Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Könyvet írni

Hogyan kell könyvet írni?

Hogyan-kell-konyvet-irni.jpg

A könyvírás olyan különleges tevékenység, amely lehetővé teszi, hogy az írók által kreált karakterek és történetek életre kelljenek az olvasók számára. Az írás magában rejti az önkifejezés, a kreativitás és a fantázia szabadságát, de ugyanakkor számos kihívással is jár. Ebben a cikkben főbb vonalakban bemutatjuk, hogyan kell könyvet írni.

Lépések

 1. Téma kiválasztása: Az első lépés, hogy kiválasszuk a témát, amiről írni szeretnénk. A könyvíráshoz jó téma választása nagyon fontos, mert ez alapja az egész könyvnek. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni témaválasztás során:
  • Ismerd meg a közönséged: Fontos tudnod, kik a célközönséged, mert ez meghatározza, hogy milyen témát válassz.
  • Legyen olyan a téma, ami amúgy is érdekel: Az írás folyamata hosszú és fárasztó lehet, ezért fontos, hogy a téma számodra is vonzó és érdekes.
  • Legyen egyedi: Az egyedi téma növeli a könyv esélyét a sikerre, mert kiemelkedik a tömegből.
  • Legyen a témához használható információforrás: Bizonyos témákat csak megfelelő információforrások birtokában tudsz jól kidolgozni, hiszen ezt biztosítja a könyved hitelességét.
  • Személyes tapasztalat: Ha rendelkezel személyes tapasztalattal egy témában, akkor ez szintén jó lehet, mert hitelesnek és életszerűnek tűnik.
  • Szerezz visszajelzést: Kérj visszajelzést a barátaidtól, családtagjaidtól, vagy egy szakértőtől, hogy meggyőződhess arról, hogy szerintünk az általad választott téma kellően érdekes-e.
 2. Sikertémák: Általában nem lehet pontosan megjósolni, hogy melyik konkrét téma feldolgozása lesz a következő bestseller, mert ez sok mindentől függ, de persze akad néhány olyan irány, ahol a siker valószínűbb, az alábbiakban ezeket mutatjuk be:
  • Szerelem és kapcsolatok: Az emberek mindig érdeklődnek a szerelem és a kapcsolatok iránt, így ez egy örökös téma.
  • Siker és fejlődés: Az emberek mindig keresik a módját annak, hogy jobb és sikeresebb életet éljenek, ezért a sikerről és a személyes fejlődésről szóló könyvek mindig népszerűek.
  • Történelem és világjelenségek: Az emberek érdeklődnek a világ történései iránt, így a jól megírt történelmi könyvek népszerűek lehetnek.
  • Thriller és krimi: Az izgalmas történetek és a feszült helyzetek nagyon népszerűek, ezért a jól megírt thriller és krimi könyvek sikeresek lehetnek.
  • Fantasy és science fiction: Az emberek szeretnek eltávolodni a valóságtól és elmerülni a fantázia világában, ezért a fantasy és science fiction könyvek ugyancsak népszerűek.
  • Személyes történetek: Az emberek szeretik az őszinte személyes történeteket, így a memoárok és az életrajzi könyvek általában népszerűek.
  • Ezek a tippek segíthetnek a könyvíráshoz jó téma kiválasztásában, de végül az a legfontosabb, hogy a téma olyan legyen, ami tényleg érdekel és motivál téged.
 3. Célközönség meghatározása: Már beszéltünk róla, hogy a célközönség meghatározása mennyire fontos a könyvírás során, mert segít a szerzőnek megérteni, hogy kiknek szánja a könyvét, és hogyan kell megszólítani őket. A célközönség lehet például a tinédzserek, a szakmai szakemberek, az idősebb generációk, stb.
 4. Kutatás: Ha megtaláltuk a témát, akkor fontos a megfelelő kutatás elvégzése, mert segít meghatározni a könyv lényegét és célját, s persze biztosítja a szerzőnek (vagyis neked) a szükséges információkat ahhoz, hogy folyamatosan írhass, és elkerülhesd a nem hiteles információk használatát.
 5. Struktúra kialakítása: A struktúra kialakítása azt jelenti, hogy meg kell határozni a könyv szerkezetét és belső felépítését. Ennek része lehet a fejezetek számának és címének megtervezése, a fejezetek belső kialakítása (beleértve a fő- és alfejezeteket), valamint a könyv végső formájának kialakítása (például a bevezető és a befejező részek). A jól megtervezett struktúra segít a szerzőt a folyamatos írásban, és garantálja, hogy a könyvnek egységes és logikus felépítése legyen, amely segíti a célközönséget a téma megértésében.
 6. Írás: Az írás a legfontosabb része a könyvírási folyamatnak. Ügyeljünk arra, hogy a stílusunk tiszta, érthető és meggyőző legyen.
 7. Ellenőrzés és szerkesztés: Az írás befejezése után fontos a szerkesztés és ellenőrzés, hogy a könyv hibátlan és érthető legyen. Ebben egy külső szem, egy szakmai lektor, illetve korrektor nagyon sokat tud segíteni.
 8. Nyomdai előkészületek, kiadás, reklámozás: Ha a könyvünk készen van, akkor már csak elő kell készíteni a nyomtatásra, ami a borító tervezését, illetve könyv tördelését jelenti. Ha a könyv nyomdai előkészületei befejeződtek, akkor gondoskodnunk kell a kiadásról és a promócióról, hogy minél több emberhez eljusson a könyv híre. A [Könyvet kiadni könyv kiadásáról] itt olvashatsz bővebben.

Tippek

 • Tervezd meg a könyvírási munkafolyamatot: Alakíts ki egy tervet, amely segít abban, hogy rendszeresen foglalkozz az írással, és így időre befejezd a könyvet.
 • Írj rendszeresen: Az írás folyamata időbe telik, ezért fontos, hogy rendszeresen tölts időt az írással, és írj minél többet.
 • Kérj visszajelzést: Kérj visszajelzést a barátaidtól, családtagjaidtól, vagy szakértőktől, hogy javíthasd a könyvedet.
 • Ne add fel: Az írás folyamata tele van felfelé és lefelé ívelő hullámokkal, ezért ne add fel, ha nehézségekbe ütközöl. Maradj kitartó, és folytasd az írást, amíg be nem fejezed.
 • Légy nyitott a változásokra: Az írás során nem feltétlenül kell mindenben ragaszkodnod az eredeti elképzeléseidhez, légy nyitott az új ötletekre.

Amire szükséged lehet

 • Íróeszköz: Számítógép vagy toll és papír
 • Egy egyedi témaötlet, amihez vannak jó forrásaid, illetve te is otthonosan mozogsz benne
 • Íráskészség
 • Sok-sok türelem és idő, illetve konkrét időbeosztás (melyik nap, mettől meddig kell írnod)
 • Kreativitás és lelkesedés
 • Nyitottság az új ötletekre
 • Kitartás és akaraterő az írás teljes ideje alatt

Figyelmeztetések

 • Az írás folyamata hosszú és időigényes lehet, ezért szükség lehet kitartásra és akaraterőre.

Az írás folyamata során vannak nehézségek és kihívások, amelyek megoldásához szükség lehet kreativitásra és rugalmasságra. Az írás folyamata során szükséges lehet többször átdolgozni a már leírt részeket, hogy a könyv minősége magas legyen. Az írás folyamata során szükséges lehet szakértők, például nyelvészek, szerkesztők, vagy kritikusok véleményét is megkérni, hogy a könyv minősége tovább javulhasson. Az írás folyamata során szükséges lehet időt szánni a témakutatásra, hogy a könyv alapos és hiteles legyen. Az írás folyamata során szükséges lehet a folyamatos önfejlesztésre és tanulásra, hogy a könyvírás képességei tovább fejlődhessenek.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell