Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Kezelni a női hisztit

Hogyan kell kezelni a női hisztit?

Noi hiszti.jpg

„Mi a baj? – Semmi!” – ez az ártatlan kis párbeszéd, az örök klasszikus eldobott kavicsként csapódik be a nő-férfi kapcsolat idilli, tükörsima vizű tavába. És hogy ebből hogyan lesz óriáscunami? A férfi tanácstalanul, fokozódó dühvel és meddő békülési kísérletekkel frontális támadást indít, a nő pedig vérig sértve hidegháborúba kezd, várja, hogy partnere gondolatolvasóvá váljon és térden állva könyörögjön, hadd teljesítse minden kívánságát. A hiszti nem más, mint érzelmi túlreagálás.

Lépések

 1. Az időben felismert hiszti gyógyítható. Mielőtt egy hiszti berobban, biztos lehetsz benne: vannak árulkodó jelek, csak nem veszed észre. Vagy épp nem tudod, mit is kell figyelni. Vedd észre, amint a nő hangulata hirtelen elindul a lejtőn. Arca átalakul, eltűnik a mosoly, ajkait lebiggyeszti, állkapcsát kimerevíti, szemöldökét megfeszítve ráncolja vagy épp gúnyosan felvonja, karjait keresztbe teszi, dobol az ujjával, lábával, szaporábban lélegzik, szinte fújtat, még az orrcimpái is mozognak. Egyre többször néz másfelé, kerüli a tekinteted, elvonul, kezd áradni belőle a feszültség és a közömbösség. Verbálisan is: megszaporodik, már-már összszókinccsé válik a „Jó. Mindegy. Nem tudom.” válasz, ha pedig abban a kegyben részesít, hogy magától szólal meg, általában csípős, támadó megjegyzést tesz. Már csak a zöld szín különbözteti meg Hulktól. Itt már nyakig benne vagy!
 2. Értsd meg a nőt! A nő emocionális lény. Ezt tudomásul kell venned. A kezdeti fázisban az előzetes tapasztalatait, saját meggyőződéseit és az aktuálisan generálódott érzéseit összegyúrva kombinál, továbbgondol, hozzátesz, elvesz, összeesküvés elméletek gyárt – csak a szokásos. A kialakulóban lévő hiszti mértéke nagyban függ attól, hogy a közelmúltban milyen negatív élmények érték, arról már nem is beszélve, milyen belső alapkonfliktusokkal küzd, melyek nagy eséllyel gyerekkora óta meghatározzák személyiségét, gondolkodását, reakcióit és állandó feszültségként vannak jelen. Ezeket pedig bármi vagy bárki aktiválhatja. Elég egy telitalálatos mondat, egy hógolyó, ami pillanatok alatt gondolatlavinaként zúdul a tudatba.
  • És itt van a jónő-szindróma is. A jónőség elérése – bármi áron – egy soha véget nem érő háború önmagával, miközben egyre messzebb kerül a testi-lelki-szellemi harmóniától, ergó a valaha élt összes női egyed és minden olyan férfi, akire hatással volt-van-lesz a nőpopuláció bármely másik tagja… az bizony bekerül a célkeresztbe.
  • Szóval jónő helyett nem-vagyok-elég-jónő. Ez a gondolat számos destruktív érzelmi folyamatot indít el, ami sok hiszti kiváltó oka.
 3. Merj őszinte lenni! A kulcs: a közvetlenség és a nyílt, őszinte kommunikáció! A legtöbb, ha nem az összes veszekedés elkerülhető és megoldható a helyes kommunikációval. Mondd el, TE mit érzel, milyen hatással van rád a jelen szituáció! Így azonnali visszajelzést kapsz tőle, megtudod, miként értelmezi amit mondasz vagy teszel és biztosan nem ért-e félre valamit. Noha mindig a legnehezebb a saját érzéseidről, gyengeségeidről beszélni, hiszen ezáltal rögtön sebezhetővé is válsz és még a büszkeségedet is le kell győznöd, mégis arra bíztatlak, próbáld meg! Próbáld ki! Döntsd el, mi a fontosabb: makacsul ragaszkodni az eddigi magatartásodhoz vagy a nő érzéseit feltárni, megérteni a viselkedését és plusz pozitívumként egyben mélyebb önismeretre is szert tenni? Ezzel mindkettőtöknek segítesz az előrelépésben.
 4. Ne támadj, kérdezz! Számíthatsz rá, hogy a nő úgy dönt, nem oldja fel egyből a sértődöttségét és továbbra is elzárkózik a kommunikáció elől. Ő még mindig kombinál, valószínű most már hátsó szándékot is sejt. Semmi baj, nyugodt vagy! Te a nyílászárókat továbbra is csak kilinccsel működtesd!
  • A természet egyik alaptörvénye: a támadás csak ellentámadást vagy védekező reakciót vált ki, s biztos út vezet a veszekedéshez. Ugyan ez történik, ha sértegeted, kineveted, elítéled, szemrehányásokat teszel, tisztázatlan múltbeli példákkal hozakodsz elő. Légy türelmes és továbbra is őszinte! Kérd meg rá, hogy mondja el ő is, mit érez. Tegyél fel neki segítő kérdéseket, amivel eljuthattok a probléma valódi gyökeréhez. Hidd el, enyhülni fog, értékeli az optimista hozzáállást és végre elengedheti a két legnagyobb energiavámpírt – a sértődöttséget és a haragot.
 5. Kettőn áll a vásár! Nagyon fontos szakaszhoz érkeztünk. Egy kapcsolat mindig két emberről szól, így a problémamegoldás sikere mindkét fél munkája és érdeme. Miután sikerült szóra bírnod a nőt és tisztázódott a helyzet, állapodjatok meg abban, hogy ezentúl törekedtek az egyenes beszédre, akkor is, ha az igazság bizony néha fáj. A problémákat lehetőleg azonnal, frissen beszéljétek meg, vádaskodás nélkül. A halogatásból tüske lesz! Tanuljátok meg megfogalmazni és kifejezni érzéseiteket! Együtt fejlesszétek tovább, tökéletesre a konfliktuskezelés kommunikációalapú stratégiáját.

Tippek

 • Segít, ha egy-egy papírra mindketten listát készítetek saját magatok ill. a partner számotokra pozitív- és negatív tulajdonságairól, majd ezt közösen megbeszélitek. Így könnyebben felszínre jönnek az eddig rejtve maradt, elfojtott gondolatok, érzések. Fokozottan figyeljetek arra, nehogy a nagy megkönnyebbülés után kispadra küldjétek az empátiát és egy újabb sértődésbe, veszekedésbe torkolljon a beszélgetés.
 • Ha szeretnél, mindenképp csak a békülés után kedveskedj a nőnek, a legjobb egy kedvence-apróság. Ezt a hiszti alatt bevetni szigorúan TILOS – olaj a tűzre. Úgy érzi, megpróbálod megvenni. Ha mégis kísérletet teszel, orchideát válassz, annak nincs virágföldje… A Milka csokit pedig úgyis felkockáznád, nem igaz?
 • A kizökkentő módszerben bízva a szex, mint megoldás is csupán illúzió. Maradjon ez is a végére.

Amire szükséged lehet

 • türelem
 • empátia
 • akarat, kitartás
 • hajlandóság a változ(tat)ásra
 • toll, papír
 • lépésmódosítás és/vagy –kihagyás esetén: zsebkendő, felmosó szett, pótágy; az IKEA jó áron kínál kartondobozokat költözéshez.

Figyelmeztetések

 • Biztos vagy benne, hogy te mindent jól csinálsz? A kellő önismeret hiányából fakadó helytelen reakciók, egy valóban bántó megjegyzés, rossz viselkedésminták követése vagy saját szorongásaid kivetítése a környezetedre is generálhat női hisztit.
 • Ne feledd, azt kapod vissza a külvilágtól, amit te magad is nyújtasz felé!
 • Az énvédő magatartás is hasznos lehet bizonyos szituációkban, de nem akkor, amikor a cél saját magad és a másik fél megértése az együttműködés jegyében.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Seres Anita pályázata a Hogyankell.hu cikkíró versenyére

Az oldal szerzői

Kiscsillag