Klikkerrel fekvésre tanítani

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell klikkerrel fekvésre tanítani?

Liedown.jpg

Miután elsajátítottad az ültetés alapjait, készen álltok a továbblépésre! A fektetés egy újabb gyakorlat, ami az alapengedelmességhez tartozik. Ebben a cikkben megtanulhatod azt is, hogy milyen az, amikor nem spontán tevékenység alapján jutalmazol, hanem megmutatod a kutyádnak, hogy mit szeretnél kérni tőle!

Lépések

 1. Alkalmazd a rávezetéses módszert! Ha kutyád véletlenül sem ajánl fel önként valamilyen gyakorlatot, amit te el szeretnél érni, kicsit rá tudsz segíteni. Vegyél a kezedbe egy jutalomfalatot, és szorítsd össze a markod annyira, hogy az eb ne férjen hozzá! Ültesd le magad elé a kutyádat, majd tedd az orra elé a kezed, amiben a jutalom van! Ezután engedd le a kezed, így az a földre kerül, oda ahova a kutya orra is érkezne, fekvés esetén.
  • Ha felugrik: Ebben az esetben állj fel, majd fordíts hátat kutyádnak, és ne foglalkozz vele! Ha kicsit lenyugodott, és úgy érzed készen áll folytatni, ismételd az előző pontban leírtakat!
  • Ha követi a kezed: Ahogy látod, hogy nekikezd a gyakorlatnak, nyomj egy klikkert, és azonnal nyisd ki a tenyered! Nem baj, ha felugrik, és úgy eszi meg a jutalmát. Néhány alkalom után gyakorold ezt különböző helyeken, így a kutya tud általánosítani!
 2. Lépj tovább! Ha a jutalommal teli kezed hatására már biztos lefekszik, ideje továbblépni. Ezúttal ne legyen a bezárt öklödben jutalomfalat, és próbáld a begyakorolt mozdulatsorral lefektetni a kutyát! Egy idő után már ki is nyithatod öklödet, és mutathatsz lefelé!
 3. Ismételd meg hanggal! Ha már magabiztosan megy ez is, kezdődhet a hangjel bevezetése. Használd a kézjelet, majd mondd ki, hogy „fekszik”! Ismételd 40-50 alkalommal! Ezt követően próbáld meg csak a hangjelet használni, ha működik, akkor klikk és jutalom együtt!

Tippek

 • Az utolsó pontnál fontos, hogy ne változzon semmi más, csak a kézjel maradjon el! Ha eddig guggoltál kutyád előtt vagy mellett, továbbra is csináld így, különben túl sok minden fog számára változni, és nem fogja érteni! Miután magabiztos a gyakorlat, apránként változhat ez is!
 • Mindig őrizd meg türelmed, mert csak így érhettek célba!
 • A hely és a pozíciók legyenek minél változatosabbak, így a későbbiekben kutyád minden esetben hallgatni fog az utasításra!

Amire szükséged lehet

 • Jutalomfalatok,
 • klikker,
 • türelem.

Figyelmeztetések

 • Mindig akkor hagyd abba, amikor még látod kutyádon, hogy készségesen cselekszik!
 • Előfordulhat, hogy kutyád nem úgy cselekszik egyből, ahogy te azt elvárnád, így csináld addig a feladatot, míg el nem éred a várt reakciót!
 • Ha megijed kutyád a klikker hangjától, olvasd el a „Hogyan kell a klikkert használni (kezdőknek)?” című cikket!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi