Kitölteni a népszámlálás 2011 nyomtatott kérdőívet

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2011. szeptember 28., 13:56-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell kitölteni a népszámlálás 2011 nyomtatott kérdőívet?

Nepszamlalasi-kerdoiv-kitoltese-hogyan-kell.jpg
A népszámlálási kérdések egyik része a lakásokra vonatkozik, másik része pedig a személyekre. Külön kérdőív készült az intézetekre. A népszámlálás során a személyek családi és utónevét nem veszik fel. A népszámlálási kérdésekre a válaszadás kötelező, kivételt képeznek ez alól az érzékeny kérdések, amelyekre a válaszadás önkéntes. A nyomtatott kérdőív egyéni kitöltése egy személyre kb. 20-25 percet vesz igénybe.


[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Általános tudnivalók a népszámlálási kérdőív egyéni kitöltésével kapcsolatban

 1. A 2011-es népszámlálás során két kérdőívet kell kitölteni! Elsőként a lakáskérdőívet, majd a személyi kérdőívet!
 2. A kérdőív kitöltése során a 2011. október elsejei állapotot kell figyelembe venni.
 3. A kérdőív kitöltése – akár nyomtatott, akár online formában – kötelező minden magyar állampolgár számára, akik az ország területén életvitelszerűen élnek. A külföldön élő magyar állampolgárokra is vonatkozik a kötelezettség, amennyiben átmenetileg (12 hónapnál rövidebb ideig) tartózkodnak külföldön. Ezen kívül a kitöltési kötelezettség vonatkozik minden külföldi állampolgárra és hontalan személyre, akik az ország területén 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak.
 4. Egy kérdésre általában csak egy válasz adható, az eltérő eseteket a népszámlálási kérdőívben jelzik.
 5. Szépen, olvashatóan írjunk.
 6. A kitöltött kérdőíveket előre egyeztetett időpontban lehet a számlálóbiztosnak átadni.

[szerkesztés] A népszámlálási lakáskérdőív kitöltése

 1. Egy lakáshoz egy lakáskérdőív tartozik. Többlakásos épületben a népszámlálás során minden lakásról külön kérdőívet kell kitölteni. Igaz ez a két külön bejárattal rendelkező családi házakra is. Ha a bejárat közös, de két külön család él a házban, akkor egy népszámlálási kérdőívet kell kitölteni. Az üdülőket csak akkor kell összeírni, ha benne életvitelszerűen élnek.
 2. Munkahely céljára használt lakásra csak akkor kell lakáskérdőívet kitölteni, ha az lakhatásra alkalmas.
 3. A miből épült a lakás kérdésre (4. kérdés) csak egy, a leginkább jellemző anyagot adjuk meg.
 4. Egy háztartásba tartoznak azok a személyek és eltartottak, akik az étkezési és napi kiadásokat közösen állják (14. kérdés).

[szerkesztés] A népszámlálási személyi kérdőív kitöltése

 1. Személyi kérdőívet akkor kell kitölteni, ha a lakáskérdőív 5. kérdésre az életvitelszerű használatot adtuk meg. Ha a lakás munkahelyként funkcionál, de nem laknak benne, akkor személyi kérdőívet nem kell kitölteni.
 2. A kérdőív 4 kötelező és 2 opcionálisan megválaszolandó kérdéscsoportból, összesen pedig 4 lapból áll.
 3. A szaggatott vonallal határolt fehér cellákba nem szabad írni! Ide a későbbi feldolgozás során a statisztikusok kódszámokat helyeznek el.
 4. Személyes kérdőívből annyit kell kitölteni, ahányan az adott lakcímen életvitelszerűen élnek. Ide tartoznak azok is, akiknek ez az állandó lakcímük, csak átmenetileg külföldön tartózkodnak vagy más a tartózkodási helyük, de rendszeresen hazajárnak.
 5. Az iskolázottságnál (19. kérdés) csak az iskolarendszerben elfogadott intézményeket kell megjelölni! Nem tartoznak ide a pár hónapos tanfolyamok, képzések. Csak a befejezett tanulmányokra vonatkozóan lehet az adott iskolatípust megjelölni.
 6. A munkahely sokak számára problémát jelent (30. kérdés). A népszámlálás szigorú titoktartás mellett zajlik, így például a kérdőíven nem szerepel a válaszadó neve. Itt lehetőség van arra is, hogy ne a konkrét céget, hanem a tevékenységet írjuk le.
 7. Önkéntes a válaszadás az utolsó oldalon található kérdésekre (pl.: nemzeti hovatartozás, vallás, egészségi állapot).

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nem akarsz a nyomtatott kitöltéssel foglalkozni, válaszd inkább az internetes népszámlálási kérdőív kitöltését.
 • Ha nem egyáltalán nem akarsz a népszámlálási kérdőív kitöltésével bajlódni, akkor kérd a népszámlálók segítségét. A számlálóbiztos minden lakást fölkeres, hogy megtudja, az ott élők hogyan kívánnak válaszolni. Amennyiben nem akarsz élni az önkitöltés lehetőségével, a kérdező segíteni fog a válaszadásban.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Nyomtatott népszámlálási kérdőív.
 • Kb. 20 perc (egy lakáskérdőív és egy személyes kérdőív kitöltése esetén).
 • Toll
 • Nyugalom


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A népszámlálásban résztvevőket szigorú titoktartás köti. A kitöltött népszámlálási kérdőívek összegyűjtése, feldolgozása szigorú rendben történik. A népszámlálás célja, hogy a lakások és a népesség összetételéről, legfontosabb jellemzőiről kapjunk információt, éppen ezért a népszámlálási kérdőíven nem szerepel a válaszadó neve.
 • Kiket írnak össze a 2011-es népszámlálás keretében? Minden magyar állampolgár, akik az ország területén életvitelszerűen élnek, vagy ha külföldön vannak, akkor csak átmenetileg (12 hónapnál rövidebb ideig) tartózkodnak ott. Minden külföldi állampolgárt és hontalan személyt, akik az ország területén 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak.
 • A kérdező biztosok akkor is kitöltenek lakáskérdőívet, ha nem találnak benne lakót, vagy tulajdonost, ekkor a szomszédok ismereteire alapozva töltik ki a kérdőívet.
 • A népszámlálási kérdőívben megadott adatokat a 2011. október 1-je, szombat, 0 órai időpontnak megfelelően kell megadni.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] A lakáskérdőív kitöltése (rövidfilm a kérdezőbiztosok számára)

[szerkesztés] A személyi kérdőív kitöltése (rövidfilm a kérdezőbiztosok számára)


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki