Kiválasztani a fürdőszobai kerámiát

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2024. március 1., 09:40-kor történt szerkesztése után volt. („Kiválasztani a fürdőszobai kerámiát” levédve ([Szerkesztés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan) [Átnevezés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan)))
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell kiválasztani a fürdőszobai kerámiát?

Furdoszoba-keramia-kivalasztasa-1.jpg

A fürdőszoba esztétikájának és funkcionalitásának meghatározó elemei a szaniterkerámiák, így a mosdók és WC-k. A megfelelő kiválasztásuk kulcsfontosságú a kényelem és a stílus szempontjából egyaránt. Egy helyre gyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan válassz mosdót és WC-t a fürdőszobádba.

Lépések

 1. Méret és funkcionalitás: A fürdőszobai kerámia kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a praktikum és a térkihasználás. Mielőtt döntést hoznál, gondold végig, hogy ezeknek a berendezéseknek milyen elvárásokat kell teljesíteniük a mindennapi használat során. Például egy vendég WC esetében egy kompakt, falra szerelhető változat lehet a legjobb választás, míg egy családi fürdőszobában a nagyobb méretű, öblítőtartállyal felszerelt, monoblokkos WC-k kínálhatják a legpraktikusabb megoldást. A helyiség méretének pontos ismerete elengedhetetlen. Egy kisebb fürdőszobában a helytakarékos megoldások, mint a kis méretű vagy sarokmosdók, valamint a rövidített mélységű WC-k segíthetnek a tér optimális kihasználásában. Ugyanakkor egy tágasabb fürdőszobában több lehetőség áll rendelkezésre nagyobb méretű, vagy akár dupla mosdók, valamint bővíthető tárolási megoldások formájában. Ne felejtsd el figyelembe venni a mozgásteret is, különösen a WC és a mosdó között, valamint az ajtónyitás irányát. Biztosítani kell a kényelmes használatot és a szabad mozgást, hogy elkerülhetők legyenek a zsúfolt vagy nehezen megközelíthető helyzetek. Amennyiben lehetséges, próbálj meg egyensúlyt teremteni a méret és a funkcionalitás között. Egy jól megtervezett fürdőszoba olyan szanitereket tartalmaz, amelyek nem pusztán esztétikailag illeszkednek a térbe, hanem megkönnyítik a napi rutinokat is.
 2. Stílus és dizájn kiválasztása: A fürdőszobai szaniter kiválasztásakor a stílus és dizájn szintén meghatározó szempontok. Ezek ugyanis nemcsak a fürdőszoba kinézetét határozzák meg, hanem hozzájárulnak az otthonod általános hangulatához és stílusához is. A választás során figyelembe kell venned a kerámia formáját, színét, mintázatát és felületi textúráját. Az alábbiakban a dizájn kapcsán külön is kitértünk egy-egy fontosabb jellemzőre.
  • Forma: A mosdók és WC-k különböző formákban kaphatók, a hagyományos ovális vagy kerek modellektől kezdve a modern, szögletes dizájnig. Fontold meg, hogy a választott forma hogyan illeszkedik a fürdőszoba többi eleméhez és a lakásra jellemző általános stílushoz.
  • Szín: A klasszikus fehér mindig biztonságos választás, de ne félj kísérletezni színekkel, ha ez illeszkedik a fürdőszobád stílusához. Egy sötétebb színű kerámia eleganciát kölcsönöz, míg a világosabb vagy színes darabok felvidíthatják a teret.
  • Mintázat és textúra: Egyes kerámiatermékek dombornyomott mintákkal, sima vagy éppen matt felülettel készülnek, amelyek hozzáadhatnak a fürdőszoba egyedi karakteréhez. A textúrázott felületek nemcsak esztétikai értéket képviselnek, hanem praktikus szempontból is előnyösek lehetnek, például a csúszásmentesség tekintetében.
  • A dizájn összhangja: Gondoskodj arról, hogy a kiválasztott szaniter harmonizáljon a fürdőszoba többi elemével, beleértve a csempét, a bútorokat és a kiegészítőket. Egy jól megtervezett fürdőszoba olyan, ahol minden részlet összhangban van, létrehozva egy átfogó és meghitt atmoszférát. Ha tanácstalan vagy, kérd szakember, illetve belsőépítész segítségét.
 3. Anyagok és minőség: A jó minőségű kerámia hosszú távon megtérülő befektetés. Válassz ellenálló anyagokat, amelyek könnyen tisztíthatóak és tartósak. Ha a BAUHAUS szakáruházakban választasz, akkor nem nyúlhatsz mellé, hiszen itt minden esetben minőségi, gondosan kiválasztott fürdőszobai kerámiák kaphatók.
 4. Víztakarékosság és fenntarthatóság: Fontos szempont lehet a víztakarékosság. Modern WC-k esetében keress olyan modelleket, amelyek rendelkeznek alacsony öblítési volumennel vagy kettős öblítési funkcióval. A mosdók esetében használj átfolyást csökkentő kiegészítőket annak érdekében, hogy mérsékeld a felhasznált vízmennyiséget.
 5. Kiegészítő funkciók és tartozékok: Érdemes odafigyelni arra is, hogy a kiszemelt eszköz milyen kiegészítő funkciókkal rendelkezik. Ilyen lehet például a WC-ülőke lassú lecsukódása vagy a mosdó túltöltés elleni védelmére szolgáló túlfolyós leeresztőszelep. Ezek növelik a kényelmet és a biztonságot.

Tippek

Furdoszoba-keramia-kivalasztasa-2.jpg
 • Kérj segítséget szakembertől vagy belsőépítésztől, hogy a lehető legoptimálisabban használd ki a rendelkezésre álló teret.
 • Látogass el egy szakáruházban, hogy személyesen is megismerd a különböző stílusú és funkcionalitású fürdőszobai kerámiákat.

Amire szükséged lehet

 • A fürdőszoba pontos méretei
 • Szaktanácsadó, dizájner
 • Szakember a beépítéshez

Figyelmeztetések

 • A fürdőszobai kerámiák beépítését bízd tapasztalt szakemberre.
 • A szaniteráruk beépítése előtt győződj meg arról, hogy minden tartozék és csatlakozóelem rendelkezésre áll.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell