Kutyatámadás ellen védekezni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kutyatámadás ellen védekezni?

Kutyatamadas.jpg

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy egy kutya megtámadja, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit kell tenni ilyen esetben. Fontos, hogy a gyerekeidet is tanítsd meg ezekre, hiszen ők, illetve az idősek vannak a legnagyobb veszélyben.

[szerkesztés] Lépések

 1. Előzd meg a bajt!
  • A kutyatámadások hátterében mindig az emberi gondatlanság áll, helytelenül tartják az ebet, agresszívan bánnak vele vagy idővel kiteszik a szűrét, így az éhes, rémült kutya könnyebben válik fenevaddá. Ezért csak akkor tarts kutyát, ha megfelelően tudod gondozni, így elkerülheted, hogy ellened vagy mások ellen forduljon. Emellett jó, ha a kutyát elviszed kutyaiskolába, ahol valóban szakszerűen tanítják meg a helyes viselkedésre.
  • Biciklivel ne hajtsunk el a kutya mellett, inkább csak toljuk úgy, hogy a bicikli a kutya és köztünk legyen.
  • Ha futunk, és látjuk, hogy egy kutya nagyon figyel ránk, inkább lassítsunk, és gyalogoljunk amíg távolabb nem kerülünk tőle.
  • Ha gyalogosan vagyunk, lassan, nyugodtan menjünk át az úttest másik oldalára.
 2. Maradj nyugodt! Nos, ez ugyan az adott helyzetben bizonyára elég nehéz lesz, de próbálj higgadt maradni. Semmiképpen ne próbálj meg elszaladni, mivel ezzel felébresztheted a kutyában a zsákmányszerző ösztönt, ráadásul így könnyebben okozhat sérüléseket. Ne kezdj kiabálni, jajgatni, ne kapkodd fel a kezeidet, ne toporogj - mindezekkel a félelmedet árulod el, ami fokozhatja a kutya támadó kedvét. Inkább állj mozdulatlanul egy helyben. A kutyák többsége ezt hamar elunja, és elsomfordál.
 3. Ügyelj arra, hogy ne légy fenyegető! Ne mosolyogj (ezt vicsorításnak veheti), ne állj vele szembe (inkább kissé féloldalasan, de úgy, hogy lásd) és kerüld a szemkontaktust. Azt próbáld a viselkedéseddel üzenni - akár félhangosan mondogathatod is a kutyának -, hogy ha ő nem bánt téged, te sem bántod őt.
 4. Légy határozott! Állj egyenesen, esetleg próbálkozz határozott utasításokat adni az állatnak (Nem! Állj! Feküdj! Maradj! Menj haza!).
 5. Ha a kutya megnyugodott kissé, nagyon lassan kezdj el hátrálni vagy térj ki oldalra. Csak akkor fordíts hátat az ebnek, ha már két-háromszáz méternyire eltávolodtál, és ekkor sem árt néha visszatekinteni.

[szerkesztés] Ha a kutya már támad…

 1. Ilyenkor már semmiképp ne kiabálj a kutyával.
 2. Ne rugdoss vagy hadonássz, mert csak nagyobb támadási felületet biztosítasz neki! Ne üsd a fejét, mert a koponyán úgysem tudsz így sérülést okozni. Ha már támad, akkor a szemét és az orrát érdemes támadni.
 3. Védd magad! Ha van táskád, tedd magad elé, miközben – ha van rá lehetőség – nagyon lassan hátrálj valami felé (pl. autó), amivel védeni tudod a hátad. Ha biciklivel vagy, csak akkor kelj versenyre a kutyával, ha valóban profi vagy, mert a legtöbb kutya még így is gyorsabb, ráadásul tekerés közben védtelen vagy. Inkább tedd magad elé a bringát, hogy ez is védjen. Ha van nálad egy pulcsi vagy kabát, és a kutya már támadni készül, azt lengesd előtte (de ne hadonássz vele), így valószínűleg annak ugrik majd neki.
 4. Védd a lágy részeidet! Ha végképp nincs mit tenni, gömbölyödj össze a földön, a kezedet kulcsold hátra a nyakad körül.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha gyakran sétálunk olyan helyeken, ahol kóbor kutyák tanyáznak, jobb beszerezni egy gázsprayt.
 • Ha a kutya meg akar szagolni, hagyd neki, de inkább a karodat, könyöködet nyújtsd felé, ne a kezedet. Ha meggyőződik róla, hogy nem jelentesz fenyegetést neki, a legtöbbször továbbáll. Sose tégy felé hirtelen mozdulatot, ne tedd rá a kezed, ne fogd meg, mert ezeket fenyegetésnek veheti.
 • Nem minden kutya akar támadni, lehet, hogy éppenséggel csak kíváncsi. Az agresszív kutya merev testtartású, szeme dülledt, a szőrét a gerince mentén felborzolja, vicsorít.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • higgadtság

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Semmilyen körülmények között ne hagyj egyedül egy csecsemőt vagy kisgyermeket kutyával.
 • Ne nyúlj át kerítésen megsimogatni egy kutyát, mert a területét védő kutya hajlamosabb támadni.
 • Ha megharapott minket egy kutya, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki, Kiscsillag