Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kaukázusi kefírt készíteni otthon

3 684 bájt hozzáadva, 2015. január 30., 21:39
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kaukázusi kefírt készíteni otthon? == A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és kefírrel találkozhatunk. Általános elképzelés róluk, …”
== Hogyan kell kaukázusi kefírt készíteni otthon? ==

A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és kefírrel találkozhatunk. Általános elképzelés róluk, hogy ez az ember számára jótékony, probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszer pozitívan hat a bélflóránkra és segíti az emésztést. Ez így is van! Ez viszont csak akkor igaz, ha meg van bennük egy bizonyos baktériumszám, ugyanis kell az a mennyiség, amely túléli a gyomor savas közegét és eljut a belekig. Tehát vásárláskor figyeld, hogy a dobozra rá legyen írva, hogy élőflórás vagy probiotikus a készítmény, amit veszel. Az egyik leghatásosabb probiotikus étel a kaukázusi kefír, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.


== Lépések ==

#A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát.
#Vegyél elő egy steril befőttes üveget, amit nem is fogsz másra használni. Mérete akkora legyen, hogy a tej és a kefír csak ¾-ig töltse meg.
#Most következzen a tej beoltása a kefírben lévő gombákkal. 1 liter tejhez 4 evőkanálnyi kefírt számolj, majd jól keverd el benne.
#Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét.
#A készülő kefírt tedd árnyékos, 20 C° körüli helyre és egy napig hagyd állni.
#Onnan tudod, hogy kész a kefír, hogy a gombák feljönnek a kefír felszínére, ahol különálló, krémes réteget képeznek.
#Szűrd át a kefírt egy pár mm-es lyukú szűrőn, így le tudod választani a gombákat, amiket le lehet fagyasztani vagy pár napig vízben tárolni károsodás nélkül a következő használatig.
#Ebből a mennyiségből kb. 8 dl kefír fog készülni, melyet már alkalmas is a fogyasztásra.


== Tippek ==

*Napi 1-2 pohár kefírt nyugodtan elfogyaszthatsz, ugyanis ez a mennyiség kellően kordában tartja a bélflórádat!
*Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban.
*Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz.
*Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult mikróbákat, regeneráld a bélflórádat és helyreállítsd annak helyes működését.


== Amire szükséged lehet ==

*4 evőkanál kaukázusi kefír
*1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi)
*Befőttes üveg
*Szűrő (ne fémből legyen)

== Figyelmeztetések ==

*Sterilen, tisztán dolgozz.
*A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket.
*Ha a gombák megbarnultak, akkor azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni.
*Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefírnek. A fél napon át érlelt kefír hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni.
*Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikróbák táplálékai, amit a köv. ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.origo.hu/egeszseg/20101217-probiotikumok-inkabb-a-joghurt-mint-a-kapszula.html Inkább joghurt, mint a gyógyszer]
* [http://kaukazusikefir.hu/kefirhazilag.html Kefír házilag]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Probiotikum Probiotikumok]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Prebiotikum Prebiotikumok]
* [http://www.kefirgomba.hu/?page_id=8 Kefírgomba]

[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
966
szerkesztés