Kiszámolni a véralkohol szintet

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2019. november 21., 14:31-kor történt szerkesztése után volt. (Levédte a(z) Kiszámolni a véralkohol szintet lapot ([Szerkesztés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan) [Átnevezés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan)))
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell kiszámolni a véralkohol szintet?

Veralkoholszint-kiszamitasa-keplet-widmark-formula.png

A becsült véralkoholszint viszonylag egyszerűen kiszámítható a testsúly, az elfogyasztott alkohol mennyisége, valamint az italozó neme alapján. Erre szolgál a Widmark formula, melynek képletét alábbi cikkünkben mutatjuk be.


Lépések

  1. A véralkoholszint kiszámítására szolgáló Widmark formula egyszerűsített változata a következő: véralkoholszint = [Elfogyasztott alkoholmennyiség grammban / (Testsúly grammban * r)] * 100. A képletben az r egy állandó, mely férfiak esetében 0,68-al, míg hölgyek esetében 0,55-el egyenlő. Lényegében ez fejezi ki azt az általános biológiai tényt, hogy a férfiak „alkohollebontó képessége” jobb.
  2. Számoljuk ki az alkohol mennyiségét! A fenti képletben tulajdonképpen minden paraméter könnyen behelyettesíthető, egyedül az alkohol mennyiségét kell egy másik számítással meghatározni. Ehhez be kell vezetnünk a sztenderd italméret fogalmát. Magyarországon a sztenderd italméret egy félliteres, 4,5 százalék alkoholtartalmú sör esetében 1,2. Egy sztenderd italméretben 17 grammnyi alkohol van, tehát az iménti sörmennyiség esetében arányosítva az elfogyasztott alkoholmennyiség 20,4 gramm.
  3. Számoljuk ki a véralkoholszintet: Most már alkalmazhatjuk a fenti képletet, tegyük fel, hogy az alany egy férfi és 95 kilogramm, ez esetben a képletbe a megfelelő értékeket behelyettesítve a következő eredményt kapjuk: (20,4/(95000*0,68))*100=0,03157.


Tippek

  • Ha nem akarsz számolgatni és azt is szeretnéd megtudni, hogy az elfogyasztott alkohol mennyi idő alatt bomlik le, akkor érdemes valamilyen alkohol kalkulátort használni. Cikkünk végén még több lehetőséget találsz az egyszerű online alkoholszint számításra magyar és angol nyelven egyaránt.


Amire szükséged lehet

  • Számológép
  • Alkohol kalkulátor
  • Ha biztosra akarsz menni: akkor alkoholszonda vagy vérvétel


Figyelmeztetések

  • A véralkoholszint kiszámítása soha nem ad pontos értéket, ezért ha biztosra akarsz menni, mindenképpen használj alkoholszondát. Ha csak egy csöpp kétely is felmerül benned annak kapcsán, hogy ittas vagy-e még, inkább ne ülj autóba. Menj tömegközlekedéssel, taxival, vagy hívj sofőrszolgálatot.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell