Utoljára módosítva 2013. június 6., 09:27-kor

Kideríteni egy PC MAC címét

Szerkesztés Hogyan kell kideríteni egy PC MAC címét?

Egy PC MAC címe valójában a benne lévő hálózati vezérlő kártya vagy kártyák MAC címe. Ez egy hexadecimális számsorozat amelyet a gyártáskor kapnak a kártyák. Manapság a legtöbb PC-ben az alaplapra integrálva található a hálózati vezérlő és a kártyák kihaló félben vannak, viszont a MAC cím az integrált hálózati vezérlőknél is ugyanazt a szerepet tölti be. A MAC cím formátuma 12db hexadecimális számjegy melyből az első hat hexa számjeggyel a gyártót vagy az eladót lehet azonosítani a fennmaradó másik hat számjegyet a gyártók adminisztrálják.

Szerkesztés Lépések

  1. (Windows rendszereken) Nyissunk egy parancssort: ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a start menü futtatás ablakába begépeljük a "cmd" parancsot, (idézőjelek nélkül), majd OK -t nyomunk. Windows 7 esetében a start menü "keresés programokban és fájlokban" feliratú mezőjébe gépeljük be a "cmd" parancsot.
  2. A megjelenő parancssori ablakban (jellemzően fekete háttérben fehér karakteres felület) gépeljük be az alábbiakat: ipconfig /all itt a gépben lévő hálózati vezérlők (virtuális ill fizikai) konfigurációs adatait láthatjuk. Keressük meg az alábbi sort: Fizikai cím: A végén ott lesz a MAC cím.

Szerkesztés Tippek

  • Mielőtt elkezded legyél biztos benne, hogy melyik hálózati vezérlő címét keresed, pl egy korszerű notebookban minimum van egy Vezetékes hálózati vezérlő és egy vezeték nélküli (Wifi) hálózati vezérlő is.
  • A Windows rendszerek alapértelmezetten "Helyi hálózati kapcsolat" nak hívják az elsődlegesen telepített hálózati vezérlőt, amennyiben másik vezérlő MAC címére vagyunk kíváncsiak keressük meg a kívánt vezérlő nevét a listában.
  • Linux és BSD rendszereken az ifconfig -a parancs lehet a célravezető számunkra.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • Működőképes billentyűzet

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Nagyon nagyon ritkán előfordulhat, hogy a gyártók hibájából azonos MAC címet kapott akár egy egész terméksorozat, és ha ezek egy hálózatba kerülnek akkor helyi vagy internethálózati gondokat is okozhatnak.

Szerkesztés Kapcsolódó videók


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját tapasztalat

Az oldal szerzői

Bya, GS Informatika, Kiscsillag