatok a biztosítani kívánt dolgokról
 • Állandóan lakott-e az ingatlan


Figyelmeztetések

 • Megbízás visszaküldése az online alkusz részére! Ha online alkusz oldalon keresztül kötünk lakásbiztosítást, akkor ne feledkezzünk el róla, hogy az alkusz részére az alkuszi megbízást vissza kell küldeni aláírva!
 • A nyaralókra speciális lakásbiztosítási feltételek vonatkoznak! Ha hétvégi házra, nyaralóra, azaz olyan ingatlanra szeretnénk online lakásbiztosítást kötni, amely nem állandóan lakott, akkor alaposan nézzünk utána a biztosító feltételeinek. Ha káresemény történik, és kárrendezésre kerül sor, nem köteles fizetni a biztosító, ha a biztosításkötéskor nem volt feltüntetve, hogy nem állandóan lakott épületről van szó.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

UNION24