Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Kommunikálni egy hallássérült emberrel

Szerkesztés Hogyan kell kommunikálni egy hallássérült emberrel?

Hallasserult-kommunikacio.png

A hallássérült szó magában foglalja a nagyothallókat – akik általában hallókészüléket viselnek, és észlelnek bizonyos hangokat –, valamint a siketeket, akik viszont egyáltalán nem hallanak, így általában jelnyelvvel kommunikálnak. Ha egy hallássérült emberrel szeretnél közölni valamit, kis odafigyeléssel is sokat tehetsz azért, hogy jobban értsék a mondandódat. Az alábbiakban többféle szituációs helyzethez adunk útmutatást.

Szerkesztés Lépések

Szerkesztés Négyszemközti kommunikáció

 1. Próbáld felhívni magadra a siket vagy nagyothalló személy figyelmét. Szólítsd meg, próbálj a szemébe nézni, ha ez nem megy, finoman érintsd meg a vállát.
 2. Vegyél fel megfelelő pozíciót! Állj teljesen szembe a hallássérült emberrel, kicsit messzebb, mint általában megszokott – ha 1,5-2 méterre vagy, akkor nemcsak az arcod, hanem a testbeszéded többi eleme (például a kézmozdulataid) is jobban láthatók. Ügyelj arra, hogy te legyél a fényforrással szemben, az arcodra lehetőleg ne essen árnyék.
 3. Jelezd előre, miről akarsz beszélni! Különösen a szájról olvasó hallássérülteknek fontos, hogy előre ismerjék a beszélgetés témáját, így könnyebben be tudják azonosítani a szavakat. Esetenként elég pár szó is: Elmondom, hogyan kell felkészülni erre a feladatra… Ha témát váltasz, azt is jelezd!
 4. Beszélj tisztán és érthetően! Ne emeld fel a hangod, mert ilyenkor máshogy mozog a szád, és ez megnehezíti a siket személy dolgát. Tartsd a normál hangerőt, de próbálj figyelni a tiszta kiejtésre. Használj rövidebb, egyszerűbb mondatokat! A beszéd tempója legyen kicsit lassabb, tarts valamivel nagyobb szüneteket – mivel a hallássérülteknek egyszerre több dologból (szájmozgásból, testbeszédből, szövegkörnyezetből) kell kikövetkeztetnie, mit akarunk mondani, ez hosszabb időt igényelhet.
 5. Tartsd a szemkontaktust! Mivel a legtöbb hallássérültnek (sok nagyothallónak is) fontosak az arckifejezések és a szájmozgások, mindig ügyelj arra, hogy ezek világosan láthatóak legyenek. Ne nézz lefelé a telefonod képernyőjére, ne fordulj el arra, amerre mutatni akarsz – vagy ha így kell tenned, előbb fejezd be a mondatot, és csak azután fordítsd el az arcod.
 6. Használd a tested! A beszéd mellett sok mindent lehet jelezni arckifejezésekkel, kézmozdulatokkal, egy kis pantomimmel, szóval bátran alkalmazd ezeket. Ha például kérdezni akarsz valamit, húzd fel a szemöldököd –a hangsúlyok helyett csak így tudod kifejezni, hogy kíváncsi vagy a másik véleményére. Figyelj arra, hogy a jelzéseid lehetőleg egyértelműek legyenek, bár nem kell a végletekig eltúlozni őket.
 7. Kérdezz vissza! Időnként bizonyosodj meg arról, hogy a hallássérült ember megértette-e, amit közölni akartál. Ne csak egyszerű eldöntendő kérdést használj (Ért engem?), nyugodtan tegyél fel olyan kérdést, amire pár szóval, gesztussal kell válaszolni (pl. Tehát hány példányban van szükség a dokumentumokra? Kettő.).
 8. Ha végképp nem sikerül megértenetek egymást, vegyél elő tollat és papírt (esetleg egy okostelefont), és írásban folytassátok a kommunikációt!

Szerkesztés Csoportos találkozók, előadások

 1. Biztosíts lehetőséget a hallássérült embernek, hogy a számára megfelelő helyet foglalhassa el a teremben! Nagyothallók sokszor használnak kis mikrofont, amely felfogja és a hallókészülékhez továbbítja a hangokat (esetleg felveszik az előadást). Tedd lehetővé, hogy ezeket a műszaki berendezéseket elhelyezhessék az előadó közelében.
 2. Előadóként ügyelj arra, hogy négyszemközti kommunikációnál leírtak szerint beszélj. Igyekezz a hallássérült ember felé fordulni, beszéd közben ne fordítsd el az arcod – ha el kell fordulnod, addig inkább ne szólalj meg.
 3. Használj táblát, projektort, vizuális segédeszközöket! Az idegen (szak)szavakat, neveket, dátumokat mindig írd fel, hogy pontosan érthetőek legyenek. Használj sok diagramot, ábrát, amelyekhez magyarázó feliratokat is érdemes készíteni. Adj időt arra, hogy a hallássérült elolvassa a feliratot, értelmezze a látottakat, mielőtt újra beszélni kezdenél. Ügyelj arra is, hogy magyarázás közben ne az ábrát nézd, hanem fordulj a csoport felé.
 4. Ha a közönségnek valamiért el kell fordítaniuk rólad a tekintetüket (például arra kéred őket, hogy írják fel a nevüket egy papírra), akkor tarts szünetet az előadásban – hiszen a siket ember nem tud követni, ha nem nézhet rád.
 5. Ha a találkozó egy részében többen is beszélnek az előadón kívül (például kérdéseket tehetnek fel vagy elmondhatják a véleményüket), akkor tarts szigorú „menetrendet”. A soron következő megszólalóra mutass rá és kérd meg, hogy álljon fel, így a hallássérült személy felé fordulhat, olvashat a szájáról, testbeszédéből. Ne hagyd, hogy többen egymás szavába vágjanak, inkább tartass kis szüneteket a hozzászólások, kérdések és válaszok között.
 6. Érdemes írásban is eljuttatni a hallássérült résztvevő számára az előadás vázlatát, kivonatát.

Szerkesztés Kommunikáció tolmács segítségével

 1. A beszélgetés során mindig a hallássérült felé fordulj, ne a tolmácshoz beszélj! Nyugodtan szólítsd meg közvetlenül a siket/nagyothalló embert, a tolmács ezt megfelelően fogja közvetíteni. (Pl. ezt mondd: „Kíváncsi vagyok az Ön véleményére is”; ahelyett, hogy a tolmácsnak mondanád: „Az ő véleményét is szeretném hallani”).
 2. Figyelj arra, hogy a tolmács csak egy kis csúszással tudja közvetíteni az elhangzottakat. Tarts nagyobb szüneteket, várd meg, amíg befejezi az új információk átadását.
 3. Ha szakmai témáról lesz szó, és tudod, hogy tolmáccsal érkezik valaki, érdemes előre eljuttatni számára az előadás vázlatát, hogy a tolmács felkészülhessen a szakszavakból, kifejezésekből.
 4. Ha rendezvény szervezése során neked kell egyeztetned a tolmácsolás szükségességéről hallássérült vendég részére, akkor az alábbiakat érdemes tisztázni:
  1. Milyen típusú segítségre van szükség (van, aki magyar jelnyelvi tolmácsot kér, másnak jelesített magyarban járatos tolmács tud többet segíteni, és van olyan is, akinek elsősorban a felszólalások, csoportmunkák idején van szüksége egy helyette beszélő tolmácsra.)
  2. Időtartam (ha az előadás, találkozó sokáig tart, akkor váltott tolmácsokra lehet szükség.)
 • Ha többen vesztek részt a kommunikációban, mindig figyeljetek arra, hogy egymás után szóljatok, és jelezzétek is, hogy ki következik. Így a hallássérült személy a beszélő felé fordulhat.
 • Ha kiegészítésképpen írást is használtok a jobb megértés érdekében, akkor sem kell minden szót leírni, elég a nehezebben érthető, de fontos szavakat feltüntetni. Adj időt arra, hogy a hallássérült partnered elolvassa az írást, várd meg, amíg újra rád néz, csak ekkor beszélj tovább.
 • Ha hallássérült emberrel beszélsz, ügyelj arra, hogy semmi ne takarja el a szád (pl. sál, mikrofon). Ne rágózz, ne próbálj evés közben beszélni. Ha például köhögnöd kell, és emiatt egy percre eltakarod a szád a kezeddel, csak azután folytasd a beszédet, hogy az arcod újra láthatóvá válik.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • Empátia és odafigyelés
 • Egy kis türelem
 • Esetleg íróeszköz, papír (okostelefon)

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Ha csöng a telefon vagy valaki kopogtat az ajtón, és emiatt meg kell szakítanod a beszélgetést, akkor erre külön hívd fel a hallássérült ember figyelmét, kérj elnézést és pár perc szünetet. A hallássérültek többsége nehezen észleli az ilyen zajokat, és nem értik, miért kezdesz el hirtelen mással foglalkozni.
 • A hallássérülteknek gyakrabban kell tisztázniuk, hogy pontosan értettek-e mindent, ezért előfordul, hogy többször is visszakérdeznek. Erre érdemes felkészülni, időt szánni az információk pontosítására. Ha valamit az ismétléskor sem sikerül tisztázni, akkor harmadszorra nem érdemes ugyanazokat a szavakat elismételni, inkább próbáld más kifejezésekkel, egyszerűbb formában megértetni magad.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki