Utoljára módosítva 2017. február 13., 13:55-kor

Klikkerrel ülésre tanítani

Szerkesztés Hogyan kell a klikkerrel ülésre tanítani?

Klikker ül.jpg

Miután elsajátítottad a klikker használatának alapjait, ideje tanítanod is valamit kedvencednek! Az ültetés és a fektetés alapgyakorlatok, melyek könnyebbé teszik a mindennapokat. Ha a kutyádnak nyugton kell maradnia, vagy csak sétálás előtt fel szeretnéd rá rakni a nyakörvét, jó, ha tudja ezeket az elemeket.

Szerkesztés Lépések

 1. Készülj fel az új gyakorlatra! Végy magadhoz legalább 50 jutalomfalatot és a klikkert! A következőkben fontos lesz megőrizni a türelmed, ugyanis meg kell majd várnod, míg kutyád magától cselekszik.
 2. Melegíts be kutyáddal! A feladatod hasonló lesz, mint a kondicionálás során, ami azt jelenti, hogy nem egyből jutalomfalatot kap, hanem előbb klikkelsz, majd azt követően jöhet a finom falat! Ezúttal azonban már nem mindegy, hogy mikor kapja az impulzust!
 3. Klikkelj a megfelelő pillanatban! A következőkben folyamatosan figyelemmel kell kísérned kedvencedet, aki valószínűleg mindenfélét fog csinálni. Amikor leül magától, már nyomd is a klikket, majd adj jutalomfalatot! Ha feláll a klikker hangjára, és úgy eszik, az nem gond.
 4. Folyamatosan figyeld a kutyád! Ismételd meg a dicséretet, ahányszor földet ér a feneke! Mindezt 8-10 alkalommal tedd, utána érdemes pár perces szünetet tartani!
 5. Hagyd abba a csúcson! Addig érdemes befejezni, amíg még figyel rád a kutyád. A gyakorlat végét több jutalomfalattal, akár egy maroknyival is díjazhatod!
 6. Ezúttal hanggal utasítsd! Egy idő után észre fogod venni, hogy kutyád keresi a dicséretet, így egyre többször leül. Ha már meg tudod előre mondani, hogy mikor tervez leülni, akkor mondd ki az „ül” parancsot, még mielőtt a feneke földhöz érne! Ezt 40-50 alkalommal érdemes ismételni, hogy a hang és a tevékenység összekapcsolódjon.
 7. Tesztelj! Mikor a kutya éppen nem tervez leülni, mondd ki a vezényszót! Ha kutyád engedelmeskedik, azonnal jutalmazd, ha nem, folytasd a cselekvéssel párhuzamos hangadást! Ha a kedvenced leül a hangjel hatására, csak akkor jár a klikk és a falat együtt, a spontán leülésekért nem.

Szerkesztés Tippek

 • Soha ne légy türelmetlen! Ha spontán viselkedést szeretnél rögzíteni, bizony meg kell várnod, míg kutyád magától cselekszik.
 • A klikker és pár jutalomfalat mindig legyen kéznél, ha kutyád közelében vagy, kivétel persze, ha tényleg csak kikapcsolódni szeretnél vele.
 • Törekedj arra, hogy minél változatosabban, más helyeken, illetve pózokban klikkerezz kutyádnak!

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • Jutalomfalatok,
 • klikker,
 • türelem.

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Eleinte lehet, hogy meg lesz zavarodva kedvenced, de rá fog jönni, hogy mit is jelent, hogy csak az „ül” parancs utáni cselekvést díjazod.
 • Ne tántorítson el, ha kutyád nem úgy reagál elsőre, ahogy te szeretnéd!
 • Az elején, bizonyos esetekben megijedhet kutyád a klikker hangjától. Ha ezt tapasztalod, olvasd el a „Hogyan kell a klikkert használni (kezdőknek)?” című cikket!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi