LCD tévét választani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 84.1.194.68 (vitalap) 2012. november 15., 09:16-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

Hogyan kell LCD tévét választani?

OutdoorTV.jpg

Manapság már nehéz elképzelni olyan háztartást, ahol nem találunk (legalább egy) tévét. Nem mindegy azonban, hogy lakásunk melyik helyiségében szeretnénk használni, mennyi fény jut be a szobába, mekkora a tűréshatárunk a villanyszámlát illetően, illetve milyen csatornákat nézünk szívesebben. Tehát, mint az életünk számos területén, kifizetődőbb tudatosan dönteni, televízió vásárlása esetén is jó, ha tisztában vagyunk saját igényeinkkel és azzal, hogy hol és milyen célra fogjuk használni a készüléket.


Lépések

 1. Ha a nappaliban szeretnénk használni a készüléket, az LCD tévé jó választás, mert magas fényereje van, így erős fényben is éles képet ad, emellett energiatakarékos, így nem terheli meg túlzottan a villanyszámlát sem.
 2. Menjünk el egy olyan áruházba, ahol hozzáértő eladók segítségével tudjuk kiválasztani leendő tévénket.
 3. Felbontás, képminőség: alacsonyabb felbontás alkalmas HD adások és DVD filmek nézésére, viszont ha Full HD vagy Blu-ray minőséget szeretnénk, vagy X-box, Playstation játékokat játszanánk, akkor magasabb felbontású készüléket válasszunk.
 4. Színhűség: a legolcsóbb tévék kontraszt aránya alacsonyabb, ezért a kép fakóbb, viszont már a közép árkategóriás készülékeknél egyre szebb színekkel találkozhatunk.
 5. Hangzás: ha sokszor szeretnénk DVD filmeket nézni, akkor válasszunk olyan készüléket, amelynek menüjében lehetőség van a magas és mély hangok arányának és a balansz beállítására a tökéletes mozi élményért.
 6. Válaszidő: az LCD tévék esetében lassabb a reakcióidő, mint pl. a plazmatévéknél, ezért ha igazi játékélményt keresünk, akkor azt a magas árkategóriájú készülékeknél találhatjuk csak meg.
 7. Extrák: gondoljuk át, hogy milyen extra funkciókra lesz szükségünk, például megelégszünk az időzített kikapcsolás, teletext, gyermekzár gombokkal, vagy szükségünk lesz majd USB, HDMI vagy akár SCART csatlakozókra is.
 8. Dizájn: mivel a tévénk lakásunk dísze is, ezért keressük a letisztult, elegáns formákat, ám ne feledkezzünk meg egy percre sem az anyagminőségről!

Tippek

 • Részesítsük előnyben a személyes vásárlást az online webáruházak helyett, mert az eladók szaktudásukkal segíthetnek a választásban.
 • Mérjük fel saját igényeinket és kérjünk tanácsot.
 • Ismerőseink tapasztalatai is hasznunkra lehet.


Amire szükséged lehet

 • szakképzett eladó
 • elképzelés a leendő tévédről
 • pénz


Figyelmeztetések

 • A sportközvetítéseknél előfordulhat, hogy a gyors mozgásokat nem tudja tökéletesen követni a képernyő, ezért a finom részletek olykor eltűnhetnek.
 • Az LCD tévék áraiban határ a csillagos ég, ezért is fontos, hogy legyünk tisztában saját igényeinkkel, ne maradjanak kihasználatlanul drága extra funkciók.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Bya