Karácsonyi pukkantót bontani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2020. december 2., 11:53-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell karácsonyi pukkantót bontani?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell karácsonyi pukkantót bontani?

Christcracker.jpg

Az Angliában népszerű karácsonyi pukkantós játék hagyományának elterjedése az 1860-as évekig nyúlik vissza. A karácsonyi pukkantó, azaz a christmas cracker díszes csomagolópapírba bevont kartonguriga, ami egy nagy szaloncukornak néz ki. Az angol karácsonyi vacsora kelléke. Két embernek kell szétszakítania, amit egy kisebb pukkanás kísér. A belsejéből néhány meglepetés is előkerül.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerd meg a karácsonyi crackerek történetét: 1847-ben Tom Smith, egy londoni bonbonkészítő, mint promóciós játékot találta ki az ünnepi csomagocskákat, melyből kettészakítva édességek esnek ki. Elvileg a kályha pattogása ihlette meg. Fia vitte tovább a vállalkozást, tovább fejlesztve a csomagok tartalmát. 1860-as években terjedt el igazán a karácsonyi papírba csomagolt cracker, ami azóta hagyomány az angliai családoknál.
 2. Készen is megvásárolható, de személyesebb, ha te készíted el a vendégeknek.
 3. Szerezd be az alapanyagokat:
  • Számold meg, hogy hány vendég várható, így ahhoz mérten vásárold meg a hozzávalókat.
  • A pukkantók szaloncukor alakú dobozaihoz kelleni fog: kartonguriga, mintás csomagolópapír, cellux vagy mintás ragasztószalag, kötöző.
  • A pukkantók belsejébe kelleni fog: színes papírkorona, karácsonyi szóvicc, egy kisebb ajándék, és egy úgynevezett cracker snap (pukkantós papírszalag), ami szétszakításkor a pukkanást szolgáltatja. Emellett konfettit, szalagokat is beleszórhatsz.
 4. Készítsd el a pukkantókat:
  • A kartongurigához tökéletes választás a WC-papír és konyhai papírtörlő gurigái, de nem túl vastag, (akár már eleve mintás) kartonpapírt te magad is feltekerhetsz és rögzíthetsz gurigaként. A gurigák közepét körbe csipkedd be ollóval és kicsit meg is törheted a kartont, hogy könnyebben szét lehessen majd szakítani.
  • A kartongurigákat egyenként töltsd meg a meglepetésekkel: a színes papírkoronát vágd ki papírból, majd hajtsd össze, hogy beleférjen a gurigába. A kiválasztott szóvicceket írd le kis papírdarabokra. Ajándéknak pedig bármilyen kedves apróságot választhatsz (karácsonyfadísz, édesség, gyertya, figurák, ékszer, stb.)
  • Helyezd el a pukkantós papírszalagot a gurigákba: jól rögzítsd oda mind a két végénél a szalagokat a gurigák belsejébe, hogy mikor szétszakítják a hengereket, a papírszalag is kettészakadjon, ugyanis az idézi elő a pukkanást.
  • Miután megtöltötted a gurigákat, tekerd be őket színes csomagolópapírba, majd a két végüket kösd meg.
 5. Illeszd bele a karácsonyi terítékbe a crackereket: teheted az üres mélytányérba vagy az evőeszközök mellé is.
 6. Hogyan kell pukkantani? Két ember kell a pukkantó felbontásához. Az asztal felett, jobb kézben fogd meg a saját crackeredet, bal kézzel pedig a szomszédodét. Legjobb, ha marokra fogjátok, mivel olyan mozdulattal kell széttépnetek a karácsonyi pukkantót, hogy egyszerre húzzátok és csavarjátok ellentétes irányba, míg szét nem szakad.
 7. Pukkantsatok: magyarázd el a vendégeknek a vacsora előtt, hogy mi a teendőjük. Jó pukkantgatást! A színes papírkoronákat fel is vehetitek, a vicceket pedig fel is olvashatjátok egymásnak.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha olyan terveid vannak, hogy karácsonyi pukkantókat szeretnél készíteni, már jó előre gyűjtsd a WC-papír és papírtörlő kartongurigáit.
 • Készíts néhány darabbal több pukkantót a biztonság kedvéért, mint a vendégek száma.
 • Néhány angol oldalon komplett cracker készítő szetteket árulnak.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kartonguriga, mintás csomagolópapír, cellux vagy mintás ragasztószalag, kötöző, olló
 • színes papírkorona, karácsonyi szóvicc, egy kisebb ajándék (pl. karácsonyfadísz, édesség, gyertya, figurák, ékszer), cracker snap


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Pukkantós papírszalagot Magyarországon kevés helyen lehet csak beszerezni, mivel még nem olyan népszerű. Interneten tudsz legkönnyebben rendelni „cracker snaps” néven. De ha nem sikerül beszerezned, nélküle is jó móka.
 • Mivel Magyarországon ez nem hagyomány, meséld el a történetét és a szabályokat az asztalnál ülőknek.
 • Figyelmeztesd előre az ijedősebbeket és tereld ki a félős háziállatokat a pukkanás miatt.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó