Lámpát választani a nappaliba

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell lámpát választani a nappaliba?

Lampa-valasztas-kisokos-2.jpg

A nappali az otthon egyik legfontosabb központi helyisége, ahol sok időt töltünk pihenéssel, szórakozással vagy akár vendégeink fogadásával. Az ideális világítás kiválasztása nemcsak a dekorációtól függ, hanem a funkcionalitástól és a komforttól is. Íme, néhány ötlet és javaslat, amelyek segíthetnek megtalálni az ideális lámpát a nappaliba.

Lépések

 1. Világítási cél meghatározása: Először is tisztázzuk, milyen célra szeretnénk világítást a nappaliban. Például: általános világítás, olvasóvilágítás, díszvilágítás, esetleg a nappaliban végzett home office megfelelő fényviszonyainak megteremtése a cél? A különböző igények esetén az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni.
  • Általános világítás: Ez a fajta világítás biztosítja a nappali alapvető megvilágítását. Általában mennyezeti lámpával, függesztett lámpákkal oldható meg.
  • Munkavilágítás (home office): Ha a nappaliban dolgozol vagy tanulsz, fontos olyan lámpát választani, amely elegendő fényt biztosít ezekhez a tevékenységekhez. Ebben az esetben az asztali lámpák, illetve állólámpák lehetnek ideálisak.
  • Hangulatvilágítás: Ha kellemes, nyugtató környezetet szeretnél teremteni, a melegfényű lámpák és a szabályozható fényerősségű megoldások kiválóak lehetnek. Ezeken kívül az oldalfalakon elhelyezett karos lámpák segítségével is nagyon hangulatos megvilágítás érhető el.
  • Dekoratív világítás: Ha a világítás a dekoráció része, válassz egyedi, stílusos lámpákat, amelyek már önmagukban, puszta jelenlétükkel díszítő elemként funkcionálnak!
  • Olvasóvilágítás: Ha olvasni szoktál a nappaliban, fontos egy olyan lámpa, amely elegendő fényt biztosít anélkül, hogy zavarná a szemedet. Csakúgy, mint a munka esetében, egy irányítható fejű állólámpa vagy olvasólámpa lehet ideális.
 2. Stílus és dizájn figyelembevétele: A lámpa kiválasztásakor a funkcionalitás mellett a stílus és dizájn is kulcsfontosságú. A megfelelő lámpa nemcsak a szükséges fényt biztosítja, hanem jelentősen hozzájárul a nappali összképéhez és hangulatához is. A stílusos megjelenésű lámpa önmagában is díszítő elemként funkcionálhat. Íme: néhány tipp a stílus és dizájn figyelembevételéhez:
  • Összhang a nappali stílusával: Válassz olyan lámpát, ami harmonizál a nappali többi elemével. Ha a nappalid modern stílusú, egy minimalista vagy futurisztikus megjelenésű lámpa szuper választás lehet. Hagyományos vagy rusztikus stílusú nappaliba ugyanakkor antik hatású vagy klasszikus formájú lámpák illenek jól.
  • Színek és anyagok: Figyelj arra, hogy a lámpa színe és anyaga összhangban legyen a nappali többi részével. Például, ha a nappalidban sok a faelem, egy falábú állólámpa vagy fakeretes mennyezeti lámpa lehet jó választás.
  • Dekoratív lámpák: Ha a célod, hogy a lámpa önmagában is figyelemfelkeltő dekorációs elem legyen, válassz egyedi vagy művészi dizájnú lámpát. Ilyen lehet például egy extravagáns formájú mennyezeti lámpa vagy egy kézzel festett kerámiából készült asztali lámpa.
  • Stíluskeverés: Ne félj a stílusok keverésétől. Egy modern nappaliban egy vintage stílusú lámpa érdekes kontrasztot teremthet és egyedi hangulatot adhat a térnek.
  • Figyelem a részletekre: Néha a legapróbb részletek is jelentős hatással lehetnek a lámpa megjelenésére. Például, egy szépen kidolgozott lámpaernyő vagy egyedi formájú fényforrás is jelentősen befolyásolhatja a lámpa összhatását.
 3. Mérlegeljük a helyet és a tér nagyságát: Egy nagyobb nappali számára lehet, hogy többféle világítási forrásra van szükség, míg egy kisebb térben egy központi lámpa elegendő lehet.
 4. A fényerősség és színhőmérséklet kiválasztása: Figyelj oda a lámpa fényerejére és színhőmérsékletére! A melegfehér fény kellemesebb és barátságosabb hangulatot teremthet, míg a hidegfehér fény inkább funkcionális területekre, így például olvasáshoz, ajánlott. A megfelelő fényforrás kiválasztása a színhőmérséklet alapján történik, amit a lámpák Kelvinben (K) megadott értéke határoz meg. Melegfényű világításnak nevezzük a 2700-3300 K értékű otthonos, kellemes fényt. A semleges, fehér fény a 3300-5300 K közötti tartományba (inspiráló hatású, élénkíti a felhasználót), míg a hidegfényű a 5300 K (koncentrációt emeli) vagy afeletti tartományba esik.
 5. Energiahatékonyság: Válassz energiatakarékos LED-es világítást. Ez a technológia 80-85%-kal gazdaságosabb felhasználást tesz lehetővé a korábbi hagyományos, izzószálas lámpákhoz képest.

Tippek

Lampa-valasztas-kisokos-1.jpg

 • Ha lehet, válassz dimmelhető lámpát, így könnyen változtathatod a fényerősséget a

kívánt hangulatnak megfelelően!

 • Kombinálj különböző eltérő világítási típusokat és lámpákat a nappaliban a legjobb hatás érdekében!

Amire szükséged lehet

 • Lámpák, amelyek a megfelelő színhőmérséklettel és fényerősséggel rendelkeznek.
 • Dimmelhető kapcsoló, ha változtatható fényerősségű fényforrást választasz.

(Lámpatestek esetében már általában a távirányító tartozék, aminek a segítségével működtethető dimmfunkció, vagy akár egy sima falikapcsoló segítségével 3 lépésben szabályozható a fényerő, ugyanakkor adott esetben fényforrás vagy lámpatest is lehet Bluetooth-on vagy WI-FI-n keresztül applikáció segítségével okoseszközről szabályozható, ilyenkor szintén nem szükséges a kapcsolócsere. Tehát erre ritkán lesz szükség, leginkább csak nem okos, de dimmelhető fényforrások esetében.)

 • Világítási terv vagy vázlat, hogy láthasd, hol helyezkednek el a különböző világítási források.

Figyelmeztetések

 • Mindig győződj meg arról, hogy a lámpák megfelelnek az elektromos

specifikációinak, és ne terheld túl az elektromos rendszert.

 • Közvetlenül az elektromos hálózatba kötendő lámpák (pl. mennyezeti lámpák)

beszerelése esetén fordulj szakemberhez, ha pedig mégis te magad szeretnéd bekötni az eszközt, előtte mindenképpen áramtalanítsd a teljes lakást. Fontos az is, hogy ilyenkor a biztosítótáblánál legyen valaki, aki ügyel arra, hogy az áramot ne kapcsolják vissza addig, amíg a szerelés tart.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell