Kiválasztani megfelelő számítógép perifériáinkat

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Daniel.bereczki (vitalap | szerkesztései) 2014. október 20., 19:32-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == Azok számára, akik életük egy jelentős részét töltik el számítógép/monitor előtt, érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk a m…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell Kiválasztani megfelelő számítógép perifériáinkat?

Azok számára, akik életük egy jelentős részét töltik el számítógép/monitor előtt, érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk a mikrokörnyezetükre, ezáltal az őket körülvevő perifériákra is. Ezek a perifériák mára olyan komplex és színes piacot alkotnak, hogy egy átlag felhasználó könnyen elveszhet a lehetőségek tárházában.


Lépések

Fontos kiválasztani a számunkra megfelelő (mind kényelemben mind funkcionalitásban) perifériákat. A cikkben a következő fontosabb eszközök, illetve azoknak meghatározó specifikációi kerülnek bemutatásra:

Monitor / Kijelző

Egér

Egérpad

Billentyűzet

Fej- és fülhallgató


  1. Monitor / Kijelző

Talán legfontosabb perifériaként, melynek megfelelő megválasztása nem csak kényelmi, de egészségügyi szempontok alapján is fontos, a monitor. Manapság egyre több, egyre komplexebb specifikációjú kijelzők jelennek meg a piacon. Ezek az extra specifikációk számtalan formában jelenhetnek meg, de pár fontosabb kiemelésével megkönnyíthetjük a döntést.

Képfrissítés: Egy kijelző egyik alaptulajdonsága a képfrissítése. Ez meghatározza a másodpercenként képpont frissítés történik – voltaképpen a kép másodpercenkénti frissítését jelöli -. Ez talán a legelhanyagoltabb, mégis legfontosabb specifikációk egyike, ugyanis a mai piacon domináns LCD kijelzők esetében, egy 100-144hz-es kijelző, jelentősen csökkenti a szemre gyakorolt negatív hatását, huzamosabb használat mellett, ellentétben a piacon elterjedt 60-75hz-es képfrissítéssel bíró társaikkal szemben.

Maximális felbontás: Manapság már a legtöbb kijelző képes a FULL HD felbontásra (1920*1080), ennek ellenére érdemes leellenőrizni.

Képátló / Méret: Fontos specifikáció a képátló, melynek megfelelő megválasztása nagyban függ a felhasználási céloktól. Irodai szintű napi használatra érdemes egy felső-közép méretkategóriába tartozó monitort (21-23”), míg játékra és filmnézésre és egyéb vizualitással kapcsolatos munkákra a nagyobb társaikat. (23-40”)

Válaszidő: LCD-paneles monitorok jellemzője, ezredmásodpercben (ms) mért időegység. Azt az időt jelöli, amennyi ahhoz kell, hogy egy képpont fényereje megváltozzon. 12ms feletti érték esetében már zavaró lehet, míg versenyjátékra ajánlott az 1-2-es ms. specifikáció.

  1. Egér

Mindennapi használatban talán legfontosabb különbség a vezeték illetve vezeték nélküliség, míg precíziós munkák során a szenzorok közötti differencia. Irodai használathoz érdemes a vezeték nélküli egereket alkalmazni – a legújabb lítium-ionos töltők akár több napi folyamatos használatot is bírnak -, míg precíziós munkához – tervezés, rajzolás, játék – érdemes vezetékeset választani. A vezeték stabilabb és gyorsabb átviteli közeget biztosít, többnyire USB csatlakozóval.

  1. Egérpad

A megfelelő egérpad megválasztása – a mai optikák fejlettsége miatt – többnyire csak a precíziós munkálatokat végző felhasználók számára fontos. Fontos megjegyezni, hogy a vastagabb szövet, illetve zselés csuklótámaszos egérpadok kifejezetten sokat segíthetnek azoknak, akik sokat kell, hogy gép előtt üljenek.

  1. Billentyűzet

A piac telítettsége miatt itt is javasolt 2 részre bontani ezt a periféria csoportot. Talán az átlag felhasználó számára legfontosabb különbség a vezeték illetve vezeték nélküliség lehet. A mai közép árkategóriás vezeték nélküli billentyűzetek már megbízhatóak, több gomblenyomás esetén sincs adatvesztés, használatuk kényelmes. Azok számára, akiknek fontosabb a terhelhetőség és megbízhatóság, érdemes vezetékes billentyűzetet választani (pl. játékosok), valamint javasolt a vezetékesek között is további specifikációkra odafigyelni. Érdemes mechanikus billentyűzetet vásárolni, ugyanis mind élettartamuk, mind precizitásuk meghaladja a többi billentyűzetét.

  1. Fej- és fülhallgató

A mindennapos használat során talán a kényelem a legfontosabb a felhasználónak, ám vannak olyan munkakörök ahol fontos a megfelelő minőségű fejhallgató megléte. A fülhallgatók legnagyobb előnye méretük, illetve hordozhatóságuk, ám minőségben elmaradnak a mai magasabb kategóriás fejhallgatóktól. Fejhallgatók esetében fontos megkülönböztetni a fül felületére felfekvő, valamit az egész fület betakaró fajtákat. Fontos a frekvencia tartomány, valamint a szigetelési képesség. Többnyire zeneiparban, valamint játékokban dolgozó emberek számára fontos a megfelelő fejhallgató.


Tippek

  • Vásároljon használt terméket! A mai IT világában, ezek az eszközök akár 10-15 évig is működnek hibák nélkül (megfelelő használat mellett) ezért a jelentősen olcsóbban beszerezhető használt termékektől se zárkózzon el.

Amire szükséged lehet

  • Egy személyi számítógép (PC), esetleg egy notebook melyhez az adott perifériákat csatlakoztatni tudod.


Figyelmeztetések

  • Fontos megjegyezni, hogy személyes kényelmének kialakítását ne a perifériánál kezdje, az élet számos fontosabb területén érdemes költekezésekbe bocsátkozni.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Daniel.bereczki, Hogyankell