Kötelező biztosítást kötni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen LaborM (vitalap | szerkesztései) 2013. július 23., 13:23-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell kötelező biztosítást kötni?

Kotelezo-biztositas-kgfb-online-kotes.JPG
Ha autót vásárolsz, legyen szó akár újról, vagy használtról, kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötnöd. A közúti forgalomban ugyanis csak akkor vehetsz részt, ha az autód üzemben tartója (aki nagy valószínűséggel te magad vagy) érvényes gépjármű felelősségbiztosítással rendelkezik. Szerencsére manapság a kgfb online is megköthető, ráadásul az online biztosítási alkusz oldalak segítségével a biztosítók ajánlatait is könnyedén összehasonlíthatod. Megtakarítás éves szinten akár több tízezer forint lehet!

[szerkesztés] Lépések

 1. Látogass el egy kötelező biztosítási alkusz oldalára. Az ilyen oldalak segítségével gyakorlatilag az összes biztosítótól egyszerre tudsz ajánlatot kérni a kötelező biztosítás kalkulátor funkció segítségével. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az oldalakat, melyeknél néhány perc alatt kérhetsz kötelező biztosításra ajánlatot.
  1. biztositas.hu
  2. Biztosításaim.hu
  3. Biztosításipaletta.hu
  4. KötelezőKötés.hu
  5. Netrisk.hu
  6. Tutibiztositasok.hu
  7. Biztoshely.hu
 2. Az oldalon add meg a biztosítási ajánlatok lekéréséhez szükséges adatokat. Fontos, hogy minden adatot pontosan, a valóságnak megfelelően adj meg. A kötelező biztosításra vonatkozó ajánlat ekkor lesz pontos és jogszerű. Enne során szükséged lesz a forgalmi engedélyre, a személyi igazolványodra, de nem árt tudni azt sem, hogy milyen egyéb biztosítási szerződéseid vannak, mert bizonyos biztosítók extra kedvezményeket kínálnak annak, aki más szolgáltatást is igénybe vesz (például lakásbiztosítás).
 3. Válaszd ki a számodra legkedvezőbb ajánlatot! A kötelező esetében legfontosabb paraméter az ár, de érdemes azt is mérlegelni, hogy melyik biztosító neve cseng ismerősen.
 4. Kösd meg a kötelező biztosítást! A kötelező biztosításokat kínáló alkuszoldalakon leírtak szerint járj el. Ha korábban egy másik autó esetében már volt a nevedre kötve kötelező, akkor érdemes előkeresni a bónusz igazolást is. Így a korábbi kedvezményeket az új szerződés esetében is érvényesíteni tudod. Ha nem akarod online intézni a kgfb váltást, akkor a kapott ajánlatok alapján hagyományos módon is intézheted az ügyet, közvetlenül a kiválasztott biztosító ügyfélszolgálatán.

[szerkesztés] Tippek

 • A kötelező biztosításra mindenképpen érdemes az évforduló alkalmával ajánlatot kérni. A 2010. január 1. után vásárolt autók esetében ez a kötelező biztosítás kötésének napja. A biztosítók rendszeresen változtatják a biztosítási feltételeket, így ha odafigyelsz, akár 10-50 százalékot is spórolhatsz a kötelezőn.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Gépjármű adás-vételi szerződés.
 • A gépjármű forgalmija.
 • A tulajdonos (vagy üzembentartó) személyi igazolványa.
 • A tulajdonos (vagy üzembentartó) vezetői engedélye.
 • A tulajdonos (vagy üzembentartó) adószámára.
 • Bónusz (kármentességi) igazolás.
 • Céges kötelező biztosítás kötése esetén a cég adószáma és a cég képviselőjének személyes adatai.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha váltani szeretnél, akkor ezt a 2010. január 1. utáni kötések esetében az évfordulót megelőzően 1 hónappal jelezned kell a biztosítod fel. Az évforduló minden esetben az dátum, amikor a kötelező biztosítást kötötted. A 2010. január 1. előtt vásárolt autók esetében a biztosító váltásra mindig az adott év november 1. és december 1. közötti időszakban van lehetőséged, eddig kell felmondani a korábbi kötelező biztosítási szerződést, és legkésőbb december 31-ig megkötni az új kgfb szerződést.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, LaborM