Konzervdobozból wifi antennát csinálni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2011. október 13., 08:40-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell konzervdobozból wifi-antennát csinálni?

Konzervantenna-hogyan-kell.jpg
Nem ér el mindenhová a wifi? Szeretnél a másik szobából is rácsatlakozni a drótnélküli hálózatra? Olyan megoldást keresel, amivel fillérekből növelheted a wifi hálózat hatósugarát? Nem kell mérnöknek lenned, hogy mindez teljesüljön! Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan kell konzervdobozból házilag olyan antennát készíteni, amivel jelentősen növelheted a wifi lefedettséget. Így akár a szomszéddal is egy netet használhattok közösen.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezd be a konzerv wifi antenna elkészítéséhez szükséges kellékeket! Mindössze pár forintból vásárold meg az N-típusú csatlakozó aljzatot, kell még négy kis csavar és hozzá passzoló anya, egy rövid, vékony szigetelt vezeték, illetve egy konzervdoboz!
 2. Határozd meg azt a helyet a konzervdobozon, ahová a csatlakozást be kell fúrni! A konzervantenna működése szempontjából kritikus, hogy hová kerül a csatlakozás. Ezt egy viszonylag bonyolult képlet alapján számolható ki, de szerencsére létezik egy egyszerű kalkulátor, ami azonnal megadja a megfelelő helyet. Látogass el a [1] oldalra. Az itt található kalkulátorba írd be a konzervdobozod átmérőjét inch-ben, majd kattints a Calculate gombra. Ezt követően a „1/4 Guide Wavelength” sorban megkapod azt az értéket inchben, mely megadja, hogy a konzervdoboz tetejétől számítva milyen távolságban kell elhelyezni a csatlakozó középpontját.
 3. Az N-típusú csatlakozó méretei alapján fúrj lyukakat az előbbi kalkuláció által meghatározott helyre, a konzervdobozba! A csatlakozónak kell egy nagyobb lyuk, amin maga a középső hengeres rész megy át, ezen kívül kellenek még lyukak – általában négy darab - a csatlakozó rögzítéséhez. A lyukak helyét érdemes pontosan kimérni, majd ezt követően elvégezni a furásokat.
 4. Készítsd el a szondát! Dugd be a csatlakozó hátsó részében található lyukba a rézdrót, majd ezt követően vágd le úgy a végét, hogy a látható rész hossza 1,21 inch legyen (1 inch = 2,54 cm, tehát a kilógó résznek durván 3 cm hosszúnak kell lennie).
 5. Rögzítsd az N-típusú aljzatot a konzervdobozra! Ha pontosan mértél, a csatlakozó éppen belepasszol a konzervdobozba, ezt követően rögzítsd a csatlakozót a peremen és a konzervdobozon az egybeeső lyukakon átvezetett csavarokkal és anyákkal. A csatlakozóban elhelyezett szondának a konzervdoboz belsejébe kell néznie! A nehezén már túl is vagy!
 6. Csatlakoztasd a konzervantennát! N-típusú dugóval ellátott kábel segítségével csatlakoztasd a konzervantennát az access pointhoz, vagy a wifi kártyához.

[szerkesztés] Tippek

 • Válassz olyan konzervdobozt, aminek az átmérője kb. 7,5-8 cm, a doboz magassága a tapasztalatok szerint nem befolyásolja az antenna erősségét.
 • A rézdrótnak bele kell férni az N-típusú csatlakozó hátoldalába (ami összeszereléskor a konzervdoboz belsejében lesz).
 • Ha még jobb eredményt akarsz elérni, rakd fel a routeredre a ddrt-t, melynek segítségével jelentösen növelhezed a router által kiadott jel erősségét.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • N-típusú, koax kábelek összekötésére szolgáló csatlakozó aljzat (kb. 600-1000 forint)
 • Négy kis csavar és hozzá passzoló anya (az N-típusú csatlakozó rögzítéséhez)
 • Egy rövid (kb. 4 cm hosszú), vastag rézdrót.
 • Egy konzervdoboz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha elsőre nem sikerül tökéletesen, ne add fel, a jól elkészített konzervantenna jelentősen növeli a wifi hálózat hatásfokát.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Hogyan építsünk konzervantennát a wifi hatótávolságának növelése érdekében?

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki